Ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu a reușit la începutul lui februarie încă o performanță excepțională. Doar el și un elvețian au putut să termine anul acesta competiția Yukon Arctic Ultra, supranumită "Cursa infernală de la Cercul Polar". Tibi este singurul om din lume care a câștigat de trei ori cel mai dur maraton, Arctic Ultra 6633 și începând de anul trecut s-a apucat de Yukon Ultra.
În primul interviu acordat la revenirea în țară, pentru Press One, Tibi Ușeriu a vorbit despre experiența trăită în apropierea Cercului Polar, a dezvăluit că citește Seneca, a precizat că ar ieși la o bere cu Traian Vuia și că sfârșitul maratoanelor infernale nu se află în viitorul apropiat.

Interviul lui Tibi Ușeriu, pentru Press One

Maraton
Maratonul de la Barcelona : Tadu Teshome s-a impus în cursa feminină cu un timp excelent, 2:23:52
07/11/2021 LA 11:17
Am supraviețuit, dară, cum altfel? Sunt fericit că, de data asta, n-am făcut deplasarea degeaba. A fost o cursă frumoasă, adevărată. La un moment dat, aveam senzația că lupt cu un monstru. A fost o cursă grea, cu multe probleme, care s-au aliniat frumos și mi s-au livrat ba pe rând, ba deodată. Dar a fost și extrem de interesant, fiindcă tot ținutul Yukon e de-o frumusețe și de-o puritate de parcă ai fi undeva la începuturile lumii, când totul era nou nouț. E genul de loc la care visezi să te întorci. Adică eu, cel puțin. Dacă nu ești prieten cu frigul, nu prea ai ce căuta acolo în zăpadă de un metru printre munți, păduri nesfârșite (și nedefrișate) râuri pline de somoni și lacuri imense (fără pet-uri). De fapt, zona asta conține una cele mai mari rezerve de apă potabilă a lumii. E un vis pentru amatorii de drumeții, vânătoare, caiace sau fotografii de peisaj.
Acest ultramaraton are o tradiție de 19 ani. La cursa lungă de 300 de mile se înscriu, totuși, puțini. Nu are loc pe drum, pe drept, decât atunci când mergi peste lacuri, unde nu prea vrei să umbli, fiindcă te mătură vântul, nu ai nici repere, nici lemne de foc. Cam tot traseul e pe poteci, păduri, pustietăți nesfârșite. Sătucele-s mici și risipite pe la mama zmăului și în general, se ocupă de ferme eco, genul cu vaci fericite, bio. Adică să ne imaginăm o suprafață cât două Românii și jumătate lipite, locuită de 36 de mii de locuitori, cam cât are Dejul. Urși sunt cam tot atâția, unul pe cap de locuitor. Ca norocul, acum erau la hibernat. Nu și lupii, râșii… Printre urși cică este o specie mai nouă, care urmărește și vânează oameni. Din cauza asta, cam toată lumea are la purtător niște pușcoace cu gaz iritant, fiindcă urșii sunt specie protejată, n-ai voie să-i omori. Poți primi permis să împuști elani, ciute, bizoni, vulpi, coioți, dar nu urși.
https://i.eurosport.com/2020/02/14/2774805.jpg
Acum pot să zic că am ceva experiență în chestia asta. Am văzut destui pompați înainte de start. Mi-a fost destul să simplu să-i analizez pe toți în sală, la ședința tehnică, astfel că puteam spune aproape precis care-s ăia pe care scrie mare ABANDON. Cam jumătate. Se citea pe meclele lor. Limbajul trupului, întrebările, comentariile trădează oamenii. Parcă simțeai clar că unul a citit prea mult Jules Verne, că altul sigur vrea să-și impresioneze nevasta și copilul, că altul vrea să-și aburească amanta… În final, după o privire și mai atentă, puteai paria pe doar o mână de oameni. Era un polonez care părea foarte aspru, doar că vorbea prea mult. Ăștia nu rezistă în liniștea nopților polare. Și într-adevăr, nici nu a trecut de kilometrul 350. Cum ziceam, înainte de a pleca, puteam paria doar pe foarte puțini, cei cu experiență, care au trăit un eșec și au venit însetați de răzbunare, de reglat niște conturi, de îndreptat lucruri. Și eu mă număram printre ei. Dar nu credeam că vom termina doar 2 din 22. Realist vorbim, m-am clasat pe ultimul loc, al doilea. E drept, am și avut ceva probleme.
Probleme am avut destul de multe. Poate cea mai mare, spaima de a nu fi scos din concurs din pricina hipotermiei și degerăturilor. Odată ce ai degerat, zona aia, care o fi, devine hipersensibilă la frig. Am avut deci o permanentă grijă la degetele de la picioare și de la mâini, că te verificau ăia ca niște securiști.
Nu îmi place să alerg cu muzică, deoarece simt că pierd foarte mult din ceea ce se întâmplă în jur. În plus, îmi strică ritmul. Chiar dacă le repeți mereu, eu nu cred că gândurile cuiva sunt banale. Mereu poți găsi o soluție mai bună, inedită, un unghi nou la dilemele tale, depinde însă mult de contextul în care le iei la purecat. Gânditul ăsta repetitiv te poate ajuta surprinzător în deciziile ulterioare.
Aș ieși la o bere cu Traian Vuia. Pe vremea lui îți trebuia curaj, nu glumă te lansezi de pe un delușor și să testezi ceva ce doar credeai că ar fi putut zbura. Cumva resimt asta de fiecare dată când mă lansez cu parapanta de undeva și sar în gol.
https://i.eurosport.com/2020/02/14/2774804.jpg
Citesc Seneca, în general. Micul său tratat despre fericire, în special. E o carte primită de la Alin, fratele meu.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Maraton
Maratonul de la Barcelona : Samuel Kosgei s-a impus după o cursă câștigată în 2:06:04
07/11/2021 LA 11:09
Maraton
Maratonul feminin de la Chicago s-a încheiat cu victoria kenyencei Ruth Chepngetich
10/10/2021 LA 17:31