Getty Images

MotoGP își poate schimba liderul la Le Mans, în Marele Premiu al Franței

MotoGP își poate schimba liderul la Le Mans, în Marele Premiu al Franței
By Getty Images

The 18/05/2017 at 19:00Updated The 19/05/2017 at 09:40

Valentino Rossi va fi nevoit să se lupte pentru a nu pierde poziția fruntașă în campionat. Maverick Vinales și Marc Marquez îi suflă în ceafă.

Nu mulți ar fi crezut la începutul sezonului că Rossi ar putea să conducă clasamentul general după patru curse. După ce a pășit pe podium în primele trei etape din 2017, italianul a avut un Mare Premiu slab în Spania, dar continuă să se afle pe prima poziție în campionat.

Avansul lui Rossi este însă fragil. Vinales, Marquez și chiar și Dani Pedrosa îl pot depăși pe italian după cursa de la Le Mans. Pedrosa a urcat pe podium în Austin și apoi a câștigat în Spania, în timp ce Marquez este la rândul său unul dintre piloții în formă, cu o victorie urmată de un loc doi.

Cei doi piloți ai echipei de uzină Honda au câștigat la Le Mans în 2013 și 2014, dar în ultimii doi ani o motocicletă Yamaha s-a impus pe Bugatti Circuit. Ea a fost pilotată de Jorge Lorenzo. Între timp, spaniolul a ajuns la Ducati, iar după un start de sezon dezastruos, acesta a obținut primul său podium cu noua echipă în Spania.

Lorenzo este așteptat să se lupte pentru victorie la Le Mans alături de piloții celor două echipe fruntașe. Francezii vor avea însă un ochi pe un favorit local proaspăt venit din clasa Moto2. Johann Zarco este numele lui, iar constanța sa în primele patru curse a fost remarcabilă. După ce a căzut din poziția de lider în Qatar, el a strâns clasări pe locurile 5, 5 și 4 în Argentina, Statele Unite și Spania. Zarco se află pe locul 6 în clasamentul general și are la activ un podium la Le Mans obținut în 2015 în drum spre primul său titlu mondial la Moto2.

Deși francezul are șansa lui la victorie, cel mai probabil lupta va fi dată tot între piloții Honda și Yamaha. Ambele echipe au câte două succese în 2017, iar cea dintâi vine după rezultate mai bune în ultimele curse.

Bătălia se anunță a fi una spectaculoasă pe un circuit de tradiție în motomondialul de viteză. Suprafața sa a fost proaspăt reasfaltată și se spune că timpii pe tur vor fi mai rapizi ca niciodată. Rossi va trebui să facă o cursă de excepție pentru a-și păstra poziția de lider a clasamentului general - Vinales și Marquez așteaptă să o preia.

MotoGP intră însă în weekendul de la Le Mans pe fondul știrilor triste despre fostul campion mondial Nicky Hayden. Actualmente concurând în World Superbike, americanul a fost implicat într-un accident auto în timp ce se antrena pe bicicletă în apropiere de Rimini, fiind lovit de o mașină.

Momentan starea de sănătate a lui Hayden este critică, acesta suferind traume la nivelul capului și pieptului, dar și multiple fracturi. El a fost transferat la un spital din Cesena și este într-o comă indusă după ce a primit inițial îngrijri medicale la fața locului și la un spital din apropiere. Ultimele actualizări oficiale anunță că americanul a suferit traumatisme la nivelul creierului, iar prognoza medicilor este rezervată.

Pe lângă mesajele individuale de susținere pe care multe personalități ale sportului i le-au adresat, MotoGP a transmis și un mesaj colectiv înainte de weekendul de cursă: „Ne gândim la tine, Nicky!”

Toate sesiunile weekendului de la Le Mans vor fi transmise în direct pe Eurosport 1, după cum urmează:

Vineri: 10:00 - 12:40 Antrenamente 1

14:10 - 16:50 Antrenamente 2

Sâmbătă: 10:00 - 12:40 Antrenamente 3

13:35 - 14:15 Calificări Moto3

14:30 - 15:00 Antrenamente 4

15.10 - 15:50 Calificări MotoGP

16:05 - 16:50 Calificări Moto2

Duminică: 09:40 - 11:00 Încălziri

12:00 Cursă Moto3

13:20 Cursă Moto2

15:00 Cursă MotoGP