Gong Lijiao a adus una dintre cele 34 de medalii de aur câștigate de China până în prezent la Jocurile Olimpice de la Tokyo, impunându-se în finala probei de aruncare a greutății la feminin.
În general, atletele care concurează la arucarea greutății sunt foarte masive pentru că această probă necesită o forță uriașă. Aspectul fizic a lui Gong Lijiao a fost subiectul unei adevărate revolte care a izbucnit în mediul on line, totul din cauza unor întrebări total nepotrivite pe care sportiva le-a primit din partea unor jurnaliști ai televiziunii de stat din China.
Conform BBC, Gong Lijiao a fost întrebată când se va căsători și dacă va avea copii, asta după ce o jurnalistă a descris-o ca fiind o "femeie băiețoasă".
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
Felul în care a decurs interviu respectiv i-a determinat pe mulți oameni să se revolte în mediul on line cu privire la șabloanele existente în cultura chineză despre poziția femeii în societate și despre idealuri învechite de frumusețe și feminitate.
https://i.eurosport.com/2019/10/04/2689441.jpg

Gong Lijiao, pusă într-o postură ingrată în cadrul unui interviu

Interviul acordat de Gong Lijiao chiar la Tokyo, după ce a câștigat medalia de aur la aruncarea greutății, a început cu o remarcă ciudată a unei jurnaliste, care nu a fost cenzurată în momentul în care clipul a fost făcut public la televiziunea chinezească: "Mi-a dat impresia că este o femeie băiețoasă".
Pusă în această postură, atleta nu s-a ferit să răspundă: "S-ar putea să par o femeie băiețoasă la exterior, dar în interiorul meu sunt mult mai feminină".
Întrebată dacă are planuri să-și întemeieze o familie și să aibă copii, Lijiao a răspuns: "Poate îmi voi evalua planurile de viitor. Dacă nu mă mai antrenez, probabil că voi slăbi, mă voi căsători și voi avea copii. Da, aceasta este calea pe care trebuie să o urmezi în viață".
Jurnalișta care a luat interviul nu s-a oprit cu acest gen de întrebări și a dorit să afle dacă atleta are un iubit, ce fel de bărbat caută și dacă s-ar lupta cu bărbatul de lângă ea, insinuând forța deosebită și aspectul fizic pe care le are. La aceste întrebări, sportiva s-a rezumat să răspundă: "Nu mă lupt. Sunt foarte blândă."
După difiuzarea interviului la televiziunea de stat din China, Lijiao a pimit sute de mesaje de susținere pe pagina ei de Weibo (un site de socializare).
Unul dintre acestea au ieșit în evidență și a fost foarte apreciat: "Nu este vorba despre faptul că nu se poate căsători și că niciun bărbat nu i se potrivește ... când vorbim despre femei, nu este vorba doar de căsătorie sau de aspectul fizic, ci și de vise și realizări"
Chiar Lijiao a fost impresionată de acest mesaj, la care a răspuns: "Acest lucru exprimă total ceea ce simt! Mulțumesc!"
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06