Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

David Popovici, noi recorduri mondiale la orizont! Verdictul dat de americani

Cristian Mihală

Publicat 21/09/2022 la 10:23 GMT+3

David Popovici își poate doborî în mai multe rânduri recordul la 100 metri liber, sunt de părere specialiștii. Există două modalități prin care românul poate seta o bornă care să nu fie doborâtă mult timp.

Popovici meghajolt a közönségnek az Európa-csúcs után

Credit imagine: AFP

David Popovici a avut o vară de vis, încheiată cu un total de 10 medalii de aur cucerite la cele mai importante competiții din lume. Aurul la 100 metri și 200 metri de la Mondiale reprezintă vârful acestui an, dar și recordul mondial de la Europene, în proba "regină" e o bornă importantă. Mai cu seamă că vechiul record nu fusese bătut de 13 ani și venea din perioada costumelor de viteză.
Specialiștii cred că timpul de 46,86 secunde va fi o formalitate pentru Popovici, în viitor, acesta urmând să își corecteze în mai multe rânduri recordul mondial stabilit. Odată cu creșterea în vârstă, David va fi și mai rapid pe a doua jumătate de bazin, musculatura urmând să îi dea un atu important. Dar, având în vedere că Popovici a mers în cursa de record mondial mai slab decât oricare dintre cei mai buni din istorie pe primii 50 de metri, are o marjă mare de îmbunătățire considerabilă și la start.
"David Popovici a doborât în această vară recordul mondial la 100 metri, care îi aparținea lui Cesar Cielo de 13 ani. Brazilianul a înotat suta în 46,91 secunde, întorcând după 22,17 secunde și făcând cea de-a doua lungime de bazin în 24,74. În cei 13 ani scurși, Cameron McEvoy, Kyle Chalmers, James Magnussen sau Kliment Kolesnikov s-au apropiat de borna setată de sud-american, dar nu au reușit să o depășească. Toți au avut însă ceva în comun: au plecat mai slab, recuperând pe ultimii 50 de metri. Cel mai rapid dintre aceștia a fost Chalmers, care în 2019 a înotat în a doua jumătate a cursei în 24,29, cu aproape jumătate de secundă sub Cielo.
Dar când Popovici a stabilit recordul mondial, el a înotat primii 50 de metri mai lent decât toți cei amintiți mai sus. El a întos la 22,74, pemntru ca apoi să înoate a doua lungime în 24,12 secunde. Cu o zi înainte, în semifinalele Campionatelor Europene, românul a întors la 22,93, reușind un incredibil 24,05 secunde pe a doua lungime, pentru primul său timp din istorie sub 47 de secunde.
Ritmul impus de Popovici pe ultimii 50 de metri e prea puternic pentru ca oricare dintre competitorii săi să îi facă față, dar ce se va întâmpla dacă va reuși să își îmbunătățească startul? Odată ce trece de adolescență și va mai pune ceva masă musculară, Popovici va fi din ce în ce mai puternic în această probă și poate să stabilească recorduri care să corespundă standardurilor sale incredibile. Nici măcar nu e nevoie să își îmbunătățească considerabil startul, pentru că va avea suficientă forță încât să se apropie de cota celor 23 de secunde pe a doua lungime, o barieră care nu ar fi fost niciodată considerată posibilă până să apară înotătorul român", notează swimmingworldmagazine.com.

David Popovici, vară de excepție

David Popovici a încheiat Campionatele Mondiale de înot pentru juniori de la Lima cu 4 medalii, dintre care 3 de aur (la 100 și 200 de metri liber și cu ștafeta de 4x100 de metri liber masculin) și una de argint (cu ștafeta mixtă de 4x100 de metri liber). Românul a avut o vară de excepție în care a doborât numeroase recorduri și a atras toate privirile, cucerind în total 10 medalii la competițiile de seniori și juniori la care a participat.
După încheierea competiției din Peru, cei de la SwimSwam au publicat o statistică interesantă, conform căreia David Popovici este unul dintre cei 7 sportivi care au reușit de-a lungul istoriei să dețină, în același timp, titlurile mondiale de juniori și de seniori în probele individuale.
În plus, românul este, alături de Ruta Meilutyte, singurul care s-a impus în același an atât la Mondialele de seniori, cât și la cele de juniori.
"Mă motivează zi de zi ideea de a fi cel mai bun al tuturor timpurilor și de a atinge acest statut în cel mai scurt timp posibil. Vreau să fiu campionul lumii, un campion de necontestat! Acestea sunt lucrurile care mă motivează ocazional. De pildă, când mă mai plictisesc la antrenamente.
Dar ceea ce mă motivează cu adevărat, în permanență, zi și noapte, când nu vreau să mă trezesc devreme pentru antrenament sau când apa e rece la bazin e, pur și simplu, obsesia mea. Obsesia mea de a fi cel mai bun, cel mai rapid. E ceva pe care l-am avut mereu în mine. Și, din fericire, am toate resursele necesare pentru ca această obsesie să devină realitate.
Nu știu unde am auzit vorba asta, dar spune așa: Gasește-ți obsesia și urmărește-o fără milă! Asta fac eu. Sunt dispus să fac sacrificiile necesare pentru obsesia mea, sunt dispus să muncesc din greu, nu doar din greu, dar cu cap, la modul inteligent. De asemenea, am încredere deplină în staff-ul meu, în oamenii care îmi compun programul de antrenament", a declarat David Popovici pentru SwimSwam.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo