Sezonul MotoGP a început și a făcut-o cu o cursă frumoasă desfășurată sub lumina reflectoarelor în Qatar. Victoria i-a revenit lui Dovizioso, italianul făcând o cursă de revenire excelentă după un start mai puțin reușit. Pilotul Ducati a pus în valoare plusul de viteză al motocicletei sale în liniile drepte, și-a croit drum prin plutonul compact în prima jumătate a cursei și a încheiat gestionând perfect atacul lui Marquez din final.
Spaniolul, campionul en-titre și marele favorit la titlu în acest an, a făcut o cursă tactică bună, însă în final a fost nevoit să se mulțumească cu poziția a doua. La finalul întrecerii Marquez s-a declarat mulțumit de weekend, spunând că simțea nevoie să încerce un ultim atac. Al treilea pe podium a urcat Valentino Rossi, acesta completând trio-ul echipelor principale din acest sezon – Ducati, Honda, Yamaha – care au obținut primele trei poziții.
Johann Zarco a condus mare parte din cursă după ce a plecat din pole-position, controlând ritmul în timp ce un grup de aproximativ 10 piloți au ținut pasul în spatele său. Fracezul a întâmpinat însă probleme cu pneul față în ultima parte a Marelui Premiu, fiind depășit atât de Dovizioso, cât și de Marquez la începutul turului 18. Mai apoi, pilotul Tech3 Yamaha a căzut până pe locul 8.
Marele Premiu al Valenciei
Sfârșitul unei ere în MotoGP! Valentino Rossi, la ultima cursă a carierei
14/11/2021 LA 08:56
În urma celor trei piloți din frunte s-a clasat Cal Crutchlow. Pilotul LCR Honda a avut parte de un debut pozitiv de sezon, în urma sa clasându-se Danilo Petrucci de la Pramac Ducati. Maverick Vinales s-a clasat al 6-lea, un rezultat bun ținând cont că în urma calificărilor și a unui start ratat a ajuns la un moment dat pe locul 15 în cursă. Spaniolul a reușit să recupereze poziție după poziție în a doua jumătate a cursei, clasându-se în final în fața lui Dani Pedrosa de la rivala Honda.
Andrea Iannone și Jack Miller au completat primele 10 poziții, cu italianul cel mai bine clasat pilot Suzuki și Miller mulțumit de prima sa cursă pentru Ducati. Tito Rabat s-a clasat al 11-lea, iar Franco Morbidelli a fost cel mai bun debutant, terminând al 12-lea. Alvaro Bautista a trecut linia de sosire al 13-lea, iar Hafizh Syahrin a acumulat la rându-i puncte în primul său Mare Premiu la clasa MotoGp. Karel Abraham a cules ultimul punct pus în joc, devansându-i pe Thomas Luthi, Takaaki Nakagami, Bradley Smith, Aleix Espargaro, Scott Redding și Xavier Simeon.
Pol Espargaro a abandonat, alături de Alex Rins și Jorge Lorenzo. Ultimii doi au căzut în același tur, Rins impresionând pe motocicleta Suzuki în prima parte a cursei înainte de incidentul petrecut când era al 6-lea. De partea cealaltă, Lorenzo a început sezonul din nou dezamăgitor, în contrast total față de coechipierul Dovizioso, care a obținut o meritoasă victorie.
Cursa clasei Moto2 a fost câștigată de Francesco Bagnaia, acesta făcând față atacurilor lui Lorenzo Baldassarri în partea finală a cursei. Plecat din prima poziție, Alex Marquez a fost nevoit să se mulțumească doar cu locul al 3-lea.
La Moto3 duelul așteptat între Jorge Martin și Aron Canet s-a materializat în cel mai strâns final al zilei. Doar 0.023s i-au despărțit pe cei doi pe linia de sosire, Martin trecându-și în cont victoria în prima cursă a sezonului. Lorenzo Dalla Porta a completat podiumul, câștigând o luptă strânsă cu numeroși alți piloți.
Sezonul MotoGP este transmis de-a lungul anului pe Eurosport 1. Cursa următoare: Marele Premiu al Argentinei, 8 aprilie.
Motociclism
Performanță uluitoare! Pedro Acosta e campion mondial la Moto 3, la doar 17 ani
07/11/2021 LA 14:43
Motociclism
Coșmarul continuă pentru Marc Marquez: a fost operat a treia oară în șase luni la brațul drept
04/12/2020 LA 14:13