Articol scris de Marian Ursescu
Știrea anului în România: David Popovici e noul campion mondial la 200 de metri liber! La 17 ani, puștiul a impresionat lumea întreagă după ce a devenit cel mai tânăr campion mondial din istoria probei.
Nici Michael Phelps, nici Jan Thorpe, nici Paul Biedermann, nici Pieter van den Hoogenband sau Yannick Agnel nu au reușit să devină cei mai buni la 17 ani și 9 luni, atât cât are românul.
Campionate Mondiale
David Popovici va fi premiat cu 500.000 de lei de CS Dinamo pentru cele două medalii de aur
29/06/2022 LA 14:09
Ați văzut cursa? Să îi dai peste o secundă și jumătate campionului olimpic al probei, britanicul Tom Dean, să câștigi de o astfel de manieră, e ceva impresionant!
"Suntem oameni obișnuiți care fac lucruri extraordinare. Așa îmi place să cred", a spus David după cursă. Așa este. Într-o țară în care avem numai specialiști în sport, într-o țară în care toată lumea a devenit fină cunoscătoare a natației, sunt mulți care nu știu să diferențieze stilurile spate, fluture, bras sau liber, dar își dau cu părerea.
Și aici la înot se aprind tot felul de beculețe, dar e mai ușor ca la scrimă, pentru că sportivul care atinge primul peretele bazinului, la final, câștigă!
Citește și:

Trecutul unui nestemat care începea să strălucească

David Popovici a explodat cu adevărat în iulie 2021, la Europenele de juniori de la Roma. La 16 ani și 10 luni, puștiul născut la Otopeni câștiga titlurile continentale la 50, 100 și 200 de metri, doborând totodată recordurile mondiale de juniori la 100 și 200 de metri.
Trei săptămâni mai târziu participa la prima sa ediție a Jocurilor Olimpice, la Tokyo, fiind cel mai tânăr din delegația României în Japonia. La 200 de metri, vine al patrulea, după britanicii Thomas Dean și Scott Duncan și brazilianul Fernando Scheffer. Timpul său, 1:44,68, nou record național, nu a fost de ajuns pentru podium. Nu e dezamăgit însă.
"Știți care a fost ultima indicație de la antrenor? Să mă distrez! Și asta am făcut", spunea cu multă exuberanță românul, imediat după ce ieșea din bazinul de la Aquatics Center.
Acum, la Budapesta, s-a distrat cu adevărat. Fenomenalul David Popovici a doborât încă o dată recordul mondial de juniori și a reușit un timp cu care ar fi câștigat titlurile olimpice și în 2016 și în 2020!
"Pentru România înseamnă mult și sunt foarte fericit că am reușit acest rezultat pentru țara mea, pentru toți cei care m-au susținut și m-au urmărit live de acasă și de aici. Îmi place mult sentimentul acesta!", a declarat David, la conferința de presă.

Cât timp va mai trece până o să-l contestăm?

Românii sunt acum în pragul extazului. Toată lumea vorbește despre David Popovici, de la președintele Iohannis și prim-ministrul Ciucă, până la simplii iubitori ai sportului, de pe Facebook.
Trecând peste toate astea, cum facem că și Popovici este plătit din bani publici? O să apară, peste cât timp oare, specialiștii care să ne spună că nu merită acești bani sau că este plătit din banii lor. Sau că, dacă Popovici nu ar primi acei bani de la stat, le-ar crește lor salariul!
Ne place sau nu, trebuie să realizăm că sportul în România, fără bani publici, ar fi mort. Nu că acum ar fi într-o situație prea bună, dar mai sunt și excepții numite David Popovici, Simona Radiș sau Ancuța Bodnar.
"M-am gândit la voi toți. Vă mulțumesc!", sunt cuvintele de încheiere ale campionului mondial de la Budapesta.
Campionate Mondiale
David Popovici, amintire specială cu Robert Glință, din 2016: "Mie mi-a dat primul autograf"
26/06/2022 LA 20:58
Campionate Mondiale
David Popovici a dezvăluit care este cel mai mare vis al său! "La asta lucrăm în fiecare zi"
26/06/2022 LA 19:09