Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Rivalul lui David Popovici a făcut istorie la Campionatul Mondial de înot! Premieră absolută la Doha

Nicu Savin

Actualizat 13/02/2024 la 19:28 GMT+2

Hwang Sunwoo, unul dintre marii rivali ai lui David Popovici, este noul campion mondial la 200 metri liber. Sud-coreeanul de 20 de ani a câștigat aurul în urma unui finish de zile mari, în care l-a devansat pe Danas Rapsys. Bronzul i-a revenit americanului Luke Hobson. Succesul lui Sunwoo face ca ediția din acest an a Mondialelor să fie prima la care Coreea de Sud ia două medalii de aur.

David Popovici și Hwang Sunwoo

Credit imagine: Eurosport

Campionatul Mondial de înot de la Doha este lipsit de foarte multe superstaruri, iar asta le permite multor sportivi să câștige primele medalii de aur din carieră la un asemenea nivel. A fost și cazul lui Hwang Sunwoo, care s-a încoronat campion mondial la 200 de metri liber.
Sud-coreeanul de 20 de ani a luat argint la Budapesta (2022), fiind învins de David Popovici, și bronz la Fukuoka, unde a terminat în urma lui Matthew Richards și Tom Dean. Cum nici Popovici, nici cei doi britanici nu au concurat la această probă la Doha, Sunwoo era mare favorit la aur și și-a respectat statutul.
Intrat cu al doilea timp în finală, sud-coreeanul a făcut o cursă tactică perfectă și a înotat extraordinar pe ultima lungime de bazin, oprind cronometrul la 1:44,75, cu 3 zecimi înaintea lituanianului Danas Rapsys (1:45,05). Bronzul i-a revenit lui Luke Hobson (1:45,26). De notat că pentru Rapsys a fost prima medalie mondială din carieră, iar pentru american a fost prima individuală, el mai având un argint cu ștafeta de 4 x 200 m liber la Fukuoka și un bronz cu cea de 4 x 100 m liber la actuala ediție.

Campionatele Mondiale de înot | Hwang Sunwoo, rivalul lui Popovici, a scris istorie pentru Coreea de Sud, la Doha

Victoria lui Hwang Sunwoo reprezintă un moment unic pentru înotul din Coreea de Sud. Pentru prima dată în istorie, țara asiatică ia două medalii de aur la aceeași ediție de Mondiale. Prima a fost obținută de Kim Woomin, în ziua de deschidere, la 400 de metri liber. Până în acest an, Coreea de Sud avea numai două titluri mondiale în palmares, ambele obținute de Park Tae-hwan la 400 de metri liber, în 2007 (Melbourne) și 2011 (Shanghai).
Trebuie spus că timpul cu care Hwang Sunwoo a câștigat aurul la Doha nu este unul deosebit. De altfel, sud-coreeanul a fost relativ departe și de cea mai bună performanță a sa (1:44,40), cu care a luat aur la Jocurile Asiatice de la Hangzhou (2023). Sunwoo a mai înotat de alte 5 ori în carieră mai bine decât în această seară.
Într-o altă finală deja terminată, Simona Quadarella a redevenit campioană mondială la 1500 de metri liber, la 5 ani distanță de la prima sa izbândă de acest gen. Italianca a profitat din plin de absența legendarei Katie Ledecky și a câștigat aurul fără probleme, cu un timp de 15:46,99, cu aproape 10 secunde mai bun decât al chinezoaicei Li Bingjie (15:56.62), care s-a mulțumit cu argintul. Bronzul i-a revenit nemțoaicei Isabel Gose, aflată la a 2-a medalie din acest metal la actuala ediție, după cea obținută la 400 m liber.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol