Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cinci lucruri de știut despre David Popovici. Comparat cu un sportiv cu salariu de 45 de milioane de dolari

Andrei Nicolae

Actualizat 23/06/2022 la 14:10 GMT+3

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) i-a făcut o prezentare lui David Popovici (17 ani), încoronat drept regele sprintului la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta. Printre altele, românul a fost comparat cu marele baschetbalist din NBA, Steph Curry.

David Popovici, la Campionatele Mondiale de la Budapesta

Credit imagine: Eurosport

Site-ul oficial al Comitetului Olimpic Internațional a prezentat povestea lui David Popovici, noul fenomen al sportului românesc, după ce a devenit una dintre vedetele Campionatelor Mondiale FINA din 2022. Tânărul român de 17 ani a câștigat în prima jumătate a acestei săptămâni titlurile mondiale la 100 și 200 m liber.
"Revelație, minune și un fenomen de înot sunt doar câțiva dintre termenii folosiți pentru a-l descrie pe David Popovici după performanța sa la Campionatele Mondiale FINA 2022. Numele tânărului de 17 ani a apărut rar în discuțiile dinaintea evenimentului cu privire la favoriții la câștigarea medaliilor de aur la Budapesta, Ungaria. Dar a devenit o senzație peste noapte după ce a câștigat titlul la 200 m liber masculin cu un nou record mondial pentru juniori de 1.43.21. O zi mai târziu, a oprit cronometrul la 47.13 pentru a doborî și recordul mondial de juniori la 100 m liber masculin.
Răzvan Florea este singurul băiat român care a câștigat vreodată o medalie olimpică, bronz la m 200 spate, la Atena 2004. Națiunea est-europeană crede că are acum un potențial medaliat cu aur la Paris 2024.Încrezător, matur și umil, Popovici se pregătește să fie o vedetă pentru anii următori", este prezentarea de început realizată campionului român de sursa citată.
Apoi, CIO subliniază cinci lucruri de reținut despre David Popovici. Printre altele, a fost comparat cu baschetbalistul american Steph Curry de la Golden State Warriors, campion en-titre în NBA și unul dintre sportivii cel mai bine plătit în 2022, cu un salariu de 45 de milioane de dolari. Dar iată ce a subliniat forul internațional olimpic:

Folosirea înotului pentru a corecta o problemă de spate

Popovici a început să înoate în București la vârsta de patru ani din două motive principale.În primul rând, părinții lui au crezut că ar obosi un copil care se plictisește ușor și îl va ajuta să doarmă mai bine. În al doilea rând, sportul a fost sugerat de un medic care a crezut că ar ajuta la corectarea scoliozei lui Popovici în stadiu incipient - o afecțiune la copii în care coloana vertebrală se răsucește și se curbează în lateral.
La 10 ani, a doborât primul său record național la 50 m spate. Patru ani mai târziu, a devenit cel mai rapid înotător sub 15 ani la Festivalul Olimpic al Tineretului European, înregistrând 49.82 la proba 100 m liber.

David Popovici: Steph Curry al înotului

Acum, la 17 ani, Popovici are 1,90 metri înălțime și cântărește 80 kg. Anvergura brațelor lui este impresionantă, de 2,05 metri. El este pur și simplu făcut să înoate repede.
Steph Curry
"Cred că primul lucru care trebuie să fie acolo este un dar ciudat, iar el are un dar. Are un fizic ca un tânăr baschetbalist. Mâinile uriașe. Picioare imense. El este construit fizic diferit.
El este unul la un milion. Are această capacitate de a pune mâna în apă și de a fi diferit față de oricare alt înotător. Are o senzație naturală, acvatică. El este Steph Curry care trage un coș de 3 puncte. Nu poți replica. Poți încerca, dar nu poți. Și când aduni totul, el are ceva special", a spus australianul Brett Hawke, dublu campion olimpic.

Un tip obișnuit capabil să facă lucruri extraordinare

La scurt timp după ce a câștigat titlul mondial de 200 m liber masculin la Campionatele Mondiale FINA 2022 de la Budapesta, Popovici a fost întrebat: "Care este secretul succesului tău?" Fără să ezite, adolescentul a zâmbit și a răspuns:
David Popovici
"Pur și simplu pasiunea mea arzătoare pentru înot și munca grea. Este de bază, dar dacă combini munca grea cu pasiunea, atunci planetele se vor alinia la un moment dat pentru tine", a spus el pentru olympics.com după acea cursă. "Îmi place să cred că sunt un tip obișnuit, capabil să facă lucruri extraordinare. Dar nu cred că sunt special sau mai bun decât oricine altcineva. Sunt un om, doar înot repede."

Idolatrizarea lui Ian Thorpe și Michael Phelps

Nu poate exista un compliment mai mare ca înotător decât să fii comparat cu Ian Thorpe sau Michael Phelps.Deloc surprinzător, mulți îl văd pe Popovici drept un înotător care are toate atributele pentru a-și urma pașii și a deveni un multiplu campion olimpic. Dar, în loc să se lase prins de hype, minunea română a acceptat cu umilință laudele.
Ian Thorpe | Olympics 2000 | ESP Player Feature
"Este o onoare și foarte măgulitor să fiu comparat cu Ian Thorpe. El a spus că, dacă voi câștiga aurul, mi-ar acorda medalia pe podium! Pentru mine este ca un idol, alături de Michael Phelps, la fel ca pentru orice alt copil", a spus David.

Un student model

În ciuda faptului că este un înotător fenomenal, Popovici știe că a avea interese în afara sportului este cheia pentru menținerea echilibrului. După ce termină școala, el vrea să studieze psihologia, dar este puțin probabil să accepte vreo ofertă de bursă, pentru a se muta în SUA.
David Popovici și Adrian Rădulescu, antrenorul său
"Voi continua în România pentru că vreau să rămân cu antrenorul meu, iar chimia noastră este mult prea importantă pentru a face compromisuri.
În ceea ce privește studiul, îmi place psihologia. Îmi place mintea umană pentru că o folosesc și știu ce poate realiza atunci când este bine controlată. Îmi place comportamentul uman și orice poate face creierul bine și rău. Mușchii joacă rolul lor, dar creierul este cel mai mare instrument în fiecare sportiv bun", a fost declarația lui David.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo