Eduard Novak, noul ministru al Tineretului și Sportului, medaliat paralimpic, a transmis că e convins că poate face lucruri grozave pentru sportul românesc, pe care și-ar dori să îl ducă peste tot în lume. Partidul din care face parte a transmis luni seara că propune pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului pe Eduard Novak, cel care în prezent este președinte al Federației Române de Ciclism și fost campion și medaliat paralimpic, participant la 4 ediții ale Jocurilor Paralimpice.
https://i.eurosport.com/2020/02/03/2768603.jpg
După anunțul de luni seară, Eduard Novak a scris pe pagina lui de Facebook că este bucuros că realizările lui de până acum, atât ca sportiv, cât și ca mentor, au dus la această propunere: "Sunt extrem de onorat să fiu propunerea UDMR pentru Ministerul Sportului și le mulțumesc pentru încredere. Mă bucur că toate eforturile și realizările mele de până acum atât ca sportiv, cât și ca mentor sau președinte al Federației Române de Ciclism m-au condus către această propunere. Sunt conștient de munca pe care o presupune această funcție, de provocările pe care le implică, dar sunt convins că pot, alături de echipa potrivită, să fac lucruri grozave pentru sportul românesc, pentru tinerii talentați și pentru campionii noștri", a transmis Novak.
Jocurile Paralimpice
Paris 2024 | Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, pe Champs-Elysees și Piața Concordiei
20/10/2022 LA 15:37

Eduard Novak, noul ministru al Tineretului și Sportului, fericit că poate aduce schimbarea

Novak a reușit în ultimii ani să revitalizeze în România sportul cu bicicleta, tot mai multe competiții de rang organizate la noi în țară găsindu-și loc în calendarul federației internaționale de profil. El și-ar dori să ducă sportul românesc oriunde în lume și să facă cinste României cu performanțe deosebite.
https://i.eurosport.com/2020/12/23/2960859.jpg
"Rolul sportului în viața noastră, a fiecăruia, e esențial, și nu cred că există cineva care să conteste asta. Îmi doresc să îmi aduc contribuția la stabilirea unei direcții care să influențeze pozitiv viitorul sportului românesc, iar dezvoltarea să fie elementul cheie regăsit în toate segmentele sportive. Avem nevoie să cunoaștem mai mult ca oricând ce e fairplay-ul, să ne aplaudăm campionii, să îi încurajăm pe cei cu potențial și să ducem cât mai departe sportul românesc oriunde în lume", mai spune el.

Eduard Novak, noul ministru al Tineretului și Sportului, poveste de viață impresionantă

Eduard Novak este de altfel singurul campion paralimpic al României, multiplu medaliat mondial şi european la paraciclism. În 1996, la vârsta de 19 ani, după ce fusese de zece ori campion național la patinaj viteză, a suferit un accident de mașină și și-a pierdut un picior. Proteza se întinde de la laba piciorului până la nivelul genunchiului drept.
Sportivul din Miercurea Ciuc a vorbit despre accident într-un interviu acordat în urmă cu 11 ani: "În ianuarie ’96 mergeam la un concurs în Italia. Aveam 19 ani. Vremea era foarte rea. Ningea, drumul era în construcție. Eram în mașină cu părinții mei. Mașina a derapat și ne-am lovit de parapet. Parapetul era lovit dinainte și era ieșit în afară. Nu aveam viteză, abia vedeam drumul, așa tare ningea. După ce ne-am izbit și am aprins lumina, m-am uitat în jos și am văzut că parapetul era în mașină. Nu aveam jumătate din laba piciorului. Mă uitam și nu-mi venea să cred. Mă gândeam că m-am lovit la cap și nu văd bine…".
https://i.eurosport.com/2020/12/23/2960860.jpg
Novak este multiplu campion național, european și mondial și a fost medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing din 2008. A fost medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012, competiție pentru care s-a antrenat intens, parcurgând zilnic până la 150 de kilometri cu bicicleta. În februarie anul acesta a cucerit trei medalii la Mondialele de paraciclism din Canada. În septembrie anul trecut, Novak a cucerit o medalie de bronz la Mondialele de paraciclism de la Emmen (Olanda).
Jocurile Paralimpice
Ucraina, ce luptă! E pe primul loc în clasamentul pe medalii la Jocurile Paralimpice de la Beijing
05/03/2022 LA 15:17
Jocurile Paralimpice
România, reprezentată de doar 2 sportivi la Jocurile Paralimpice de iarnă! Pe cine vom susține
03/03/2022 LA 17:44