David Popovici a luat pe sus lumea înotului, câștigând două medalii de aur la Campionatele Mondiale de la Budapesta, la 100 și 200 m liber. Astfel, puștiul de nici 18 ani a devenit abia al doilea om din istorie care face această dublă la o singură ediție de Mondiale, după americanul Jim Montgomery (Belgrad - 1973).
Impactul performanței lui Popovici a fost unul uriaș, iar notorietatea sa a crescut enorm în ultimele două săptămâni. Alături de Simona Halep, David este acum personalitatea numărul unu în sportul românesc, iar acesta este asaltat de mass-media pentru a-și spune povestea pe larg, întrucât s-au știut foarte puține lucruri despre el înainte să ajungă un adevărat star.
Într-un interviu acordat pentru Euronews.ro, dublul campion mondial s-a dezbrăcat de secrete și le-a transmis oamenilor detalii mai puțin știute din viața sa sportivă și mai ales personală. Unul dintre modelele lui Popovici a fost legendarul Kobe Bryant, fostul mare baschetbalist american care a decedat subit în ianuarie 2020, într-un accident de elicopter.
Natație
Detaliul care ne arată clar că David Popovici nu a forțat în semifinalele de la 200 metri liber
ACUM 11 ORE
"De la Kobe Bryant am învățat un lucru simplu: de la căpuţ pleacă totul", a spus Popovici, care e aproape obsedat de perfecționarea sa din punct de vedere mental.
Pentru asta, David citește de multă vreme diferite cărți de folosofie și psihologie: "Despre încrederea în sine, mentalitate, putere mentală am auzit pe masură ce am crescut și am observat ce înseamnă privind în jur. Nu suntem toți la fel - noi, oamenii - și e normal să fim diferiți: ne dezvoltăm diferit, creștem în medii diferite, întâlnim oameni diferiți. În sport este important să fii puternic mental, să îți controlezi emoțiile, să nu iei în seama presiunea. Asa sunt eu, nu știu să fi descoperit cândva, în vreun moment.
Am puțin timp pentru citit, dar domnu’ Adi a știut cum să mă provoace și mi-a plăcut filosofia aceasta din care am invatat ca pot controla doar ceea ce este în puterea mea să controlez și să învăț din fiecare experiență, bună sau mai puțin bună".

David Popovici: "Altceva m-ar fi ales pe mine dacă nu alegeam apa"

Vorbind despre copilăria sa, Popovici a dezvăluit că a cochetat cu mai multe activități înainte să se apuce de înot.
"Nu știu ce aș fi ales, ca orice copil am avut faze în care voiam să fiu…ceva: călugăr shaolin pe la 7-8 ani, magician (am făcut și meditații pentru a deveni magician), pe urma am mers la teatru în trupa Brainstorming, unde am cunoscut niște oameni foarte tari dar nu știu dacă as fi devenit actor. Nu știu ce as fi ales eu dar cred ca m-ar fi ales altceva pe mine dacă nu mă alegea apa", a adăugat David.

David Popovici se gândește deja la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024

În ceea ce privește planurile sale de viitor, David a recunoscut că Jocurile Olimpice de la Paris 2024 reprezintă țelul suprem pe termen lung. Cu siguranță, românul vrea să-și îmbunătășească performanța de la Tokyo, unde a fost la numai două sutimi de o medalie, la 100 m liber.
"Da, 2024 e un an nu foarte îndepărtat și noi muncim pentru Paris 2024 încă de pe acum. Îmi propun să am timpi buni, să fiu în aceeași arenă cu cei mai buni sportivi ai lumii, să reprezint România și să îmi îndeplinesc obiectivele pe care le stabilim, eu și echipa mea.
La Tokyo am obținut mai mult decât ne-am propus: am dorit calificarea într-o finală și am reușit calificarea în două finale olimpice. Să fiu printre primii 8 din lume la 100 si 200 liber a fost onorant și am fost foarte multumiti de rezultat.
Nu știu ce să răspund la ce voi face diferit” pentru că Tokyo a fost o experiență excepțională pentru mine, concursurile de după Tokyo ne aduc alte experiențe iar noi continuam să profităm de fiecare și să evoluăm. La Tokyo a fost foarte bine, până la urmă rezultatul a fost de al 4-lea cel mai bun din lume”, nu-i așa?", a conchis David.
Până la Paris, David mai are o sumedenie de alte concursuri, 3 dintre ele chiar în perioada imediat următoare. Prima va fi Campionatul European de Juniori, care va avea loc la Otopeni între 5 și 10 iulie. La revenirea în țară de la Budapesta, Popovici a declarat că așteaptă o atmosferă de zile mari din partea fanilor, fiind pentru prima dată când înoată la un concurs în România de când a devenit cunoscut la nivel mondial.
Natație
David Popovici e uriaș! Calificare de senzație în finala la 200 metri liber, la Roma
ACUM 12 ORE
Natație
Americanii se întreabă: "E comparația dintre Popovici și Phelps sau Thorpe o blasfemie?"
ACUM 13 ORE