Primul weekend de după cucerirea matematică a titlului a început bine pentru Marc Marquez. Spaniolul de la Repsol-Honda a plecat din pole-position la Phillip Island, prima linie a grilei fiind completată de Vinales și Johann Zarco.
Startul cursei de la Antipozi a fost excepțional pentru Danilo Petrucci, însă italianul de la Alma Pramac a ieșit în decor după ce frânat târziu în al doilea viraj. Marquez a revenit repede la conducere cu 26 de tururi înainte de final, fiind urmat de Andrea Dovizioso și Jack Miller. Dovizioso și Miller l-au depășit apoi pe spaniolul de la Honda, iar în turul 22 a avut loc o căzătură spectaculoasă a lui Zarco. Francezul, ratând frânarea, l-a implicat și pe Marquez, care a fost nevoit să abandoneze peste un tur.
Cu Marquez ieșit din cursă, lupta pentru victorie s-a dat între Vinales, Dovizioso și Andrea Iannone. În ultimele 19 tururi, spaniolul Vinales a trecut pe primul loc și s-a desprins treptat de restul adversarilor. La un moment dat, Vinales s-a îndepărtat la patru secunde față de urmăritori, bătălia pentru podium implicându-i pe Dovizioso, Iannone, Valentino Rossi și Alvaro Bautista.
Marele Premiu al Valenciei
Sfârșitul unei ere în MotoGP! Valentino Rossi, la ultima cursă a carierei
14/11/2021 LA 08:56
Vinales a continuat să domine cursa, dar a scăzut ritmul pe final, însă a reușit să treacă primul linia de sosire. Astfel, Maverick a obținut prima sa victorie din 2018, a cincea la clasa MotoGP din carieră și prima după un an și jumătate, el reușind să triumfe ultima dată la Le Mans, în 2017. Victoria lui a oprit seria neagră pentru Yamaha, constructorul nipon care nu mai bifase un succes de 25 de curse. Podiumul de pe Phillip Island a fost completat de Iannone și Dovizioso. În clasamentul general, Marquez e lider cu 296 de puncte, fiind urmat de Dovizioso (210 puncte) și Valentino Rossi (195 puncte).
În cursa clasei Moto 2 s-a impus sud-africanul Brad Binder, care a câștigat a treia cursă din acest sezon. Pe locul doi a sosit Joan Mir, iar pe trei a venit Xavi Vierge. La general, pe primul loc se află Francesco Bagnaia, cu 288 de puncte, urmat apoi de Miguel Oliveira (252 puncte) și Binder (193 puncte).
Nu în ultimul rând, la Moto 3 am avut parte de o cursă plină de incidente, dar cu un final strâns. Spaniolul Albert Arena a câștigat, urmat de Fabio Di Giannantonio și Celestio Vietti. În clasamentul general, Jorge Martin se află pe prima poziție cu 215 puncte, pe doi este Marco Bezzecchi (203 puncte), iar pe trei Di Giannantonio (195 puncte).
Campionatul Mondial de motociclism viteză continuă în direct pe Eurosport 1. Următoarea cursă va fi Marele Premiu al Malaeziei, în weekendul 2-4 noiembrie.
Motociclism
Performanță uluitoare! Pedro Acosta e campion mondial la Moto 3, la doar 17 ani
07/11/2021 LA 14:43
Motociclism
Coșmarul continuă pentru Marc Marquez: a fost operat a treia oară în șase luni la brațul drept
04/12/2020 LA 14:13