Ultima destinație a Campionatului Mondial de motociclism viteză a fost în localitatea iberică Valencia, acolo unde în weekendul 16-18 noiembrie s-a disputat etapa a 19-a. O zonă obișnuită cu temperaturi ridicate, regiunea din estul Spaniei a întâmpinat caravana MotoGP cu o vreme atipică, cu multă ploaie și vânt.
Din prima linie a cursei clasei mari a plecat reprezentantul gazdelor, Maverick Vinales, urmat pe grilă de Alex Rins și Andrea Dovizioso. Startul s-a dat pe ploaie, iar Rins a plecat excelent, instalându-se pe prima poziție după intrarea în primul viraj. Pilotul de la Suzuki și-a creionat un avans de peste trei secunde, în spatele său având loc o luptă palpitantă pentru podium între Dovizioso, Rins, Marc Marquez și Vinales.
Treptat, ploaia s-a accentuat, pista a devenit foarte alunecoasă din cauza apei de pe circuit, iar căzăturile au fost la ordinea zilei. Printre piloții afectați s-a numărat și campionul mondial en-titre, Marquez, care a căzut din nou pe umărul său stâng cu 21 de tururi înainte de final.
Marele Premiu al Valenciei
Sfârșitul unei ere în MotoGP! Valentino Rossi, la ultima cursă a carierei
14/11/2021 LA 08:56
Apoi, Rins a început să piardă din avans, iar Rossi și Dovizioso s-au apropiat la mai puțin de o secundă. După 12 tururi, organizatorii au decis să întrerupă cursa pentru că nu mai erau condiții propice pentru derularea competiției.
Piloții au avut de așteptat o jumătate de oră pentru a reveni pe circuit. Doar 16 sportivi au fost pe grilă la restart, cu Rins în pole-position. Încă din primul tur, Dovizioso și Rossi l-au depășit pe iberic, iar lupta pentru victorie părea să fie dată între cei doi italieni. Doar că „doctorul” Rossi a greșit în ultimele cinci tururi, lăsându-l astfel pe Dovizioso să-și ducă la capăt misiunea de a câștiga.
La finalul celor 27 de tururi, Dovizioso a trecut primul linia de sosire, obținând a patra victore a sezonului. Pe locul doi, la peste două secunde, a venit Rins, iar podiumul a fost completat de Pol Espargaro, aflat la cea mai bună clasare din carieră la clasa mare. De asemenea, Dani Pedrosa, aflat la ultima cursă a carierei, a încheiat pe locul cinci.
Astfel, după cele 19 etape disputate de-a lungul sezonului 2018, Marquez a câștigat oficial cel de-al cincilea titlu mondial cu 321 de puncte. Dovizioso a terminat pe doi cu 245 de puncte, iar Rossi a completat podiumul cu 198 de puncte.
La clasa Moto 2 cursa a fost câștigată de portughezul Miguel Oliveira, cel care a plecat de pe poziția a 10-a la start. Cu nenumăratele căzături din față, els-a impus la final cu un avans de peste 13 secunde. Pe doi a încheiat Iker Lecuona, iar pe trei Alex Marquez. Titlul mondial i-a revenit lui Francesco Bagnaia, care a acumulat 306 puncte, fiind urmat de Miguel Oliveira (297 puncte) și Brad Binder (201 puncte).
Nu în ultimul rând, la Moto 3 am avut parte de o premieră. Turcul Can Oncu (KTM), debutant în competiție, a reușit să triumfe la final, devenind la 15 ani și 115 zile cel mai tânăr câștigător al unei curse din Campionatul Mondial de motociclism viteză. El a fost urmat de Jorge Martin și John McPhee. La general, Jorge Martin a câștigat cu 260 de puncte, fiind urmat de Fabio Di Giannantonio (218 puncte) și Marco Bezzecchi (214 puncte).
Urmează acum o pauză pentru piloți, până în martie, atunci când va avea loc etapa din Qatar. Sezonul 2019 poate fi urmărit în direct și în exclusivitate pe Eurosport 1.
Motociclism
Performanță uluitoare! Pedro Acosta e campion mondial la Moto 3, la doar 17 ani
07/11/2021 LA 14:43
Motociclism
Coșmarul continuă pentru Marc Marquez: a fost operat a treia oară în șase luni la brațul drept
04/12/2020 LA 14:13