David Popovici pare un înotător fără limete, iar de fiecare dată când intră în bazin recordurile din natație sunt în pericol. Așa s-a întâmplat și în această seară, când românul a doborât recordul european la proba de 100 metri liber.
În semifinalele Campionatului European, starul de numai 17 ani a oprit cronometrul la 46,98 secunde, devansând cu 13 sutimi de secundă timpul înregistrat de rusul Kliment Kolesnikov la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 47,11 secunde, care a fost până azi record european.
Mai mult, performanța lui Popovici îl transformă în al 4-lea cel mai rapid om din istorie pe această distanță, iar marile publicații internaționale se închină în fața sportivului nostru. Jurnaliștii de la swimmingworldmagazine.com, cea mai importantă publicație mondială destinată natației, au scris la superlativ depre David și anticipează că este doar o chestiune de timp până când acesta va doborî recordul mondial deținut de Cesar Cielo (46,91).
Campionate europene
Popovici are planuri mari: "Recordul nu va rezista mult"! De ce l-a impresionat reacția lui Phelps
19/08/2022 LA 19:16
"La Campionatele Europene de la Roma, David Popovici a stabilit un nou record europeanla 100 liber, având un timp de 46,98 secunde, la numai7 sutimi distanță de recordul mondial al lui Cesar Cielo. Toate privirile au fost ațintite asupra lui Popovici, care a făcut progrese uriașe de la Europenele de juniori din 2021, tot la Foro Italico, unde vineri a fost sărbătorit ca un erou care se întoarce.
Adolescentul este acum al patrulea cel mai rapid bărbat din istorie și al doilea în era costumelor textile și toate acestea la doar 17 ani. Astfel, nu se pune problema dacă, ci când va cădea recordul mondial al lui Cielo (46,91) stabilit în perioada costumelor poliuterane, la Campionatele Mondiale din 2009, desfășurate în același bazin de la Foro Italico", au scris cei de la swimmingworldmagazine.com.

David Popovici, mare favorit la aurul european

În semifinalele din această seară, Popovici a luptat numai cu cronometrul. Al doilea timp a fost înregistrat de maghiarul Kristof Milak (47,76), care a câștigat prima semifinală. Diferența de aproape 8 zecimi de secundă este una uriașă pentru proba de 100 metri liber, astfel că Popovici este mare favorit la aurul european.
Dincolo de dorința de a urca pe prima treaptă a podiumului, Popovici are toate motivele să își propună un obiectiv mai îndrăzneț. Cum mâine va avea de înotat doar finala, nu ar fi exclus ca Popovici să scrie o nouă pagină de istorie în natația mondială și pe lângă medalia de aur să bată și cel mai bun timp înregistrat vreodată pe distanța de 100 metri.
46,91 secunde este recordul mondial la 100 metri liber, stabilit de legendarul Cesar Cielo, în 2009, la Mondialele de la Roma. La 13 ani distanță, borna stabilită de brazilian este în pericol de a fi doborâtă de Popovici, în același loc, capitala Italiei.
Campionate europene
Promisiunea făcută de Eduard Novak lui David Popovici, după revenirea campionului mondial în țară
19/08/2022 LA 09:45
Campionate europene
David Popovici, lăudat de jurnaliștii Mundo Deportivo! Cum l-au caracterizat pe campionul de 17 ani
19/08/2022 LA 07:42