Jocurile Olimpice de la Tokyo vor debuta în luna iulie (23), a afirmat, joi, canadianul Richard Pound, membru veteran al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), care a adăugat că "din datele pe care le avem astăzi, există acordul în acest sens". O veste excelentă, mai ales că existau mai multe zvonuri privind nesiguranța în legătură cu organizarea Jocurilor Olimpice în vara acestui an.
Programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020
"Nimic nu indică faptul că ar exista vreun element pe care să-l ignorăm. Eu, am deja biletul. Din ce ştim astăzi, este un acord pentru deschiderea Jocurilor conform programului stabilit. CIO va avea ultimul cuvânt, dar dacă ţara gazdă nu vrea să organizeze evenimentul, atunci acesta nu va avea loc... Încă de la începutul discuţiilor privind o eventuală amânare, au existat contacte regulate şi o cooperare foarte strânsă între japonezi şi CIO, iar acesta a răspuns pozitiv sugestiei Japoniei conform căreia Jocurile ar putea fi anulate, că nu vor avea loc în 2020 şi vor fi amânate cu un an", a spus Pound, potrivit Agerpres.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04

Richard Pound, veste excelentă în privința Jocurilor Olimpice de la Tokyo

"Pentru moment, cea mai mare dilemă este aceea de a decide dacă vor fi spectatori şi, dacă va fi cazul, în ce procent. Noi am răspuns cererii japonezilor privind faptul că niciun spectator străin nu va fi autorizat. Şi am răspuns, de asemenea, preocupării privind numărul de străini care vor intra în Japonia pentru un motiv legat cumva de Jocurile Olimpice. Japonezii au redus cu 50 la sută numărul de persoane străine ce pot intra pe teritoriul lor", a adăugat Richard Pound.
Referitor la menţinerea Jocurilor, contestată de către o majoritatea japonezilor, care solicită o amânare sau o anulare din cauza riscurilor sanitare legate de Covid-19, Richard Pound a afirmat: "Ştiţi că în ţările dezvoltate există întotdeauna 25 la sută din oameni care se opun tot timpul. Noi preferăm să ne bazăm pe informaţiile ştiinţifice puse la dispoziţie, pe informaţia verificată referitor la virus şi pe tratament, precum vaccinurile şi prevenţia. Dar, ca să vă dau un exemplu, în 1984 existau multe articole în media care trăgeau un semnal de alarmă privind un număr mare de sportivi ce ar putea muri din cauza unui nor de poluare cu ocazia JO de la Los Angeles. La fel a fost şi cu virusul Zika înainte de JO de la Rio (2016). Deci trebuie să ne aşteptăm la astfel de lucruri".

Jocurile Olimpice de la Tokyo, diferite față de celelalte ediții

"Sigur, Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi mai diferite. Ele vor fi mai puţin festive, străzile nu vor fi pline de sportivi şi spectatori. Exuberanţa de a fi într-un oraş olimpic va fi mai redusă. Dar vor fi competiţii olimpice şi sportivi din 206 de ţări vor participa la eveniment şi vor trebui să se întoarcă acasă odată cu terminarea competiţiei. Va exista totuşi un tip de ambianţă, aceea care însoţeşte competiţia", a conchis Pound.
Cu ceva mai mult de două luni înaintea deschiderii JO 2020, care au fost amânate cu un an din cauza pandemiei, Tokyo şi alte departamente japoneze rămân supuse unei stări de urgenţă sanitară, în timp ce majoritatea japonezilor doresc o nouă amânare sau chiar o anulare a Jocurilor Olimpice, potrivit sondajelor. Japonia se confruntă în prezent cu un nou val de infectări, iar autorităţile sunt puternic criticate pentru lentoarea campaniei naţionale de vaccinare.
Organizatorii Jocurilor afirmă însă că măsurile stricte pe care le au în vedere, inclusiv stabilirea unei "bule sanitare", efectuarea de teste regulate şi interzicerea spectatorilor veniţi din străinătate vor garanta securitatea evenimentului. Potrivit informaţiilor presei japoneze, aproximativ 94.000 de persoane (sportivi, antrenori, oficiali şi reprezentanţi ai mass-media) urmează să vină din străinătate cu ocazia celui mai așteptat eveniment sportiv al anului 2021, faţă de 200.000 de persoane aşteptate iniţial.
Urmăriți LIVE Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 pe Eurosport și pe aplicația Eurosport, începând cu 22 iulie.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06