International Swimming League (ISL) a debutat în weekendul trecut la Indianapolis iar cei mai importanți înotători din lume iau startul în competiția care dorește să devină un fel de Champions League în natație. Americanii Katie Ledecky și Caeleb Dressel, francezul Florent Manaudou, Katinka Hosszu din Ungaria sau italianul Federica Pellegrini sunt câteva din numele importante care iau startul în concurs.
”E o mare problemă pentru noi (înotătorii). La fiecare 4 ani lumea se implică, este unul dintre cele mai urmărite sporturi la Jocurile Olimpice și avem nevoie de ceva care să umple golul (între edițiile de JO). Și asta înseamnă ISL. Trebuie să învățăm de la alte sporturi și să ne adaptăm” spune Adam Peaty despre International Swimming League. Înotătorul de 24 de ani a devenit în 2016 primul britanic care câștigă medalia de aur la Jocurile Olimpice la înot după mai bine de 2 decenii. El deține recordul mondial la 50 de metri și 100 de metri la stilul breaststroke.
Natație
Nominalizat pentru a treia oară consecutiv la „Man Of The Year” la înot în ape deschise
18/01/2022 LA 17:19

Ce înseamnă ISL

Primul sezon al ISL, eveniment care are loc în afara federației internaționale (FINA), reprezintă practic o serie de competiții. Opt echipe cu mai bine de 20 de înotători fiecare se vor confrunta în fiecare weekend până la sfârșitul lunii noiembrie pentru a se califica în finala de pe 20-21 decembrie de la Las Vegas.
Proiectul este opera miliardarului din Ucraina, Konstantin Grigorhin, cel care a cheltuit 25 de milioane de dolari doar pentru primul sezon. Obiectivul său este de a-i recompensa pe înotătorii care ”nu sunt recompensați pentru munca pe care o depun, timpul pe care și-l dedică și pentru talentul lor”.
”Eu am sponsori însă mulți înotători nici măcar nu pot să-și plătească întreținerea. Și vorbesc de înotători olimpici care sunt nevoiți să se bazeze pe parinți. E o nebunie” spune Peaty, cel care consideră că ISL este visul unui întreg sport.
Suma de 5 milioane de dolari va fi distribuită pe întreaga durată a concursului. La final, fiecare câștigător al unei curse va primi 6.000 de dolari. Iar fiecare înotător al echipei câștigătoare va primi 10.000 de dolari.
Echipele vor concura între ele într-o serie de curse, fiecare aducând un anumit punctaj care se adaugă în dreptul echipei. Pentru finală, din 8 echipe vor mai rămâne 4. Organizatorii speră ca sezonul următor din ISL să fie unul mai lung, să aibă 30 de etape, să înceapă în septembrie 2020 și să țină până în iunie 2021.
Natație
2022, sezon uriaș pentru David Popovici! Va participa la 4 competiții majore anul acesta
13/01/2022 LA 20:19
Natație
David Popovici, "Newcomer of the Year" potrivit celei mai importante publicații de natație din lume
29/12/2021 LA 15:05