Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

David Popovici a fost special dintotdeauna! Cum l-a impresionat la doar 10 ani pe antrenorul său

Bianca Dumitru

Actualizat 14/08/2022 la 17:37 GMT+3

David Popovici a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene de la Roma, în finala probei de 100 de metri liber, în care a stabilit și un nou record mondial. Antrenorul său, Adrian Rădulescu, a vorbit despre calitățile pe care le-a remarcat la tânărul înotător încă de la prima lor întâlnire.

David Popovici și Adrian Rădulescu

Credit imagine: facebook

David Popovici a cucerit medalia de aur în finala probei de 100 de metri liber de la Campionatele Europene de înot de la Roma, doborând recordul mondial deținut din 2009 de Cesar Cielo.
Românul a încheiat cursa în 46,86 de secunde și a devenit cel mai tânăr deținător al recordului mondial în proba "regină" a natației din istorie. Antrenorul său, Adrian Rădulescu, s-a declarat uimit de faptul că lucruri mărețe se întâmplă atât de repede pentru elevul său, dar a recunoscut și că David l-a impresionat încă de la primul antrenament.
"David a venit la clubul nostru când avea nouă ani. Nu era cel mai ușor de antrenat, căuta mai ales să se distreze, ca toți puștii. Avea însă ceva special, era foarte competitiv", a declarat Rădulescu pentru AFP.
Antrenorul a admis că nu i-a sesizat imediat potențialul lui Popovici, dar a evidențiat faptul că acesta era foarte inteligent și talentat la vârsta de 10 ani.
"Aveam mulți înotători talentați. Unii erau concentrați pe antrenamente, alții pe distracție. A fost nevoie de timp ca să se vadă că ar putea să se concentreze pe antrenamente și să progreseze. Avea probabil 10 sau 11 ani când a înțeles despre ce este vorba.
Eram în cantonament, el trebuie să fi avut 10 ani, am organizat o competiție cu înotători de aceeași vârstă. 25 de metri de înotat și ultimul era eliminat. Doi băieți erau mai buni ca el, am început jocul. De fiecare dată, David termina penultimul.
În față, au vrut să arate că sunt buni și au obosit. În finală, ultimul nu mai avea energie și David a câștigat. Deci la 10 ani avea deja inteligență și talent", a punctat Adrian Rădulescu.
Citește și:

"David are un simț acut al apei!"

Tânărul tehnician a explicat și ce îl face pe sportivul de doar 17 ani atât de special și a vorbit și despre provocările pe care vor trebui să le depășească după ce corpul lui David va ajunge la maturitate.
"Este gata să asculte. Are însă nevoie de informații, de argumente. Asta înseamnă că în timp a dobândit multe cunoștințe despre înot. Era pregătit să înțeleagă înotul încă de la început.
De asemenea, este dispus să facă sacrificiile necesare oricărui sportiv profesionist. Să planifice ieșirile, vacanțele, familia sa, având mereu în minte programul competițiilor.
Când iese, e mereu primul care se întoarce. De asemenea, își stabilește obiective personale, dar se gândește și la altele, mai mari. Nu este vorba doar de câștigarea unor medalii, ci de a deveni o sursă de inspirație pentru ceilalți înotători.
David are un simț acut al apei. Este o discuție pe care am avut-o cu analistul video: întrebarea nu este forța pe care o putem genera, ci modul în care o introducem în viteza pe care o dezvoltăm. Deci, da, este foarte fin, dar are suficientă forță pentru a înota la viteze mai mari.
Dacă era mai puternic, nu știu dacă putea înota mai repede. Probabil, dar tehnica lui și felul în care simte apa ar trebui adaptate. În septembrie va împlini 18 ani, corpul lui va crește, va evolua spre cel al unui bărbat. Este o provocare să găsești calea potrivită, pentru a obține echilibrul potrivit între forță și eficiență. Vom vedea în următorii cinci sau șase ani", a spus antrenorul.
Adrian Rădulescu a comentat, în cadrul interviului acordat după finala de la 100 de metri liber, și relația pe care o are cu elevul său, David amintind frecvent de încrederea pe care o are în oamenii din staff-ul său.
"Relația nu este întotdeauna aceeași. Uneori, pedagogul trebuie să fie în față, alteori în spate, alteori lângă el. Uneori, trebuie să ascult mai mult ce spune, ce gândește. Uneori este invers, el trebuie să-mi asculte ideile.
Nu este un demers autocratic, mai degrabă o relație de antrenament prietenească. Trebuie de asemenea să accepte că nu are întotdeauna dreptate. Este important pentru încrederea sportivului. Onestitatea este fundamentală pentru încredere", a adăugat Rădulescu, care a povestit și cum i s-a schimbat viața lui David după ce a devenit dublu campion mondial la Budapesta:
"Este efectiv o creștere uriașă a popularității sale. Toată lumea îl recunoaște pe stradă. Și sunt momente foarte emoționante, cum a fost marți, la venirea noastră.
Erau niște muncitori care lucrau pe acoperișul de deasupra tribunei. O clipă, toată lumea a tăcut, iar unul din băieți a spus: 'E David! E David! Te rog, câștigă medalia. Vrem să fim acolo când o s-o câștigi.' Erau români. Astfel de întâlniri sunt lucrul cel mai important", a conchis antrenorul.
Pentru David Popovici la Roma urmează în această seară semifinalele probei de 200 de metri liber, în care s-a calificat în această dimineață, după ce a înotat în serii, în 1:46,87.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo