Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Popovici și Chalmers nu vor concura la Mondiale, iar specialiștii văd un favorit cert la 100 m liber

Nicu Savin

Actualizat 30/01/2024 la 14:36 GMT+2

David Popovici și Kyle Chalmers, ultimii doi campioni mondiali, se numără printre numeroșii sportivi de top care au decis să nu participe la Campionatele Mondiale de Doha (11 - 18 februarie). În absența lor, specialiștii consideră că Pan Zhanle are cele mai mari șanse de a cuceri aurul în "proba regină", cea de 100 metri liber.

David Popovici, Kyle Chalmers

Credit imagine: Twitter

A rămas mai puțin de două săptămâni până la startul Campionatelor Mondiale de înot, care vor avea loc la Doha în perioada 11-18 februarie. Faptul că este an olimpic face ca această competiție să fie una dintre cele mai slabe din istorie din punct de vedere al numelor prezente la start.
Foarte mulți sportivi de top au preferat să spună pas întrecerii din Qatar, preferând să-și construiască pregătirea astfel încât să ajungă în formă maximă la Paris. Printre marii absenți se numă și David Popovici, care nu face parte din delegația României. Dublul campion mondial și european din 2022 a anunțat de luni bune că nu va concura la Mondialele din acest an, obiectivul său principal fiind obținerea unei medalii olimpice.
Un alt mare absent de la Doha va fi australianul Kyle Chalmers, nimeni altul decât campionul mondial la 100 de metri liber de la Fukuoka 2023, probă la care David Popovici deține recordul mondial, dar la care a terminat abia pe locul 6 finala de anul trecut. În lipsa celor doi, specialiștii de la swimswam.com anticipează că Pan Zhanle va fi cu "poarta goală" spre aur în proba "regină" a înotului, deși vor exista câțiva concurenți cu nume pentru chinezul de 19 ani.

Pan Zhanle, mare favorit la aurul mondial la Doha, la 100 m liber, în absența lui Popovici și Chalmers

Chinezul a fost la doar o sutime de podium la Fukuoka, dar în septembrie 2023 a reușit o performanță fabuloasă la Jocurile Asiatice, unde a luat aurul cu un timp de 46,97 secunde (record al Asiei). Astfel, Zhanle a devenit abia al 5-lea om din istorie care coboară sub această distanță, după David Popovici, Cesar Cielo, Alain Bernard (neomologat) și Caeleb Dressel.
Unul dintre rivalii lui Pan Zhanle la aur ar putea fi Matt Richard, campionul mondial de la 200 de metri liber în 2023. Britanicul a terminat pe locul 5 finala de la sută la Fukuoka (47,45 secunde, record național), dar la Doha nu se va axa neapărat pe această probă (nu a concurat la niciun concurs la 100 m liber în acest sezon). Richards va face parte din ștafeta de 4 x 100 de metri a Marii Britanii, care nu e calificată pentru Jocurile Olimpice, după ce la Mondialul de anul trecut a fost descalificată în serii. Astfel, Richards este așteptat să dea totul în acea probă, mai ales că alți conaționali de top nu vor fi prezenți la competiția de luna viitoare.
Alți doi candicați la medalii vor fi sud-coreeanul Hwang Sun-Woo, care a înotat 47,56 la Jocurile Olimpice de la Tokyo, când avea doar 18 ani, și Alessandro Miressi, care a înotat 47,45 la Campionatele Europene din 2021 și 47.46 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Totuși, cei doi nu au fost la fel de buni anul trecut, iar pentru asiatic proba de 100 de metri liber nici măcar nu este cea preferată, el fiind mai bun la 200 metri liber.
În aceste condiții, șansele ca Pan Zhanle să ia aur la Doha, în întrecerea pe două lungimi de bazin, sunt uriașe. Dacă predicția experților americani se va îndeplini. Zhanle va deveni abia al doilea chinez din istorie care urcă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în proba "regină" a înotului, la Mondiale. Primul a fost Ning Zetao, care a câțtigat aurul în 2015, la Kazan.
Având în vedere ce oameni vor trimite la Doha, SUA și Australia se pare că au renunțat din start la medalia de aur la 100 metri liber. Americanii se vor baza pe Matt King, care nu a coborât nici măcar sub 48 de secunde în acest sezon, în timp ce australienii își pun speranțele în Jack Cartwright, dar și el este departe de Pan Zhanle sau ceilalți sportivi amintiți.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo