Acum 3 decenii, Jerez devenea circuitul preferat de motomondial în organizarea Marelui Premiu al Spaniei. Bineînțeles, nu era nici primul pe o listă ce începea în 1950, dar nici singura pistă iberică pe care se luptă în prezent matadorii MotoGP – vom ajunge mai târziu în an, ca de obicei, și în alte 3 comunități autonome ale Spaniei: Catalonia, Aragon sau Valencia.
Însă Jerez, cu al său “Circuito de velocidad” și vremea însorita din Andaluzia, a rămas opțiunea tuturor în lupta pentru importantul titlu de GP național. Nume uriașe în peninsulă, cu rezonanta aparte a campionilor mondiali, și-au lăsat de-a lungul deceniilor amprentele aici. Angel Nieto, cu al său palmares de record în cursele de pe teren propriu, va da numele pistei din acest weekend, împrumutând în același timp și sintagma ce l-a făcut celebru:“12+1”. Deloc superstițios a fost Jorge Lorenzo, de asemenea câștigător în Spania, care a acceptat în 2013 ca virajul 13 de pe Jerez să fie denumit în onoarea sa. Alte viraje poartă nume celebre: Sito Pons, Jorge Martinez Aspar sau Alex Criville - primul spaniol triumfător în clasa regină.
Cu un asfalt așternut pe 4 kilometri și jumătate, Jerez devine cu adevărat un tărâm de frontieră, unde povestea poate deveni realitate. Dansul motocicliștilor, hipnotizant precum flamenco-ul local, se termină de fiecare dată în aplauzele a zeci de mii de spectatori. Mai ales când cele 3 curse ale unei zile de duminică se încheie cu victoriile favoriților locali, așa cum s-a întâmplat de exemplu anul trecut: Aron Canet, Alex Marquez și Dani Pedrosa – și este un record atins numai de 3 ori în existența circuitului în calendarul de motomondial.
Marele Premiu al Valenciei
Sfârșitul unei ere în MotoGP! Valentino Rossi, la ultima cursă a carierei
14/11/2021 LA 08:56
Când sunt acasă, spaniolii pot găsi acea resursă extra, care le permite să se lupte de la egal la egal cu pretendenții la titlul mondial. Anul trecut, Dani Pedrosa a câștigat cu un avans solid de peste 5 secunde – iar de atunci nu a mai triumfat decât o singură dată în clasa mare, culmea, tot în Spania, la Valencia, în 2017. În prezent, numele lui Pedrosa este tot mai întâlnit în articolele de presă, fiind înlocuit “cu siguranță” de HRC pentru sezonul viitor. Eu spun doar atât: sa pleci din spital și să vii pe un circuit ca Austin, Texas, pe alt fus orar, cu mâna fracturată și să mai și termini o cursă extrem de dificilă pe locul 7, înseamnă să ai o inimă care pompează benzină în loc de sânge.
Pe Jerez, Valentino Rossi a fost cel care a făcut schimbul de generații: ultimul câștigător al clasei 500 și primul care a trecut linia de sosire de sub farfuria zburătoare, simbol emblematic al circuitului, în noul format MotoGP - 7 victorii la clasa regină, plus încă 2 în cele inferioare, fac din „Doctor” personajul principal al piesei andaluze, și asta pe un circuit pe care Marc Marquez nu a triumfat decât o singură dată. Exceptând proaspătul Red Bull Ring, unde nu a câștigat niciodată, ce-i drept, din doar 2 încercări, Jerez rămâne un circuit pe care Marc încă nu l-a descifrat pe deplin.
Anul acesta, weekendul din sudul Spaniei este cu atât mai interesant cu cât avem 5 piloți in mai puțin de 10 puncte la vârful clasamentului general, Valentino Rossi fiind marele absent. DesmoDovi, MM93 si Crash’low și-au împărțit deja primele 3 victorii ale anului, iar Maverick și Johann au câte un podium în palmaresul sezonului 2018. Rossi, cu un loc 3 în debutul din Qatar, este pe 7, după Ianonne, jokerul transferurilor în perspectiva viitorului apropiat.
El Clasico se mută în acest weekend în sudul peninsulei Iberice. Și dacă pe podiumul MotoGP se deschide șampanie, în mod tradițional dar și în urma unor obligații contractuale, sunt sigur că în răcoarea unei seri andaluze se închină și un pahar de sangria. De data aceasta, un loc va rămâne gol la masă, dar “Îngerul” Nieto va fi mereu prezent în paddock-ul MotoGP.
Programul transmisiunilor MotoGP:
Sâmbătă, 5 mai:
10:00 – Antrenamente 3 Moto3
10:55 – Antrenamente 3 MotoGP
11:55 – Antrenamente 3 Moto2
13:35 – Caificări Moto3
14:30 – Antrenamente 4 MotoGP
15:10 – Calificări MotoGP
16:05 – Calificări Moto2
Duminică, 6 mai:
9:40 – Încălziri Moto3, Moto2, MotoGP
12:00 – Cursă Moto3
13:20 – Cursă Moto2
15:00 – Cursă MotoGP
Motociclism
Performanță uluitoare! Pedro Acosta e campion mondial la Moto 3, la doar 17 ani
07/11/2021 LA 14:43
Motociclism
Coșmarul continuă pentru Marc Marquez: a fost operat a treia oară în șase luni la brațul drept
04/12/2020 LA 14:13