Marc Marquez a câștigat al 4-lea titlu mondial la clasa MotoGP după clasarea sa pe poziția a 3-a în ultima cursă a sezonului. Spaniolul avea nevoie să termine în primii 11 pentru a-și asigura matematic titlul chiar și în condițiile în care Andrea Dovizioso, contracandidatul său, câștiga Marele Premiu. Italianul a abandonat în ultima parte a cursei ca urmare a unei căzături.
Plecat din pole-position, Marquez a cedat conducerea cursei, însă a reușit să se mențină în ritmul plutonului fruntaș, acesta fiind urmărit îndeaproape de Dani Pedrosa și cei doi piloți Ducati, Jorge Lorenzo și Dovizioso. Italianul nu a avut ocazia să-l depășească pe coechipierul său deși echipa i-a cerut spaniolului să-l lase în față, iar cei doi au încheiat cursa căzând în același tur.
După ce o greșeală l-a făcut să piardă timp la intrarea în ultimul viraj, Marquez a terminat pe poziția a 3-a. În fața sa, Pedrosa l-a depășit pe Zarco în ultimele tururi pentru a câștiga. Pilotul Honda a reușit, astfel, să urce pe locul al 4-lea al clasamentului general, în urma lui Marquez, Dovizioso și Maverick Vinales. Valentino Rossi a încheiat sezonul pe locul 5, la numai 2 puncte în urma lui Pedrosa.
Marele Premiu al Valenciei
Sfârșitul unei ere în MotoGP! Valentino Rossi, la ultima cursă a carierei
14/11/2021 LA 08:56
Pentru Marquez, titlul a fost al 6-lea câștigat în carieră după cele reușite în 2010 la clasa 125cc, în 2012 la clasa Moto2 și cele trei câștigate la clasa MotoGP în 2013, 2014 și 2016. La doar 24 de ani, Marquez s-a dovedit a fi cel mai constant pilot al ediției din acest an. Spaniolul a câștigat nu mai puțin de șase curse, urcând pe podium de alte șase ori în cele 18 Mari Premii disputate.
Cursa clasei Moto2 de la Valencia a fost câștigată de Miguel Oliveira. Portughezul și-a confirmat forma excelentă din finalul sezonului obținând al treilea succes consecutiv, în timp ce campionul Franco Morbidelli s-a clasat al doilea. Pe poziția a treia a terminat Brad Binder, un alt pilot cu un final de sezon impresionant – trei podiumuri în ultimele trei curse.
Jorge Martin a reușit aceeași performanță la clasa Moto3, al treilea său podium conscutiv aducându-i și victoria la Valencia. Campionul Joan Mir a fost nevoit să se mulțumească doar cu locul secund, în timp ce Marcos Rairez a mai urcat pe podium.
MotoGP face o pauză până în luna martie a anului viitor, când noul sezon va începe cu Marele Premiu al Qatarului, pe 18 martie. Întregul sezon va fi transmis în continuare de Eurosport.
Motociclism
Performanță uluitoare! Pedro Acosta e campion mondial la Moto 3, la doar 17 ani
07/11/2021 LA 14:43
Motociclism
Coșmarul continuă pentru Marc Marquez: a fost operat a treia oară în șase luni la brațul drept
04/12/2020 LA 14:13