UPDATE | David Popovici s-a calificat, fără probleme, în finala probei de 200 de metri liber. Românul a înotat în semifinale în 1:47,93 (al doilea timp), îmbunătățindu-și timpul din calificări (1:48,70), dar fără să forțeze pentru că va participa, de la ora 18:20, în finală cu ștafeta de 4x100 de metri liber masculin.

Campionatele Europene de Juniori de la Otopeni au debutat în această dimineață cu serile la 200 metri liber, acolo unde, în mod normal, David Popovici nu are cum să rateze medalia de aur.
Campionate europene
Analiză spectaculoasă făcută de americani. Cum a depășit Popovici recordul mondial al lui Cielo
ACUM 4 ORE
Iar fenomenul din București a fost la înălțime, deși și-a conservat energia. Fără să forțeze, David a terminat în 1:48,70, cu peste o secundă mai bine față de al doilea clasat.
Dublul campion mondial va reveni în piscină în această seară, pentru semifinalele de la 200 m liber, acestea urmând să aibă loc de la 17:19. David Popovici, 17 ani, triplu campion european de juniori, îşi va apăra titlurile la 50 m, 100 m şi 200 m liber, la care se adaugă prezenţa în ştafetele de 4x100 m liber, 4x100 m liber (mixt) şi 4x200 m liber.
Anul trecut, la Europenele de juniori de la Roma, Popovici a câştigat aurul la 50 m, 100 m (cu record mondial de juniori) şi 200 m liber, precum şi argintul cu ştafeta de 4x100 m liber. România a ocupat atunci locul cinci în clasamentul pe medalii.

David Popovici, despre obiectivele de la Campionatele Europene de Juniori de la Otopeni

Întrebat dacă va câştiga medalii în fiecare probă în care ia startul, Popovici, dublu campion mondial de seniori (100 şi 200 m liber), a repetat că nu este interesat de medalii şi îşi propune să arate cea mai bună versiune a sa în bazinul de 2.927 locuri de la Otopeni.
''Nu ştiu câte recorduri voi bate, vom vedea zilele astea. Mi-am propus să mă distrez şi să mă bucur de atmosferă, pentru că o să fie ceva inedit, în mod clar. Sunt la noi şi avem parte de publicul de acasă. Medaliile nu au fost niciodată un obiectiv pentru mine, încă de când eram mic. Nu vor fi niciodată, cred eu. Întotdeauna e important să mă simt bine şi să încerc să devin cea mai bună versiune a mea. Dintotdeauna acestea vor rămâne obiectivele, dacă se vor schimba vreodată, s-a întâmplat ceva greşit. Cred că singura presiune care vine şi pe care cumva o şi accept este cea de a fi un lider bun pentru echipa mea. Însă, presiune pe plan profesional nu are de ce să fie, pentru că nu o las să ajungă la mine şi ştiu până la sfârşitul zilei că singurele păreri pe care le ascult şi pe care le iau în considerare sunt ale mele, ale echipei mele şi ale părinţilor'', a declarat campionul român la Hotel Phoenicia din Capitală.
Popovici speră că susţinerea spectatorilor va da aripi colegilor din lotul naţional şi îi invită să se bucure de spectacol pe toţi cei ce vor viziona competiţia continentală: ''Mă bucur că au devenit atât de importante aceste Campionate Europene, şi mă bucur să fie atât de multă lume în tribună. În zilele următoare sunt convins că o să fim super-energizaţi de atmosfera care o să fie acolo şi aştept cu foarte mare nerăbdare să începem, să începem în forţă şi să fim uniţi pe toată perioada competiţiei, să fim o echipă şi să ne bucurăm de aceste Campionate Europene de juniori. Eu invit spectatorii, cei care o să vină şi cei care o să urmărească în mediul online, să ne susţină pe toţi, nu numai pe mine, şi să se bucure de spectacol. Am foarte multe serii, semifinale şi finale, e un program competiţional plin şi de-abia aştept. Mă bucur că pot să programul ăsta chiar aici la noi în ţară''.
Dintre cele trei probe individuale în care va concura, Popovici se aşteaptă la o concurenţă mai mare în cea mai scurtă probă de la stilul liber: ''La 50 m liber aş putea spune că va fi o cursă mai strânsă, pentru că nu este cea mai bună probă a mea, dar o aştept cu mare interes, pentru că vreau să mă întrec cu cât mai mulţi''.
Despre bazinul de la Otopeni, Popovici a avut numai cuvinte de laudă: ''Apa e rapidă, nu ştiu să explic exact, adică te simţi rapid în ea. Însă sala este imensă, este impresionantă şi este un bazin foarte frumos. Şi asta înseamnă ceva venind de la mine, am văzut atât de multe bazine şi mă bucur până şi de faptul că au loc atât de mulţi oameni să vină şi să ne susţină''.
Campionate europene
Legendarul Michael Phelps, impresionat de David Popovici! Ce a scris după finala istorică de la Roma
ACUM 14 ORE
Campionate europene
Prima reacție a lui Cesar Cielo, după ce David Popovici i-a doborât recordul mondial la 100 m liber
ACUM 15 ORE