Pandemia le-a creat probleme foarte mari organizatorilor Jocurilor Olimpice din această vară și existau foarte multe semne de întrebare cu privire la accesul publicului la competițiile din Japonia.
Inițial s-a stabilit că maxim 5000 de fani japonezi vor putea asista la evenimentele din cadrul Olimpiadei. Deși accesul suporterilor din alte țări nu va fi permis sub nicio formă, astăzi organizatorii au anunțat că la orice eveniment va fi permis accesul a maxim 10.000 de fani localnici, cu condiția ca această cifră să nu reprezinte mai mult de jumătate din capacitatea arenei respective.
Autoritățile japoneze au fost astfel de acord cu propunerea Comitetului Internațional Olimpic, dar au avertizat că lucrurile se pot schimba, în caz că numărul infectărilor cu Covid-19 va crește în perioada următoare, iar sistemul medical va fi din nou pus sub presiune.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04

Tokyo 2020 | Japonezii, în continuare îngrijorați cu privire la accesul fanilor la Jocurile Olimpice

De altfel, experții în sănătate din Țara Soarelui Răsare au sfătuit autoritățile să nu permită deloc accesul publicului la Jocurile Olimpice și au solicitat la un moment dat chiar anularea acestora, dar situația s-a îmbunătățit în ultima vreme, iar argumentele aduse de CIO i-au convins pe oficialii guvernului de la Tokyo să ia o decizie favorabilă în acest sens.
Vinerea trecută, în cadrul unei conferințe de presă, președintele comitetului organizator al Jocurilor Olimpice, Seiko Hashimoto, și-a arătat încă o dată îngrijorarea cu privire la pericolul care planează asupra populației dacă publicul va avea acces la concursurile olimpice.
"Organizarea Jocurilor fără spectatori este cel mai bun mod de a asigura siguranța pe tot parcursul competiției. Dar, atâta timp cât avem spectatori care doresc să participe la Jocurile Olimpice, vom încerca pe cât posibil să le satisfacem dorințele și să limităm riscurile. Dar dacă circumstanțele nu vor fi favorabile, vom fi obligați să renunțăm și această decizie poate fi luată până în ultimul moment.", a spus Hashimoto, citat de eurosport.fr.
Opinia publică din Japonia a fost în marea majoritate împotriva organizării Jocurilor Olimpice în această vară, dar ultimele sondaje arată dă situația a evoluat în bine în ultima vreme. Luna trecută, doar 14% dintre japonezi erau în favoarea organizării competiției de la Tokyo, iar acum procentul este de 34%. Dintre oamenii care sunt de acord cu organizarea, 40% sunt în cotinuare de părere că fanilor ar trebui să le fie interzis accesul pe arene, pentru a preveni răspândirea virusului.
Japonia, care a început să-și închidă granițele în martie 2020, a fost relativ scutită de pandemie, comparativ cu multe alte țări, având 14.400 de morți înregistrați oficial, un număr relativ mic raportat la populație. Dar campania de vaccinare din țară a început foarte încet, înainte de a se accelera de la jumătatea lunii mai. Până în prezent, mai puțin de 7% dintre japonezi au primit două doze de vaccin.
Organizatorii competiției de la Tokyo au impus reguli draconice pentru sportivii și oficialii care vor merge în Japonia, amenințând chiar cu expulzarea în cazul încălcării acestora.
Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie-8 august și vor putea fi urmărite în direct pe Eurosport.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06