Paul Olteanu a declarat, în exclusivitate pentru Eurosport, că pentru a reuși să facă performanță, sportivii trebuie să fie concentrați doar pe ceea ce au ei de făcut, nu pe ceea ce se întâmplă cu adversarii lor.
"Motivul pentru care în sport trebuie să repeți de sute de ori o mișcare până devine comportament reflex este pentru că inițial tot ce înveți e controlat. Ca să poți să faci performanță, trebuie să reușești să automatizezi o grămadă de reflexe, atât motrice, cât și emoționale, până când ele devin comportament automat, până când sunt rulate de partea din creierul nostru care nu are nevoie de atenție conștientă.
Tot inconștientul procesează ceea ce am putea numi neurotransmițătorii fericirii și motivației, cum ar fi dopamina, foarte importantă în contextul ăsta de pregătire pentru o mare competiție, endorfinele, neurotransmițătorul motricității prin excelență, oxytocina, care este liantul într-o echipă sau între antrenor și sportiv, și serotonina, care dă siguranță și relaxare în contexte sociale.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
Există și doi neurotransmițători ai supraviețuirii, adrenalina, care ne dă energie brută, și cortizolul, care îți dă sentimentele de vigilență, dar care se poate transforma în anxietate sau frică. Astfel, ca să poți să faci performanță, trebuie să ai un mix optim între dopamină, multă, niște adrenalină, cât să ai nivelul optim de energie când se dă startul competiției, și un nivel moderat de cortizol.
Marele beneficiu când concurezi cu tine, e că nu contează ce face ăla de lângă tine. Ăsta e mindset-ul de care e nevoie", a spus Paul Olteanu la #ETalks.

"Asta trebuie să fie prioritatea antrenorului!"

De asemenea, fondatorul Mind Architect a vorbit despre relația dintre sportiv și antrenor, punctând care trebuie să fie principala prioritate a antrenorului astfel încât cel pe care îl pregătește să se poată deschide și să fie motivat să dea totul fără a fi stresat.
"Principalul criteriu pe care un antrenor sau un lider de echipă trebuie să-l cultive în interiorul echipei este siguranța psihologică. Astfel încât eu să simt că aici pot să fiu vulnerabil și că, dacă greșesc, propria mea echipă nu mă va ataca. Esențială este relația dintre sportiv și antrenor pentru că, pe de o parte, antrenorul trebuie să fie un bun observator a nivelului de stres pe care îl experimentează sportivul lui. Prioritatea 0 este ca antrenorul să își construiască o relație emoțională cu omul pe care îl antrenează, o relație de încredere care să îi dea sportivului o siguranță psihologică.
Sunt două lucruri pe care trebuie să le facă antrenorul: să crească nivelul de conșientizare a sportivului cu privire la abilitățile sale, adică să-l ajute să vadă lucruri pe care el nu le poate vedea cu claritate obiectivă, și să-l ajute să-și asume responsabilitatea pentru propria performanță, adică să-l facă să conștientizeze că e treaba lui să fie în formă. Dacă construiește o relație de atașament și siguranță psihologică cu omul pe care îl antrenează, aceasta e mai puternică decât orice amenințări, iar sportivul o să vrea să îi facă pe plac antrenorului, o să fie mai motivat să dea totul pentru a nu dezamăgi", a adăugat Paul Olteanu.
Paul Olteanu activează ca Master Trainer și Executive Coach, specializat în comunicare, neuroștiință și procese de transformare. În prezent, acesta dezvoltă și livrează programe de training și coaching bazate pe ultimele descoperiri din neuroștiință și psihologie, cu obiectivul de a genera transformări sustenabile la nivel individual sau organizațional.
În ultimii 13 ani, Paul Olteanu a dezvoltat și a livrat programe care cumulează peste 10.000 de ore de training, coaching și consultanță pe subiecte precum neuroștiința comunicării, neuroștiința încrederii, Process Communication Model, public speaking, branding personal și dinamici de grup, către publicuri din Europa, America și Asia.

#ETalks Interviu cu Paul Olteanu despre felul în care sportivii gestionează stresul înaintea Jocuril

Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06