În această dimineață, maghiarul Milak a fost extrem de supărat că a ratat aurul la 100 metri fluture, Caeleb Dressel impunându-se cu record mondial. Acest detaliu vine să confirme un studiu făcut de mai mulți specialiști în domeniu, de la două dintre cele mai prestigioase Universități din Statele Unite: Iowa și Minnesota.

Explicațiile pentru care medaliații cu bronz de la Jocurile Olimpice sunt mai fericiți decât cei de pe locul doi

Fenomenul a fost analizat de mai mulți ani, pentru prima oară cel care a luat în discuție nivelul de bucurie al medaliaților cu bronz, prin comparație cu cel al sportivilor care intră în posesia argintului, fiind profesorul Bill Hedcock. Explicația are sens, deși în teorie să fii al doilea e de preferat locului trei. În realitate, medaliații cu argint rămân de multe ori cu angoase legate de aurul olimpic, în timp ce medaliații cu bronz sunt în general extrem de fericiți că au prins o medalie.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
"Evident, cei care au aurul sunt cei mai fericiți. Sportivii de pe locul secund au tendința să se compare cu medaliații cu aur. Își spun "poate dacă aș fi făcut ceva diferit, eram eu acum pe cea mai înaltă treaptă a podiumului". Astfel de lucruri nu sunt doar de moment, au tendința să îi afecteze pe atleți pe termen lung, se poate transforma chiar în obsesie. Asta pentru că la multe sporturi vorbim de diferențe insignifiante, uneori de sutimi de secundă", a explicat Andrea Luangrath, de la Universitatea Iowa, pentru NPR.
În schimb, medaliații cu bronz au un cu totul alt setup mental, chiar dacă au obținut o performanță inferioară celor de pe locul secund.
"Sportivii cu bronz au tendința să se raporteze la ceilalți. Se gândesc în acest registru: "Ce bine că nu sunt pe locul 4 și am medalie. Nu sunt eu acela care să sufere că nu a obținut o medalie", a mai explicat reputatul profesor.
Nu în ultimul rând, dincolo de ceea ce se produce în mintea sportivilor, la nivelul de fericire ar mai contribui un alt factor. Să ajungi la bronz, ca outsider, e mai la îndemână. În schimb, de multe ori se întâmplă ca marii favoriți ai probei să coboare pe treapta secundă a podiumului, de aici și rezervele lor de a își manifesta bucuria.
În cazul evocat la început, Milak, argint la 100 metri fluture, a crezut cu toată ființa sa că îl poate învinge pe Dressel. Obținuse aurul la 200 metri și voia să arate că e cel mai bun la acest procedeu, maghiarii numindu-l de mult "Phelps de Ungaria". În schimb, Noe Ponti, elvețianul de pe 3, era convins că nu se poate lupta pentru o medalie foarte strălucitoare, având în vedere coloșii care îi stăteau în față.
Cele mai importante transmisiuni ale zilei la Jocurile Olimpice
https://i.eurosport.com/2021/07/31/3188659.png
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06