Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ce au descoperit americanii după analiza față-n față a curselor de record mondial făcute de Popovici și Cielo

Ion Alexandru

Actualizat 14/08/2022 la 08:18 GMT+3

David Popovici a doborât recordul mondial la 100 de metri liber după o cursă entuziasmantă la Roma, în bazinul în care acum 13 ani Cesar Cielo devenea cel mai rapid om al planetei.

David Popovici, Cesar Cielo

Credit imagine: Eurosport

David Popovici uimește toată lumea sportului prin progresia fantastică din ultimele 14 luni. În 2021, tot în bazinul de la Roma un puști de 16 ani își începea ascensiunea în natația mondială printr-un succes răsunător la juniori. Trecerea la nivelul următor este, de obicei, foarte grea, dar nu și pentru David. Puștiul din București și-a asumat obiective foarte înalte și a început rapid să le taie de pe listă. Mondialele de la Budapesta au fost "doar începutul" așa cum spunea David Popovici, după medaliile obținute în capitala maghiară. Corectarea recordului mondial de la proba regină a înotului, 100 de metri liber, a fost doar o chestiune de timp, iar Popovici s-a grăbit să realizeze acest obiectiv la Europenele de la Roma.

David Popovici vs. Cesar Cielo

Analiza făcută de prestigiosul website swimswam ne arată care au fost punctele comune, dar mai ales diferențele dintre cei mai rapizi oameni din istorie pe distanța de 100 de metri, stilul liber.
Să începem chiar înainte să înceapă cursa. Cum se confruntă fizic David Popovici și Cesar Cielo? Brazilianul este mai înalt decât Popovici, 1.95 m vs. 1.90 m. Cielo, care avea 22 de ani la momentul în care a stabilit recordul mondial în 2009, a acumulat mult mai multă forță decât Popovici, în vârstă de 17 ani, până în acest moment al carierei sale. De fapt, Popovici s-a referit în mod deosebit la el însuși drept o „legendă slabă”, referindu-se la corpul său extrem de subțire. De remarcat, de asemenea, că, bineînțeles, recordul lui Cielo a fost stabilit în epoca „super-costumelor” și că a purtat la cursa de record mondial de la Roma un costum tech complet body, în timp ce Popovici a doborât recordul fără a avea acest avantaj.
Din perspectiva loviturilor subacvatice, perechea a înotat în esență aceeași cursă. Cielo a făcut 4 lovituri subacvatice îmediat după start înainte de a ieși din apă, în timp ce Popovici a făcut 5 în tentativa de a corecta recordul mondial. Apoi, Popovici a făcut cu o lovitură subacvatică mai mult în total decât Cielo în cursă. Ambii înotători au avut, de asemenea, întoarceri foarte rapide la 50 de metri, strângându-se foarte mult sub apă și deplasând picioarele extrem de repede.
Cum se raportează numărul de lovituri unul față de celălalt? După calculul făcut de specialiști, Cielo a făcut 32 de lovituri pe primii 50 de metri, în timp ce Popovici a luat 31. Am avut ambii înotători care au făcut 36 de lovituri pe al doilea 50 de metri de cursă. Asta înseamă că brazilianul a totalizat 68 de lovituri în cursa sa, în timp ce Popovici a avut cu una mai puțin în ansamblu (67).
O diferență notabilă între cei 2 înotători este că Cielo pare să înoate puțin mai plat decât Popovici. Brazilianul Cielo nu își rotește atât de mult corpul dintr-o parte în alta când înoată, în timp ce Popovici o face. Popovici se rostogolește îndeosebi pe partea stângă.
O altă diferență este că Popovici este capabil să mențină tempo-ul loviturii sale pe tot parcursul cursei, în timp ce rata de lovituri a lui Cielo încetinește doar puțin în ultimii 25 de metri ai cursei sale. După ce a măsurat de mai multe ori frecvența loviturilor cu un cronometru, se pare că tempo-ul lui Popovici pe primii 50 de metri este puțin mai rapid decât al lui Cielo. Principala diferență dintre cei 2 este că atunci când am măsurat din nou rata lui Popovici în ultimii 25 de metri, tempo-ul lui a fost același, în timp ce tempo-ul lui Cielo a scăzut cu aproximativ 5 lovituri pe minut.
Acesta ar putea fi un motiv pentru care al 2-lea 50 de metri al lui Popovici este mult mai rapid decât al lui Cielo, 24.12 la 24.71. Dacă Popovici își menține rata de lovituri pe toată durata cursei, ar fi de la sine înțeles că și-ar menține viteza, cu condiția să-și păstreze tehnica bună intactă.
Iată comparația între recordurile mondiale:
  • David Popovici (Roma 2022) 50m 22.74 100m 24.21 Total: 46.86
  • Cesar Cielo (Roma 2009) 50 m 22.17 100 m 24.74 Total: 46.91

Programul lui David Popovici la Europenele de Roma

Pentru dublul campion mondial nu va fi timp prea mare pentru sărbătorirea aurului european. David revine mâine dimineață în bazin pentru seriile de la 200 de metri liber și de la ștafeta de 4x100 de metri liber.
Și în proba de 200 de metri liber românul e mare favorit la medalia de aur, dar Popovici va încerca tripla, urmând să concureze, în premieră la acest nivel, și la 400 de metri liber.
Astăzi:
  • Calificări 200 de metri liber (sesiunea de dimineață)
  • Calificări 4x100 de metri liber (sesiunea de dimineață)
  • Semifinale 200 de metri liber (ora 19:11)
  • Finala 4x100 de metri liber (ora 20:15)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol