Hidilyn Diaz este o halterofilă de 30 de ani din Filipine, care a participat la Tokyo pentru a 4-a oară în carieră la Jocurile Olimpice. Până în acest an, sportul fiilipinez nu cunoscuse gustul unui succes olimpic deși a trimis sportivi la 21 de ediții ale Jocurilor Olimpice de vară. Sportivii din Filipine urcaseră de 10 ori pe podiumul olimpic, dar niciodată pe prima treaptă (3 medalii de argint și 7 de bronz).
Hidilyn Diaz a schimbat luni cursul istoriei sportului din țara sa, reușind să câștige medalia de aur la categoria 55 de kilograme. Filipineza a reușit să ridice în total 224 de kilograme: 97 la smuls și 127 la aruncat, stabilind și un record olimpic la a 2-a probă.
Diaz a devansat-o cu numai un kilogram pe chinezoaica Qiuyun Liao, deținătoarea recordului mondial la această categorie, atât la fiecare stil în parte, cât și la general. Poziția a 3-a a podiumului a fost ocupată de Zulfiya Chinshanlo (Kazakhstan), campioana olimpică din 2012, care a ridicat în total 213 kilograme.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
Diaz este un nume consacrat în această disciplină. Ea a reușit la ediția de la Rio de Janeiro să obțină argintul, în cadrul categoriei 53 kg.

Manny Pacquiao, impresionat de performanța halterofilei

Sportul din Filipine se confundă cu Manny Pacquiao, legendarul pugilist, care de-a lungul carierei a bifat 71 de partide, dintre care 62 au fost victorii (32 prin KO), 2 remize și 7 eșecuri. El a decis să se implice activ în societate și a intrat în politică. În prezent se remarcă prin pozițiile dure pe care le are față de actuala putere.
Manny Pacquiao nu a putut trece cu vederea performanța lui Hidilyn Diaz și a ținut să îi transmită un mesaj emoționant: ”Mulțumim, Hidilyn Diaz, pentru primul aur olimpic din istoria Filipinelor! Suntem atat de mandri de tine!”, a scris reputatul pugilist pe pagina sa de Twitter.

Insulele Bermude au bifat, de asemenea primul aur olimpic din istorie

La Tokyo s-a scris povestea Florei Duffy, ce a adus primul titlu olimpic din istoria Insulelor Bermude. Performanța a fost bifată în proba de triatlon.
Duffy (33 de ani) este un nume consacrat al acestei discipline. Fiind singura din istorie care a reușit să câștige trei titluri la triatlon într-un singur sezon. În anul 2016, ea a reușit să se impună în cadrul: WTS, ITU Cross Triathlon și Xterra, fiind pentru o perioadă și numărul 1 mondial. În prezent ocupă locul 15, iar în ierarhia continentului nord-american se află pe 5.
Cursa de la Tokyo a fost controlată impecabil din punct de vedere tactic. Duffy a mers pefect în toate cele trei discipline, iar pe finalul cursei de alergare și-a cimentat succesul, cu peste un minut avans în fața ocupantei locului secund, britanica Georgia Taylor-Brown. Bronzul merge în Statele Unite ale Americii, la Katie Zaferes.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06