Ţara noastră a obţinut 4 medalii, dintre care una de aur şi 3 de argint. Ministrul a postat un mesaj pe reţelele de socializare în care şi-a exprimat punctul de vedere în legătură cu problemele pe care le întâmpină sportul românesc de mai mulţi ani.
De asemenea, Novak a identificat 11 mari probleme din sportul românesc pe care le-a expus în mesajul postat pe reţelele de socializare. România s-a clasat pe locul 46 în clasamentul medaliilor obţinute la Jocurile Olimpice.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04

Mesajul transmis de Novak

"Scurtă analiză a rezultatelor României la această ediţie a Jocurilor Olimpice. În primul rând, aş dori să-i felicit din suflet pe toţi cei care s-au sacrificat timp de patru ani, pentru a se pregăti şi califica la această ediţie. Sportivi, antrenori, staff şi toţi cei care au fost lângă aceşti sportivi minunaţi".
"Însă trebuie să tragem o linie pragmatică, să analizăm, să identificăm problemele care ne blochează şi nu reuşim unde alţii reuşesc. S-au încheiat aceste Jocuri Olimpice cu rezultate care erau de aşteptat. De aşteptat, pentru că, din 2016 până la sfârşitul ciclului olimpic, nu s-a schimbat absolut nimic. Mă refer la organizarea sportului românesc, la o direcţie clară, la o strategie asumată de toţi cei implicaţi", a transmis ministrul pe pagina personală de Facebook.
De asemenea, Novak a menţionat că sportul românesc are 11 mari probleme care necesită soluţii imediate:
"1. Dezorganizarea sportului. Toţi factorii implicaţi, toate ministerele finanţatoare îşi au propriile interese, fără un interes comun, naţional.
2. Cheltuirea banilor pe proiecte care nu sunt sustenabile şi, mai mult decât atât, sunt nepotrivite pentru performanţă.
3. Finanţarea exclusivă de proiecte pe termen scurt, fără a avea un scop olimpic clar.
4. Nivelul de profesionalism şi de pregătire a antrenorilor şi a staff-ului tehnic.
5. Sistemul de perfecţionare a antrenorilor.
6. Activitatea cluburilor sportive, foarte slabă din toate punctele de vedere.
7. Lipsa de proiecte olimpice multianuale sustenabile ale federaţiilor, centrate pe performanţă.
8. Sistemul de salarizare a antrenorilor, care nu este diferenţiat pe niveluri de performanţă.
9. Lipsa personalului cu competenţă pe sport în cadrul MTS.
10. Lipsa unei strategii clare a sportului românesc, care să dea direcţia tuturor factorilor implicaţi în sport.
11. Lipsa infrastructurii specifice pentru sporturile care ne pot aduce rezultate olimpice".
Soluţia este, în opinia ministrului, noua strategie a sportului: "Elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport 2021-2032 va corecta toate aceste lipsuri enunţate mai sus. Cu toate că există probleme şi că rezolvarea lor integrală este un proces de durată, am cea mai mare încredere că avem şansa de a readuce sportul românesc pe o cale de performanţă si competitivitate la nivel internaţional! Sportul este important pentru România", a concluzionat Eduard Novak.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06