De cand a inceput sa creasca Marc Marquez in Motomondial (la primul sau podium avea doar 1.50m inaltime), povestea Marelui Premiu al Germaniei a curs intr-o singura directie. Din 2010 si pana in prezent, indiferent de clasa la care a concurat, pe ploaie sau pe vant, campionul mondial a fost de neinvins pe Sachsenring. Ca si cum ar fi citit viitorul, Valentino Rossi s-a oprit cu victoriile in fosta Germanie de Est cu un an inainte, in 2009; ce-i drept, Doctorul castiga la MotoGP cand Marquez facea primii pasi in defuncta clasa 125cc.
Insa nemtii, mereu peste 100.000 in ziua cursei (chiar si pe ploaia de acum 2 ani) nu il tin minte doar pentru atat. Cei care nu ii sunt partizani, cu siguranta au ramas cu gustul amar al cursei din 2017, cand Marc a fost obstacolul insurmotabil ce a stat intre Jonas Folger si o victorie germana mult asteptata.
Cu 8 victorii consecutive, dintre care 5 la clasa regina in ultimii ani, Marc Marquez este rege in Germania. Dupa cum a invins la Assen, spaniolul de la Honda l-a facut pe Valentino Rossi sa retraiasca pentru o clipa cosmarul din 2014: “este la fel de puternic ca acum 4 ani, cand a deschis sezonul cu recordul celor 10 victorii consecutive”, a spus Rossi. Dar a trecut repede peste asta, ca si cum ar fi inghitit o pastila amara, si a terminat pozitiv: “dar sunt dupa el la general, asta in conditiile in care nu am terminat o cursa nici macar pe locul 2 anul acesta”.
Marele Premiu al Valenciei
Sfârșitul unei ere în MotoGP! Valentino Rossi, la ultima cursă a carierei
14/11/2021 LA 08:56
Poate Yamaha, asa cum spera Doctorul, va imbunatati electronica motocicletei si va pune punct anului scurs chinuit si fara victorie – ultimul triumf al japonezilor fiind obtinut de Rossi in 2017, pe Assen. Spunand numele catedralei vitezei, am trait brusc un flashback. Ce epopee am avut pe Assen acum 2 saptamani, cand au fost inregistrate nu mai putin de 175 (o suta saptezeci si cinci!) de depasiri, din care cele mai multe le-au avut, culmea, riderii Yamaha – cate 13 atat pentru Rossi cat si pentru Vinales. Asadar, dorinta exista, talent din belsug, iar victoria se putea repeta, insa a fost doar un podium umil si stingher pentru Maverick.
Cat de mult ar fi insemnat, in Dutch TT 2018, victoria lui Rossi! Don Cesare Stefani ar fi putut trage pentru ultima oara clopotul bisericutei San Lorenzo Martire di Tavullia, asa cum a facut-o mereu cand Valentino si-a biruit inamicii. Singurele momente in care credinta in Dumnezeu ii era pusa la incercare, erau acele clipe, cand isi strangea turma credinciosilor in ruga pentru victoria lui Rossi. Cu smerenia ce l-a caracterizat dintotdeauna, Don Cesare a plecat zilele trecute sa le povesteasca ingerilor cum este sa traiesti intens, in lumina lui Valentino Rossi.
E bine ca, in acest moment, scriu si nu vorbesc, ca in cazul unui live. Nu cred ca as fi putut scoate un sunet din cauza nodului in gat. Promit sa imi revin si, alaturi de Alex Cocu, sa produc cele mai importante editii de live streaming pe Facebook, adiacente MotoGP-ului. Iar invitatul de joi este unul care ne poate spune mai multe despre dragostea de motociclism, ce radia si in jurul lui Don Cesare.
Antal Putinică
***
Programul transmisiunilor Eurosport 1:
Vineri: 10:00 - Antrenamente 1;
14:10 - Antrenamente 2
Sâmbătă: 10:00 - Antrenamente 3;
13:35 - Calificări Moto3;
14:30 - Antrenamente 4;
15:10 - Calificări MotoGP;
16:05 - Calificări Moto2
Duminică: 9:40 - Încălziri;
12:00 - Cursă Moto3;
13:20 - Cursă Moto2;
15:00 - Cursă MotoGP
Motociclism
Performanță uluitoare! Pedro Acosta e campion mondial la Moto 3, la doar 17 ani
07/11/2021 LA 14:43
Motociclism
Coșmarul continuă pentru Marc Marquez: a fost operat a treia oară în șase luni la brațul drept
04/12/2020 LA 14:13