Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au încheiat, dar eroii întrecerilor rămân pentru totdeauna în istorie. Unii au lăsat în urmă imagini memorabile, alții au plecat acasă cu un braț de medalii.
Întocmirea unui top de genul "Cei mai buni 10 sportivi" nu este o sarcină ușoară, când ai în față un tablou cu 2.401 medalii decernate. Eurosport România a tras totuși niște concluzii în acest sens, la finalul ediției a 32-a. Poate că unele selecții au fost subiective, dar au fost generate și de emoții ori de interesul manifestat pentru anumite probe la nivel global.
Numărătoarea inversă a celor mai buni 10 sportivi de la Tokyo arată astfel:
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04

San An (Coreea de Sud, tir cu arcul)

Este triplă campioană olimpică la Tokyo, la individual, cu echipa și mixt. În vârstă de 20 de ani, San An și-a controlat foarte bine emoțiile într-un concurs tensionat, a tras fără greșeală și a scris istorie pentru Coreea de Sud. A devenit primul sportiv din această țară care a cucerit trei medalii la aceeași ediție. Atleta a contribuit practic la 50% din medaliile de aur ale Coreei de Sud.

Tokyo 2020 : An San (Coreea de Sud) a stabilit primul record mondial de la Jocurile Olimpice

Earvin Ngapeth (Franța, volei)

Selecția are la bază mai multe argumente. În primul rând, Earvin Ngapeth a fost MVP-ul turneului de volei. În al doilea rând, Franța a produs o uriașă surpriză prin succesul în această întrecere. Până la Tokyo, Les Blues aveau ca performanță de vârf un loc 8. Dintre toate sporturile colective, la volei masculin și fotbal feminin (învingătoare Canada) s-au înregistrat, probabil, cele mai neașteptate campioane. Nu în ultimul rând, Earvin Ngapeth este reprezentantul întregii Franța, care a fost magnifică la sporturile colective. A obținut nu mai puțin de șase medalii, la volei, baschet, handbal și rugby, dintre care trei au însemnat titluri olimpice.

Daiki Hashimoto (Japonia, gimnastică)

Este urmașul legendaruluui Kohei Uchimura. Daiki Hashimoto (20 ani) a devenit campion olimpic absolut, reușind să câștige la individual compus fără a fi cotat printre principalii favoriți. Gimnastul japonez a mai cucerit o medalie de aur la cel mai spectaculos aparat – bară orizontală. De asemenea, a fost pe podium cu echipa Japoniei (locul 2).

Jocurile Olimpice: Daiki Hashimoto, campion olimpic la bară fixă la Tokyo 2020

Kevin Durant (SUA, baschet)

De când Statele Unite vine cu jucătorii profesioniști la Jocurile Olimpice, baschetul masculin este unul dintre cele mai urmărite evenimente din program. Iar Kevin Durant a fost principalul exponent al Dream Team-ului la Tokyo. Starul de la Brooklyn Nets a fost cel mai bun om al finalei cu Franța (87-82), cu 29 de puncte. El a devenit după această competiție primul jucător cu cel puțin 100 de puncte realizate la trei ediții consecutive. De asemenea, a devenit triplu campion olimpic, egalând recordul lui Carmelo Anthony.

Jocurile Olimpice: Kevin Durant nu poate fi oprit în finala olimpică decât prin fault

Lisa Carrington (Noua Zeelandă, kaiac-canoe)

Lisa Carrington este triplă campioană olimpică la Tokyo, două medalii fiind realizate în probele individuale de 200m și 500m kaiac. Cu aceste rezultate, ea a devenit cea mai de succes sportivă din istoria Noii Zeelande, din moment ce mai avea două titluri cucerite în 2012 și 2016. Performanța de vârf a stabilit-o la o vârstă de 32 de ani.

Marcell Jacobs (Italia, atletism)

Sportivul din Italia a fost regele sprintului la Tokyo, după ce a încheiat proba de 100 de metri cu timpul de 9.80. Și practic urmașul lui Usain Bolt, pentru că jamaicanul câștigaseră proba la ultimele trei ediții. Marcell Jacobs a prelungit eșecurile Statelor Unite în proba regină la 17 ani, având în vedere că americanii nu au mai triumfat la sută din 2004, de la Justin Gatlin. De asemenea, italianul a readus aurul în Europa după o pauză de 29 de ani. Și ca triumful lui și al Italiei să fie complet, Marcell a terminat pe locul 1 și cu ștafeta de 4x100 metri.

Marcell Jacobs scrie istorie! Italianul este noul rege al sprintului după aurul de la Tokyo

Sifan Hassan (Olanda, atletism)

Sportiva refugiată din Etiopia la 15 ani a fost într-o provocare istorică la Tokyo, pe urmele legendarilor Paavo Nurmi și Emil Zatopek. A alergat șase probe în decurs de câteva zile, însumând nu mai puțin de 24.500 de metri în regim de mare competiție. A alergat după trei titluri olimpice, a câștigat două, la 5.000 de metri și 10.000 de metri.

Jocurile Olimpice: Sifan Hassan câștigă proba de 10.000 de metri la Tokyo 2020

La 1.500 a obținut medalia de bronz, o altă performanță de neglijat. Sifan este sportiva care a oferit și una dintre cele mai bune imagini de la Jocurile Olimpice. A căzut în serii la 1.500 de metri, la intrarea în ultimul tur. Mulți sportivi s-ar fi oprit, dar ea s-a ridicat și a continuat cursa. A refăcut un handicap de câțiva zeci de metri și a câștigat seria.

Elaine Thompson-Herah (Jamaica, atletism)

Sprintera a fost varianta feminină a lui Usain Bolt de la edițiile precedente și cu asta am spus totul. A realizat tripla la 100 metri, 200 metri și 4x100 de metri. În proba regină a alergat în 10.60, cu care a doborât și recordul olimpic. A realizat practic al doilea cel mai bun timp din istorie, după acel 10.49 al lui Florence Griffith-Joyner (SUA), stabilit în 1988.

Jocurile Olimpice: Elaine Thompson-Herah a reușit dubla istorică: victorie în probele de 100m & 200m

Emma McKeon (Australia, înot)

A devenit cea mai medaliată sportivă la o ediție a Jocurilor Olimpice, egalând recordul de șapte urcări pe podium al gimnastei Maria Gorokhovskaya din Uniunea Sovietică (1952). Rezultatele australiencei au fost mai valoroase, cu 4 medalii de aur și 3 de bronz. Toate cele patru titluri s-au încheiat cu recorduri, unul mondial (ștafetă 4x100 metri) și trei olimpice. Ea a devenit și cea mai medaliată sportivă din istoria Australiei.

Caeleb Dressel (Statele Unite, înot)

Americanul a fost eroul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, cu 5 titluri. L-am văzut pe Caeleb Dressel cât de puternic a fost inclusiv în finala la 100 de metri, în care a acces și marea promisiune a României, David Popovici. Sportivul din Statele Unite a câștigat acea finală cu record olimpic. Dressel (24 ani) a intrat în clubul sportivilor care au cucerit 5 medalii de aur la aceeași ediție. Doar alți 9 sportivi au mai realizat o asemenea performanță în istorie la întrecerile de vară.

Jocurile Olimpice: Caeleb Dressel a devenit unul dintre marii eroi ai ediției de la Tokyo

Din această categorie selectă mai fac parte Michael Phelps (înot), Mark Spitz (înot), Kristin Otto (înot), Vitaly Scherbo (gimnastică), Willis Lee (tir), Matt Biondi (înot), Anton Heida (gimnastică), Nedo Nadi (scrimă) și Paavo Nurmi (atletism).
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06