Articol scris de Bianca Dumitru
Robert Glință a fost primul sportiv român care și-a îndeplinit baremul olimpic după startul calificărilor pentru Tokyo 2020, devenind astfel primul tricolor calificat la a 35-a ediție a Jocurilor Olimpice. În urmă cu doar două săptămâni, înotătorul a cucerit primul titlu european de seniori pentru România după 17 ani, de la performanța reușită atunci de Camelia Potec.
Glință s-a impus în proba de 100 de metri spate de la Europeanul de natație disputat la Budapesta și a intrat în istoria înotului românesc, fiind primul care se impune în competiția masculină. Rezultatul este cu atât mai important cu cât a fost obținut cu două luni înainte de Olimpiadă, unde sportivul își propune să prindă vârful de formă.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
Argeșeanul a vorbit despre ce înseamnă pentru el medalia de aur de la Campionatul European și despre cum a fost revenirea în competiție după doi ani de pauză, care a fost cauzată de pandemia de coronavirus.
"Competiția de la Budapesta a fost un foarte bun prilej de evaluare. Mă bucur enorm că am reușit să obțin niște rezultate foarte bune și în proba de 50, dar și în cea de 100 m, cea olimpică, proba mea favorită. Am reușit să cobor cu aproape jumătate de secundă sub vechiul meu record național și personal și acesta este cel mai îmbucurător lucru. Medaliile obținute au fost doar cireașa de pe tort.

Robert Glință

Credit imagine: Eurosport

Pentru mine fost un campionat de semiobiectiv. Nu ne-am pregătit special pentru acesta, dar a fost un concurs de verificare a pregătirii acumulate până în momentul respectiv. Noi nu am mai avut o întrecere de anvergură de aproximativ doi ani de zile din cauza situației pandemice. Sunt foarte mulțumit de ceea ce am realizat, atât eu, cât și echipa cu care lucrez.
În principiu, este vorba despre a încerca să devii din ce în ce mai eficient cu un consum energetic cât mai mic pentru a avea toate resursele necesare de a câștiga în timp. Până la urmă, timpii sunt de referință, există și un record mondial și, sigur, toată lumea este în preajma lui, mai ales la Jocurile Olimpice, cea mai puternică întrecere de pe planetă. Toată lumea va veni extrem de pregătită. Cursa de 100 de metri spate va fi extrem de competitivă și, cu siguranță, și timpii contează", a declarat Robert Glință pentru GSP.

"Ăsta a fost un mare bonus!"

Sportivul a comentat și calificarea la Jocurile Olimpice, spunând că va avea avantajul de a fi la a doua prezență la Olimpiadă, după participarea din 2016.
"Din punctul de vedere al calificării la Jocuri, cred noi, românii, suntem avantajați pentru că nu avem o masă foarte mare de sportivi, care să încerce accederea în probele de participare la Jocurile Olimpice. Cum este, de exemplu, la americani, unde există trialuri pentru că ei sunt foarte mulți și foarte buni și de aceea există o foarte mare luptă și o foarte mare bătălie pentru cine va reprezenta SUA la JO.
La noi, pentru că nu suntem atât de mulți, odată ce am îndeplinit baremul de calificare suntem la Olimpiadă. Cum recordul meu personal era sub acest barem de califcare, era doar o chestiune de timp până reușeam calificarea. Și de aceea am fost primul sportiv român calificat la Tokyo.
Cu siguranță, experiența își spune cuvântul, mai ales că la Rio am participat într-o finală olimpică în aceeași probă, la o vârstă destul de fragedă, 19 ani, și am avut lângă mine niște nume sonore la momentul respectiv în natația mondială. A fost un foarte mare bonus acea experiență. Cu siguranță, la Tokyo nu voi simți neapărat emoții, ci voi avea experiența necesară și în primul rând motivația și dorința de a nu mai repeta acel obiectiv îndeplinit la Rio, ci să țintesc mai sus de atât.
Am învățat și această pregătire tactică. Am învățat cum să abordez exact proba de 100 m, de a trece de acești doi pași premergători până a înota și a mă lupta pentru cucerirea medaliilor. Trebuie să-ți dozezi efortul.
Poți să te califici cu cel mai bun timp, dar apoi să nu faci nimic în finală. Sau mai rău, invers, dacă nu ești atent, să nu te califici și să pierzi finala, deși tu scoți timpi foarte buni de medalie. Totul e tactică, pregătire psihologică", a adăugat Glință.

Ce adversari va avea românul la Tokyo

Românul a vorbit și despre principalii adversari pe care îi va avea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, punctând că este motivat să facă o figură frumoasă.
"E americanul Ryan Murphy, campion olimpic și deținător al recordului mondial, chinezul Xu Jiayu, care este la o sutime de recordul mondial, australianul Mitch Larkin, care este foarte bun, dar și rușii Kliment Kolesnikov și Evgheni Rîlov.
Competiția va fi extrem de puternică și tocmai din această cauză nici eu nu încerc să mă las mai prejos și tind spre foarte sus. Știind ce dificil este, mă străduiesc să fiu cea mai bună versiune a mea în fiecare zi și să fac tot ce-mi stă mie în putere pentru a le ține piept pretendenților la titlul de campion olimpic", a completat Robert Glință.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august 2021 și vor fi transmise în direct pe Eurosport, dar și pe aplicația Eurosport Player.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06