Jocurile Olimpice sunt pline de povești fascinante și inspiraționale, iar cea a lui Mills cu siguranță se încadrează în această categorie. Proba de 10.000 de metri de la Jocurile Olimpice din 1964 a avut un final dramatic, mai ales în contexul în care Mills era un sportiv anonim. La finalul cursei, Mills a devenit primul și a rămas singurul atlet american care a câștigat această probă la JO.
Billy Mills s-a născut în Pine Ridge Indian Reservation din Dakota de Sud, una dintre cele mai sărace zone din SUA. Avea 8 ani când mama s-a a decedat, iar 4 ani mai târziu l-a pierdut și pe tatăl său.
După ce a devenit orfan, acesta a mers la Haskell Institute, o școală cu internat pentru nativii americani, din Kansas. Acolo a impresionat cu abilitățile sale de atlet și a primit o bursă la Universitatea din Kansas. După terminarea studiilor universitare s-a înrolat în trupele marine ale SUA și era deja cu gândul la Jocurile Olimpice. Știa că peste un an și jumătate se vor da probe pentru a alege sportivi care să intre în echipa olimpică. Și a reușit să obțină calificarea.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04

Povestea unei curse istorice

Billy Mills era un participant anonim, în timp ce favorit era Ron Clarke din Australia, care deținea și recordul mondial. Pe o pistă umedă, Mills a ținut pasul cu liderii până la ultima tură, când Clarke și tunisianul Mohamed Gammoudi l-au forțat să rămâna în spate într-o aglomerare. În timp ce Clarke și Gammoudi se luptau în față, Mills a mai scos de nicăieri un sprint electrizant care l-a propulsat direct pe primul loc. Timpul scos de 28:24.4 a însemnat inclusiv un record olimpic. De atunci, niciun american nu a mai câștigat medalia de aur la 10.000 de metri și niciunul nu s-a apropiat până în 2012. Atunci, la Jocurile Olimpice de la Londra, Galen Rupp a obținut medalia de argint.
Revista Runner’s World a ales această victorie drept al doilea cel mai important moment olimpic al secolului 20. Iar pe baza acestei victorii a apărut și filmul Running Brave.
Odată cu acest triumf și popularitatea de care a beneficiat, Mills a devenit un avocat proeminent al cauzelor umanitare și al justiției rasiale și sociale. În 2012, președintele Barrack Obama i-a acordat atletului medalia pentru cetățeni prezidențiali, datorită eforturilor sale în cauzele nativilor americani.

Billy Mills și revenirea în Tokyo

Într-un interviu pentru worldathletics.org, Mills, în vârstă de 82 de ani acum, a vorbit despre Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021 și despre ce înseamnă revenirea în acel oraș pentru el.
"Este foarte emoțional pentru mine. Nu are nimic de-a face cu câștigarea medaliei de aur, Tokyo este despre vindecarea unui suflet distrus. Acolo mi-am găsit pacea, mi-am legat prietenii. Acum este vorba de a ne întoarce și de a privi tinerii din lume care vor fi împreună. Sper că pot părăsi Tokyo acum, cu o parte din împuternicirea cu care am părăsit Tokyo atunci", a declarat Mills pentru sursa citată.
De-a lungul vieții, Mills s-a confruntat cu disciminarea rasială, diverse probleme de sănătate printre care și diabet de tip 2, gânduri suicidale și alte probleme legate neîncredere de sine.
Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie. Naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo mâine. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!

Honduras - România

Credit imagine: Eurosport

Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06