Getty Images

MotoGP: Marc Marquez câștigă în Malaezia și bifează a noua victorie a sezonului

MotoGP: Marc Marquez câștigă în Malaezia și bifează a noua victorie a sezonului
By Getty Images

The 04/11/2018 at 10:26Updated The 04/11/2018 at 10:46

Spaniolul Marc Marquez a reușit să se impună în Marele Premiu al Maleziei la MotoGP, bifând al 70-lea succes al carierei la clasa mare.

Ultimul periplu asiatic a avut loc în Malaezia, la Sepang, pe unul dintre cele mai lungi circuite din calendar. Marc Marquez a fost cel mai rapid în calificări, dar ibericul a fost declasat până pe locul 7 după ce a rulat iresponsabil într-un duel cu Andrea Iannone în a doua parte a calificărilor. Astfel, Johann Zarco a plecat din pole la Sepang.

Startul cursei din Malaezia a fost perfect pentru Valentino Rossi, care pornise de pe poziția a doua. Rossi a preluat conducerea cursei, reușind să se desprindă cu ușurință de Zarco și Jack Miller. În spate, Marquez a început să recupereze treptat, iar cu 18 tururi înainte de final ibericul l-a depășit pe Miller, urcând pe poziția a treia. Apoi, după alte trei tururi, Marquez a profitat de o greșeală a lui Zarco, iar campionul mondial din 2018 urca pe poziția secundă.

În față, Rossi păstra un avans constant de peste o secundă, dar Marquez a recuperat fantastic, momentul culminant petrecându-se cu patru tururi înainte de final. Rossi a căzut în primul viraj și Marquez a preluat șefia cursei. A fost apoi o formalitate pentru Marc, care a trecut primul linia de sosire, obținând a noua victorie a sezonului și a 70-a la clasa Moto GP a carierei. Pe locul doi a venit Alex Rins, iar podiumul a fost completat de Zarco. La general, Marquez are acum 321 de puncte, fiind urmat de Andrea Dovizioso, cu 220 de puncte, iar Rossi se află pe trei, cu 195 de puncte.

În cursa clasei Moto 2 am avut parte de victoria italianului Luca Marini, pe doi venind Miguel Oliveira și pe trei Francesco Bagnaia. Astfel, în urma acestor rezultate, Bagnaia a devenit campion mondial cu o etapă înainte de final, acumulând la general 304 puncte, față cele 272 de puncte ale lui Oliveira. Pe trei va încheia sud-africanul Brad Binder, care are 201 puncte.

Nu în ultimul rând, la Moto 3 am avut parte de un final palpitant. Jorge Martin a câștigat pe Sepang, fiind urmat de Lorenzo Dalla Porta și Enea Bastianini. Principalul rival la titlu al lui Martin, Marco Bezzecchi a încheiat doar pe locul 5, iar ibericul a câștigat matematic titlul mondial. Martin are 240 de puncte la general, în timp ce Bezzecchi are 214 puncte. Pe trei, cu 205 puncte, se află un alt italian, Fabio Di Giannantonio.

Campionatul Mondial de motociclism viteză continuă în direct pe Eurosport 1. Ultima cursă a sezonului va fi Marele Premiu al Valenciei, în weekendul 16-18 noiembrie.