Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Momentul zilei la Mondialul de înot! Lana Pudar adus prima medalie din istoria Bosniei, înotând în finală pe culoarul 8

Nicu Savin

Publicat 15/02/2024 la 19:29 GMT+2

Lana Pudar este una dintre performele zilei la Campionatul Mondial de înot de la Doha. În vârstă de numai 18 ani, aceasta a devenit prima sportivă din Bosnia și Herțegovina care ia medalie la o asemenea competiție. Pudar a câștigat bronzul la 200 metri fluture, iar performanța sa este cu atât mai lăudabilă cu cât a înotat în finală pe culoarul al 8-lea.

Laura Stephens, Helena Rosendahl Bach și Lana Pudar, medaliatele probei de 200 m fluture la Campionatul Mondiald e înot de la Doha

Credit imagine: Eurosport

Campionatul Mondial de înot de la Doha aduce în fiecare zi în prim plan povești fantastice. Sesiunea de seară din a 5-a zi de concurs a început cu finala de 200 metri fluture, iar de această dată marea performeră nu a fost neapărat câștigătoarea.
Aurul a fost câștigat de britanica Laura Stephens (2:07.35), care a devansat-o cu numai 9 sutimi de secundă pe daneza Helena Rosendahl Bach (2:07.44), cea care a avut cel mai bun timp în semifinale. Pe locul 3 a terminat Lana Pudar (2:07.92), o bosniacă de numai 18 ani.
Astfel, tânăra a câștigat prima medalie mondială din istoria Bosniei și Herțegovinei. Țara din fosta Yugoslavie a devenit a 55-a din lume care ia măcar o medalie la Campionatele Mondiale. Performanța Lanei Pudar este cu atât mai mare, cu cât ea a înotat în finală pe culoarul al 8-lea.

Lana Pudar a adus Bosniei prima medalie din istorie la Campionatele Mondiale de înot

Bosniaca a terminat abia pe 4 în semifinala în care a înotat și a avansat în finală cu al 8-lea timp. E bine cunoscut faptul că sportivii care înoată pe culoarele laterale (1 și 8, 2 și 7) au o misiune mai grea, deoarece trebuie să înfrunte și valurile create de înotătorii de pe culoarele centrale.
Trebuie spus că izbânda Lanei Pudar nu vine chiar de nicăieri. Sportiva din Bosnia este campioană mondială de juniori la 100 și 200 fluture și campioană europeană de seniori la 200 metri fluture.
Cursa de azi va fi una de ținut minte pentru toate cele 3 sportive care au urcat pe podium. Laura Stephens, proaspăta campioană mondială, este la prima sa medalie individuală la o competiție de asemenea anvergură. Ea are în palmares două medalii de aur europene, dar cu ștafeta de 4 x 100 metri, și un argint individual la Jocurile Commonwelth-ului, tot la 200 metri fluture. De asemenea, daneza Helena Rosendahl Bach este la prima sa medalie la un Campionat Mondial. În palmaresul său mai figurează un argint european, la aceeași probă.
Trebuie notat că performanțele celor 3 medaliate de azi ar fi fost puțin probabile dacă marile vedete ale probei ar fi fost prezente la Doha. Anul trecut, la Fukuoka, podiumul de la 200 metri fluture a fost format din Summer McIntosh (Canada), Elizabeth Dekkers (Australia) și Regan Smith (SUA).
În lipsa acestora, am avut parte de un podium 100% european la 200 metri fluture, o situație care a mai avut loc o singură dată în istoria Campionatelor Mondiale. În 2017, la Budapesta, la această probă luau medalii Mireia Belmonte (Spania), Franziska Hentke (Germania) și Katinka Hosszu (Ungaria).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo