Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Erou la 19 ani! A adus prima medalie de aur din istoria țării sale la Campionatele Mondiale de înot de la Doha

Dani Morar

Actualizat 13/02/2024 la 13:57 GMT+2

Diogo Ribeiro a luat startul în finala de 50 de metri fluture de la Campionatele Mondiale de înot de la Doha, ca cel mai tânăr dintre participanți. Puștiul țintea o performanță mai bună decât cea de anul trecut, de la Fukuoka, pe care a și obținut-o.

Diogo Ribeiro.

Credit imagine: Eurosport

Diogo Ribeiro a fost cel mai tânăr concurent din finala probei de 50 de metri fluture de la Campionatele Mondiale de înot de la Doha. Chiar și așa, el a reușit să cucerească medalia de aur și să facă mândră o țară întreagă.
Ribeiro a adus Portugaliei prima medalie de aur din istoria Campionatelor Mondiale, după ce anul trecut la Fukuoka aducea prima medalie la Mondiale pentru această țară.
"Băiatul de aur!", a titrat publicația portugheză A Bola, care l-a plasat pe tânărul sportiv pe prima pagină, dedicându-i mai multe materiale.
Diogo a avut un progres vizibil în ultimii 2 ani, devenind acum campion mondial. El cucerise titlul mondial la juniori în 2022 și deține recordul mondial de juniori în proba de 50 de metri fluture.
Anul trecut, Ribeiro se clasa pe locul 2 și cucerea argintul la Mondialele de la Fukuoka. Acesta era cu numai 12 sutimi mai lent decât învingătorul (22,80) și devenea astfel primul sportiv din istoria Portugaliei care urcă pe podium la un Campionat Mondial.
Ribeiro a încheiat cursa de la Doha, care s-a desfășurat luni, 12 februarie, cu 22,97 de secunde, fiind aproape de personal bestul său (22,80). Chiar dacă nu a condus cursa pe primii 15 metri, el s-a redresat pe ultimii 35 și s-a clasat pe prima treaptă a podiumului.

Diogo Ribeiro a scris istorie la Mondialele de înot de la Doha

"Ieri și astăzi nu am putut să adorm după ora prânzului, gândindu-mă că am șansa de a deveni campion mondial. A fost ceea ce mă aștepta deoarece mă aflam în fruntea listei de start, dar știm cu toții că a fi la Campionatul Mondial nu este despre a da ce ai mai bun în calificări sau semifinale, ci despre a o face în finală. Cred că am reușit asta și sunt foarte bucuros.
Startul a fost unul rău pentru mine și mă gândeam pe moment că nu pot câștiga. Explozia mea nu a fost bună, dar apoi am dat totul. Când am atins peretele la final și am văzut timpul și că sunt primul, am avut un sentiment pe care nu l-am mai simțit niciodată", a declarat Ribeiro, citat de World Aquatics.com.
Medalia de argint i-a revenit lui Michael Andrew din Statele Unite, care se află la a 7-a medalie din carieră la Mondialele de înot, la vârsat de 24 de ani. El a terminat cu un timp de 23,07 secunde. Se află la al treilea Mondial, dar a ratat întrecerea de anul trecut de la Fukuoka.
Locul 3 a fost adjudecat de Cameron McEnvoy, care a cucerit bronzul cu un timp de 23,08. Australianul este unul dintre favoriții la proba de 50 de metri liber care va avea loc în această săptămână.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol