Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Premieră după 30 de ani la Campionatul Mondial de înot! Hugo Gonzalez, eroul unei națiuni, după o cursă epică

Nicu Savin

Publicat 16/02/2024 la 20:07 GMT+2

Hugo Gonzalez a devenit al doilea campion mondial din istoria Spaniei, la masculin. Ibericul de 24 de ani a câștigat medalia de aur în proba de 200 metri spate, după o cursă fabuloasă, în care a revenit incredibil pe ultima lungime de bazin. A fost primul aur pentru înotul masculin din Spania, după o pauză de 30 de ani.

Hugo González se cuelga la plata y rompe una sequía de siete años para la natación española

Credit imagine: Getty Images

Campionatele Mondiale de înot de la Doha reprezintă una dintre cele mai ciudate ediții din istorie, deoarece foarte multe nume mari din acest sport nu au participat, ceea ce le-a permis unor sportivi din plan secund să obțină rezultate nesperate. În proba de 200 metri spate, spaniolul Hugo Gonzalez a profitat din plin de absența unor sportivi ca Hubert Kos sau Ryan Murphy (aur și argint la Fukuoka) și a obținut cea mai importantă victorie a carierei.
Medaliat deja la Doha (argint la 100 metri spate), Gonzalez a făcut cursa vieții la 200 metri spate și a câștigat medalia de aur într-un mod entuziasmant. Ibericul a întors abia al 6-lea după primii 50 de metri, al 4-lea la jumătatea cursei și al 3-lea la 150 de metri, dar a înotat fantastic pe ultima lungime de bazin și a atins primul peretele, orpind cronometrul la 1:55.30, cel mai bun timp din cariera sa.

Hugo Gonzalez, al doilea campion mondial din istoria Spaniei, la masculin

Gonzalez l-a devansat pe ultimii metri pe elvețianul Roman Mytyukov (1:55.40), medaliatul cu bronz de la ediția precedentă. Bronzul i-a revenit sud-africanului Pieter Coetze (1:55.99). Americanul Jack Aikins, cel care intrase în finală cu primul timp, a terminat abia pe locul 4 (1:56.21).
Hugo Gonzalez a devenit abia al doilea campion mondial din istoria Spaniei, la masculin. Primul a fost Martin Lopez-Zubero, care și-a terminat cariera cu două medalii de aur în palmares: una la 200 metri spate (1991 - Perth) și una la 100 metri spate (1994 - Roma). Așadar, după o pauză de 30 de ani, natația masculină din Spania dă un nou campion al lumii.
Ibericii au în palmares și două titluri mondiale la feminin. Prima a fost câștigată de Nina Zhivanevskaya, în 2003, la 50 de metri spate, iar a doua de Mireia Belmonte, la 200 metri fluture, în 2017.
Tot în această seară s-a mai bifat o performanță notabilă pentru înotul european. Marrit Steenbergen a devenit prima sportivă de pe "Bătrânul Continent" care ia aurul în proba regină a înotului, 100 metri liber, după o pauză de 13 ani. În 2011, bielorusa Aliaksandra Herasimenia și daneza Jeannette Ottesen își împărțeau medalia de aur la Shanghai, dar de atunci numai sportive din Australia și Statele Unite au mai câștigat această probă la mondiale.
Medaliată cu bronz la Fukuoka, olandeza a făcut o cursă mare și a oprit cronometrul la 52.26 secunde, devenind a 8-a cea mai rapidă femeie din istorie pe această distanță. La nivel european este pe locul 3, după legendara Saraj Sjostrom, deținătoarea recordului mondial (51.71 s - 2017) și nemțoaica Britta Steffen (52.07 s), care a reușit cea mai bună performanță a carierei în era costumelor poliuterane.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol