Ziua Olimpică este o sărbătoare anuală a sportului, care marchează ziua înființării Comitetului Olimpic Internațional, la Paris, în 1894, când Pierre de Coubertin a reînviat Jocurile Olimpice antice.
Această zi, celebrată pentru prima dată pe 23 iunie 1948, este dedicată acțiunilor prin care lumea poate deveni un loc mai bun prin intermediul sportului.
Inițial, Portugalia, Grecia, Austria, Canada, Elveția, Marea Britanie, Uruguay, Venezuela și Belgia au organizat o Zi Olimpică, iar apoi, în 1978, CIO a recomandat ca toate Comitetele Olimpice Naționale să organizeze astfel de evenimente, dacă este posibil anual, pentru a promova Mișcarea Olimpică.
Jocurile Olimpice
Ziua Olimpică 2022 | Mihai Covaliu: "O participare la Jocurile Olimpice îți poate schimba viața"
23/06/2022 LA 07:22
În 2022, tema Zilei Olimpice este "Împreună pentru o lume în pace", pe rețelele de socializare materialele speciale pregătite cu ocazia acestui eveniment fiind însoțite de hashtag-urile #MoveForPeace și #OlympicDay.
Citește și:

23 iunie, Ziua Olimpică

În această zi, Comitetele Olimpice Naționale încearcă să programeze evenimente care să implice cât mai mulți oameni, indiferent de vârstă, sex, mediu social sau abilități sportive.
La Paris, acolo unde va avea loc următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de vară, în 2024, Ziua Olimpică va fi sărbătorită în perioada 22-26 iunie, printr-un adevărat festival, organizat în proximitatea arenei Stade de France.
Punctul culminant va avea loc duminică, atunci când în zona în care va fi amplasat viitorul sat olimpic, oamenii vor putea încerca peste 30 de sporturi olimpice și paralimpice.
La eveniment vor participa mai mulți sportivi francezi, medaliați la diferite ediții ale Jocurilor Olimpice de vară sau ale Campionatelor Mondiale, printre care se numără Cecilia Berder (medaliată cu argint la scrimă, la JO de la Tokyo 2020), Anne-Cecile Ciofani (medaliată cu argint la rugby, la JO de la Tokyo 2020), Diandra Tchatchouang (medaliată cu bronz la baschet, la JO de la Tokyo 2020) și Camille Lacourt (de 5 ori campioană mondială în probele de 50 și 100 de metri spate).
Printre celelalte activități care vor avea loc în Franța cu ocazia Zilei Olimpice 2022, se numără și "2024 de metri pentru pace", în care francezii sunt provocați să alerge, să meargă sau să pedaleze pe distanța de 2024 de metri, singuri sau împreună cu familia și cu prietenii, pentru a transmite un mesaj de pace.
Jocurile Olimpice
Ziua Olimpică 2022 | Simona Gherman: "Pe planșă trebuie să fii nebun, ca la final să fii regină"
23/06/2022 LA 06:36
Jocurile Olimpice
Rezumatul finalei de la Barcelona, Alcaraz - Carreno Busta
24/04/2022 LA 19:34