Un sportiv din Kenya a intrat în istorie. Eliud Kipchoge a luat startul la maratonul de 42 de kilometri de la Viena și l-a încheiat cu un timp fără precedent: 1 oră 59 de minute 40 de secunde. Mii de fani au aclamat performanță reușită de campionul mondial și olimpic.
Totuși performanța sa nu va fi luată în calcul ca un record mondial oficial deoarece cursa nu a reprezentat un eveniment deschis. În plus, în cursă au existat 41 de "pacemakers" asistați cu lasere proiectate pe drum de către o mașină aflată în față. 5 alergători l-au asistat în permanență pe Kipchoge. Printre atleții care au fost alături de Kipchoge s-au numărat medaliatul cu argint la proba de 5000 m, la Campionatele Mondiale, etiopianul Selemon Barega, fostul campion mondial la probele de 2500 m și 5000 m, americanul Bernard Lagat sau norvegienii Ingebrigtsen, frații Henrik, Filip și Jakob. Cursa a fost numită Ineos 1:59 Challenge, tentativa fiind programată inițial pentru Londra. Nu este prima dată când sportivul de 34 de ani încearcă să termine maratonul în mai puțin de 2 ore, precedenta încercare de la Monza din Italia rezultând într-un timp cu 46 de secunde mai slab decât acum. Tot Kipchoge deține și recordul oficial, terminând Maratonul Berlin în 2:01:39.

Moment istoric: Eliud Kipchoge, primul om care aleargă un maraton în mai puțin de 2 ore

Maraton
Maratonul de la Barcelona : Tadu Teshome s-a impus în cursa feminină cu un timp excelent, 2:23:52
07/11/2021 LA 11:17
Kipchoge a reușit să aibă o medie de 2 minute și 50 de secunde pentru fiecare kilometru, ceea ce înseamnă că a parcurs fiecare sută de metri în aproximativ 17 secunde, un timp incredibil pentru un maraton.
"Mă simt bine. A durat 65 de ani pentru ca un om să facă istorie în sport. De când Roger Bannister (cel care a alergat o milă în mai puțin de 4 minute în 1954) a durat 65 de ani... Sunt fericit să fiu cel care aleargă un maraton în mai puțin de 2 ore. Niciun om nu este limitat și mă aștept ca mai mulți oameni să reușească după ziua de astăzi" a spus Kipchoge după momentul istoric.
De 4 ori câștigător la Turul Franței, Chris Froome, a fost prezent la eveniment: Este fenomenal, fantastic, este incredibil să-l urmărești. Pare că nici nu respiră. Pur și simplu plutește pe șosea. Este fanstic să fiu aici, să iau parte la această atmosferă. Să reușească cineva un lucru cu adevărat monumental reprezintă un elan pentru toți atleții din Kenya. Arată ca imposibilul poate fi realizat" a spus Froome, cel care e născut și el în Kenya.
https://i.eurosport.com/2019/10/12/2694655.jpg
Mii de oameni au urmărit evenimentul pe străzile din Kenya.
Maraton
Maratonul de la Barcelona : Samuel Kosgei s-a impus după o cursă câștigată în 2:06:04
07/11/2021 LA 11:09
Maraton
Maratonul feminin de la Chicago s-a încheiat cu victoria kenyencei Ruth Chepngetich
10/10/2021 LA 17:31