Articol scris de Răzvan Cîrceag
Naționala României va participa sub comanda lui Mirel Rădoi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care se vor desfășura în perioada 23 iulie - 9 august. Țara noastră va avea din nou o echipă de fotbal la Olimpiadă, după o pauză de 57 de ani. Ultima oară ne-am calificat în 1964, când competiția s-a desfășurat tot la Tokyo, iar Ion Pârcălab a fost unul dintre fotbaliștii care au reprezentat atunci România.
"Prezența la Jocurile Olimpice de la Tokyo reprezintă cea mai frumoasă amintire din viața mea de sportiv. A fost o experiență unică, a fost ceva de vis. Îmi amintesc totul de parcă ar fi fost ieri… Ceremonia de deschidere, cea de închidere… Nu mai fusesem la o competiție de asemenea anvergură. Auzisem câte ceva, dar nu ne închipuiam să fie atât de frumos", a declarat fostul internațional într-un interviu pentru FRF.ro.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04

Rememorare emoționantă a JO din 1964

Ion Pârcălab, sau "Săgeata Carpaților" cum i se mai spune, ajuns acum la 79 de ani, a rememorat povestea spumoasă a Olimpiadei din 1964.
"Am făcut parte din Grupa A. Am debutat cu dreptul, victorie 3-1 cu Mexic, meci în care am marcat. A urmat egalul, 1-1, cu echipa Germaniei, iar în ultimul joc am întâlnit Iranul. Ne-am calificat neînvinși în sferturile de finală, unde am dat de Ungaria, care avea să câștige titlul olimpic. Meciul a fost echilibrat, deși ungurii au deschis scorul foarte repede. Pe final am scos un penalty, ratat însă de Gheorghe Constantin, cel care, la întoarcerea în țară, a fost scos țap ispășitor de toată lumea. Până s-a lăsat de fotbal, oamenii, conducători, suporteri, i-au reproșat acel penalty a cărui execuție nici măcar nu o văzuseră! Am continuat în turneul de consolare. Am bătut Ghana, scor 4-2, iar în meciul pentru locul 5 am învins Iugoslavia, 3-0. Am și marcat", și-a amintit Pârcălab.

Mesajul lui Pârcălab pentru tricolorii olimpici

Pe lângă cele 6 trofee despre care "Săgeata Carpaților" a vorbit în interviu, trebuie menționat că fostul fotbalist a bifat nu mai puțin de 73 de goluri în 194 de partide pentru Dinamo, în perioada 1961-1970. Și cu toate astea, el a afirmat că prezența de la Tokyo este cea mai frumoasă din carieră.
"Am câștigat patru campionate și două Cupe cu Dinamo, am jucat în Franța, am atâtea amintiri din fotbal, dar Tokyo 1964 rămâne cea mai frumoasă amintire din viața mea. Consider că este competiția supremă pentru orice sportiv! Abia aștept să văd din nou echipa națională de fotbal la Jocurile Olimpice", a conchis fostul fotbalist.
5 goluri în 38 de meciuri a marcat Ion Pârcălab la prima reprezentativă a României.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06