Surprizele fac parte din farmecul sportului, iar acestea au fost însemnate și la Jocurile Olimpice. Novak Djokovic (tenis), Simone Biles (gimnastică) ori sprinterii americani la atletism s-au numărat printre marile vedete la startul întrecerilor din Japonia.
Pe parcurs, nu doar în disciplinele enumerate, s-au consemnat destule rezultate ieșite din comun. Concursurile au condus, de fapt, și la "nașterea" altor eroi ai sportului. Dar iată 10 dintre cele mai importante surprize de la Tokyo.
Ahmed Hafnaoui (înot)
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04

Jocurile Olimpice: Ahmed Hafnaoui a câștigat aurul la natație

Prima mare surpriză a Jocurilor Olimpice a venit la înot și i-a aparținut înotătorului tunisian Ahmed Hafnaoui, în finala la 400 m liber. În vârstă de 18 ani, reprezentantul Africii s-a calificat cu ultimul timp. În plus, nu avea nici măcar cel mai bun rezultat pe continent. Nimic din toate acestea nu a contat, deoarece Hafnaoui a înotat magistral pentru posibilitățile lui și l-a întrecut în ultima parte pe australianul Jack McLoughlin. Victoria l-a surprins până și pe tunisian.
Marcell Jacobs (atletism)

Marcell Jacobs scrie istorie! Italianul este noul rege al sprintului după aurul de la Tokyo

Urmașul lui Usain Bolt în proba regină 100 de metri a devenit italianul Marcell Jacobs. A fost o altă mare "bombă" a întrecerilor, într-un concurs în care Trayvon Bromel & Co erau așteptați să readucă titlul olimpic la sută în SUA după o pauză de 17 ani. Jacobs nu a fost pe " radarul" specialiștilor, dar a câștigat cu 9.80 finala, deși la startul Jocurilor Olimpice avea ca performanță de vârf 9.94. De asemenea, Europa nu mai dăduse campionul olimpic la 100 de metri din 1992, de la Linford Christie. Tot italianul și-a ajutat ulterior ștafeta să cucerească titlul și la ștafetă 4x100 metri, acesta fiind un alt rezultat neașteptat.
Lydia Jacoby (înot)
https://i.eurosport.com/2021/07/27/3183456.jpg
Sportiva de 17 ani a sfidat la rândul ei toate cotele și s-a impus în finala la 100 metri bras, după un final devastator, într-o competiție cu marile campioane Lilly King și Tatjana Schoenmaker din Africa de Sud.
Alexander Zverev (tenis)
https://i.eurosport.com/2021/08/05/3195446.jpg
Germanul a câștigat turneul masculin, deși la Tokyo a existat un singur favorit, Novak Djokovic. Mai ales că Rafa Nadal și Roger Federer, potențiali rivali, au rămas acasă. Sârbul s-a lansat într-o cursă nebunească, de a realizat un Golden Slam, după ce s-a impus în primele trei turnee de Grand Slam din 2021. Totul a mers perfect pentru Nole până în semifinale, când Zverev a întors un 1-6 după primul set. Germanul s-a impus cu 2-1 în acea confruntare și apoi a câștigat și titlul olimpic.
Canada (fotbal feminin)

Surpriză enormă: Canada, în finala turneului de fotbal feminin, la Tokyo

SUA au terminat pe locul 1 în clasamentul pe medalii, dar obiectivul a fost realizat cu mare dificultate. Și asta pentru că americanii au avut parte de mai multe surprize neplăcute. Una dintre acestea a venit la fotbal feminin, unde naționala era favorita nr. 1. Venea la Tokyo după 44 de meciuri fără înfrângere. Canada a fost produs însă niște rezultate ieșite din comun, inclusiv o victorie cu SUA în semifinale (1-0). Acel succes a însemnat și primul în partidele directe după o pauză de 20 de ani. Canada avea să devină și campioană olimpică după o finală câștigată la penalty-uri cu Suedia. A avut statut de outsider și cu această ocazie.
Anna Kiesenhofer (ciclism)
https://i.eurosport.com/2021/07/25/3181062.jpg
Cursa feminină pe șosea s-a încheiat cu succesul unei "necunoscute", Anna Kiesenhofer din Austria. Prin această victorie, ea a devenit însă un nume de referință în ciclismul feminin, mai ales că a venit și după o evadare solitară. Anna a adus și al doilea titlu din istorie pentru Austria la această disciplină. Primul a fost obținut la inaugurarea Jocurilor de la Atena din 1896, de către Adolf Schmal, într-o cursă de 12 ore.
Sunisa Lee (gimnastică)
https://i.eurosport.com/2021/07/29/3186926.jpg
Simone Biles ar fi trebuit să fie marea vedetă a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Planurile erau făcute pentru 5 medalii de aur. Dar starul american s-a retras chiar în finala la echipe. SUA au și ratat titlul olimpic. Apoi, Biles s-a retras din alte patru finale, motivele le știe toată lumea. Sunisa Lee a salvat însă SUA la individual compus și a cucerit titlul.
Kimia Alizadeh (taekwondo)
https://i.eurosport.com/2021/07/25/3180861.jpg
Kimia Alizadeh, refugiată din Iran, i-a încheiat visul britanicei Jade Jones de a deveni prima campioană olimpică la trei ediții. Numărul 1 mondial a pierdut chiar din primul tur.
Mima Ito – Jun Mizutani (tenis de masă)
https://i.eurosport.com/2021/07/26/3182828.jpg
Sportivii japonezi au cucerit medalia de aur la dublu mixt. Mima Ito și Jun Mizutani au devenit astfel primii sportivi din afara Chinei care au obținut un titlu olimpic la ultimele patru ediții. Tenisul de masă are nu mai puțin de șase probe în programul olimpic. Secretul niponilor? O chimie și o încredere construită pe parcursul a ani de zile.
San Marino
https://i.eurosport.com/2021/07/29/3186515.jpg
La final am introdus în acest top San Marino ca delegație. Pentru prima dată în istoria de 60 de ani de participări la Jocurile Olimpice a reușit să urce pe podium. Ci nu o dată, chiar de trei ori. Cu 5 sportivi prezenți în competiție, micuțul stat a luat 3 medalii. A avut, așadar, o eficiență incredibilă de 60%. Medaliile au venit la tir și lupte, un argint și două de bronz.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06