Din momentul în care talibanii au preluat puterea în Afganistan, această țară a fost scoasă de pe lista națiunilor participante la Jocurile Paralimpice de la Tokyo (24 august - 5 septembrie). Ca urmare, două visuri au fost spulberate, pentru că doi sportivi urmau să reprezinte Afganistanul la Tokyo.
Este vorba despre Hossain Rasouli (atletism) și Zakia Khudadadi (taekwondo). Aceasta din urmă, în vârstă de 23 de ani, ar fi intrat în istorie la Tokyo, dacă ar fi putut participa la Jocurile Paralimpice, asta pentru că ar fi devenit prima sportivă paralimpică din istoria Afganistanului.
Jocurile Paralimpice
Paris 2024 | Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, pe Champs-Elysees și Piața Concordiei
20/10/2022 LA 15:37

Vis spulberat pentru o tânără afgană care urma să participe la Jocurile Paralimpice din Tokyo

Zakia a început să practice taekwondo după ce l-a văzut pe Rohullah Nikpai câștigând prima medalie din istorie pentru Afganistan, în orice sport - bronz la Jocurile Olimpice din Beijing din 2008, urmat de un alt bronz la Londra, în 2012. În urmă cu o săptămână, când Afganistanul nu era încă cotropit de talibani, Zakia mărturisea că e fericită să fie prima femeie din Afganistan care participă la Jocurile Paralimpice: "Vreau doar să fiu acolo, printre ceilalți sportivi din întreaga lume și să fac tot ce pot".
Contactat de Al-Jazeera, Arian Sadiqi, care ar fi trebuit să fie şeful delegaţiei afgane la Tokyo, a descris situaţia celor doi sportivi. "Sunt devastaţi! Înainte de revenirea talibanilor la putere, erau atât de entuziasmaţi că vor merge la Jocurile Paralimpice. S-au antrenat pe unde au apucat, în parcuri, în grădinile unor case", a povestit Sadiqi.
Acesta, aflat la Londra, prevede un viitor negru pentru sportul din Afganistan. "Am progresat foarte mult, atât la Jocurile Olimpice, cât şi la cele Paralimpice. La nivel naţional, sportul era în plină dezvoltare, cu tot mai mulţi practicanţi. De acum, doar ne putem imagina ce va urma, având în vedere trecutul ţării. Pe când talibanii au mai fost la putere, sportul era, practic, interzis, mai ales pentru femei", a spus Sadiqi.

Zakia încă speră că va putea fi prezentă la Tokyo

Ieri, Zakia a trimis, prin Sadiqi, un mesaj video în care spune că își dorește în continuare să ajungă la Tokyo și cere ajutor pentru a putea părăsi Kabul, unde se teme să iasă pe stradă: "Intenția mea este să particip la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, vă rog să-mi întindeți o mână și să mă ajutați.
Vă implor pe toți, pe toate femeile de pe glob, toate instituțiile de protecție ale femeilor, toate organizațiile guvernamentale, să nu lăsați drepturile femeilor afgane să ne fie luate atât de ușor. Faptul că noi ne-am ridicat din această situație, prin faptul că am reușit atât de multe lucruri, nu poate fi pentru nimic. Am suferit enorm, nu vreau ca acest chin să nu reprezinte nimic, să nu aducă niciun rezultat. Vă rog să mă ajutați!", a fost mesajul emoționant al Zakiei Khudadadi
Jocurile Paralimpice
Ucraina, ce luptă! E pe primul loc în clasamentul pe medalii la Jocurile Paralimpice de la Beijing
05/03/2022 LA 15:17
Jocurile Paralimpice
România, reprezentată de doar 2 sportivi la Jocurile Paralimpice de iarnă! Pe cine vom susține
03/03/2022 LA 17:44