Jocurile Paralimpice sunt eveniment sportiv în care participă sportivi cu diferite dizabilități. Prima ediție a Jocurilor Paralimpice de vară a avut loc în anul 1960, la Roma, iar din 1988, de la ediția organizată la Seul, Jocurile Paralimpice sunt organizate în mod regulat la câteva săptămâni după încheierea Jocurilor Olimpice. Ediția din acest an este cea de a doua organizată de Tokyo, după cea din 1964 și cea de a treia organizată de Japonia, care a mai organizat și Jocurile Paralimpice de iarnă din 1998 de la Nagano.
La ediția din acest an vor participa 4537 de sportivi din 163 de țări, în 540 de probe din 22 de sporturi.

La Jocurile Paralimpice de la Tokyo, România va fi reprezentată de 7 sportivi:

Jocurile Paralimpice
Ucraina, ce luptă! E pe primul loc în clasamentul pe medalii la Jocurile Paralimpice de la Beijing
05/03/2022 LA 15:17
  • Eduard Novak – Ciclism
  • Eduard Moescu – Ciclism
  • Alex Bologa – Judo nevăzători
  • Octavian Vasile Tucaliuc – Atletism
  • Tabita Vulturar – Atletism
  • Eugen Pătru - Tir cu arcul
  • Bobi Simion – Tenis de masă

Eduard Novak

Ministrul Tineretului și Sportului va participa pentru a patra oară în cariera sa la Jocurile Paralimpice, după ce a mai participat și la edițiile din 2008 de la Beijing, 2012 de la Londra și 2016 de la Rio. În 2008 a cucerit prima medalie din istoria României la Jocurile Paralimpice, după ce a obținut medalia de argint la proba de contratimp pe șosea, categoria LC2. În anul 2012, Eduard Novak a cucerit la Londra medalia de aur în cursa de urmărire pe pistă, categoria C4 și medalia de argint la contratimp pe șosea, categoria C4.

Eduard Moescu

Eduard Moescu este al doilea ciclist care va reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Stabilit în Italia în 2003, românul a intrat în echipa Team Equa, o echipă de cicliști cu dezabilități. De-a lungul timpului, acesta a participat în mai multe competiții, reușind să câștige Turul Italiei în 2015 și Campionatul Național de la Sibiu în 2019.

Alex Bologa

Alex Bologa a participat și la Jocurile Paralimpice din 2016 de la Rio, acolo unde a obținut medalia de bronz la judo, categoria 60 de kg. Complet nevăzător, Alex Bologa este cel mai bun judoka din lume. Acesta se află pe primul loc în clasamentul mondial la categoria sa, obținând calificarea la Tokyo după ce a câștigat medalia de aur la Grand Prix-ul de la Baku din luna mai a acestui an, competiție de calificare pentru Jocurile Paralimpice.

Octavian Vasile Tucaliuc

Octavian Tucaliuc este unul dintre cei doi sportivi care vor reprezenta România la atletism la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Tucaliuc va participa în proba de aruncare a suliței, cea mai bună performanță a sa fiind la World Para Athletics Grand Prix în 2019, acolo unde a obținut locul 1, ajungând până pe locul 7 în clasamentul mondial la aruncarea suliței.

Tabita Vulturar

Tabita Vulturar va reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Tokyo în probele de 200 de metri și 400 de metri, clasa T47. Sportiva de 25 de ani, care mai practică și tenis de masă, are în palmares la atletism și o medalie de argint la stafetă, în cadrul World Para Athletics Grand Prix din Elveția în 2019.

Eugen Pătru

Eugen Pătru va reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Tokyo în proba de tir cu arcul. Fost militar, acesta a fost rănit în teatrul de operații din Afganistan. În 2016 a devenit sportiv al CSA Steaua București și s-a îndrăgostit de tirul cu arcul. De-a lungul timpului, acesta a obținut mai multe medalii la Campionatele Mondiale și Europene, reușind să se califice la Tokyo după ce a obținut în acest an medalia de aur la proba de recurv la Novo Mesto. De asemenea, Eugen Pătru este primul sportiv care reprezintă România la para tir cu arcul la Jocurile Paralimpice.

Bobi Simion

Cu o experiență de peste 18 ani, Bobi Simion va reprezenta România la tenis de masă. Sportivul din Cluj-Napoca a terminat pe locul 5 la Jocurile Paralimpice de la Rio din 2016, a obținut medalia de bronz la Campionatul European din Slovenia din 2017 și medalia de argint la Campionatul European din Suedia din 2019.
Primele probe în care vor participa sportivii români vor avea loc pe 26 august, atunci când vor intra în competiție Eduard Novak, Eduard Moescu și Bobi Simion.
  • Eduard Novak - C4 -5 1000m contratimp - Pista
  • Eduard Moescu - C2 - urmărire 3km contratimp - Pista
  • Bobi Simion - Class 6 - Grupe
Jocurile Paralimpice
România, reprezentată de doar 2 sportivi la Jocurile Paralimpice de iarnă! Pe cine vom susține
03/03/2022 LA 17:44
Jocurile Paralimpice
Încă o medalie românească la Jocurile Paralimpice! Alex Bologa a luat bronzul la judo
27/08/2021 LA 11:28