Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

EXCLUSIV. Bianca Costea va fi pregătită de Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici!

Marian Ursescu

Actualizat 13/07/2022 la 13:16 GMT+3

Dublă medaliată cu argint la Europenele de juniori, de la Otopeni, Bianca Costea își dorește aurul olimpic în proba de 50 metri liber la Paris 2024. Eforturile făcute de familia Biancăi pentru ca înotătoarea să ajungă să facă performanță

Bianca Costea

Credit imagine: facebook

Performanțe pe axa Galați-Câmpina-Constanța-București

Tatăl Biancăi Costea, Romeo Costea a povestit pentru Eurosport eforturile pe care el și familia sa le-au făcut pentru ca înotătoarea să aibă cele mai bune condiții. "La Galați am stat până la 10 ani. Aveam de ales, ori găsim o altă locație, ori renunțam la înot. A trebuit să plecăm pentru că nu mai aveam unde să ne antrenăm. În Câmpina am plecat la un bazin didactic, nou construit, ne-am antrenat cu Gabriel Cojocaru", a povestit Romeo Costea.
După un an jumătate familia Costea a trebuit din nou să se mute. Mama, tata, dar și cele două surori ale Biancăi, mai mici decât campioana. "Am ajuns la Constanța, tot pentru bazin, iar Bianca a fost antrenată de Edi și Beatrice Câșlaru. Și acolo a fost o aventură cu privire la găsirea unei locații. După doi ani am reușit să obținem accesul la bazinul de la Palatul Copiilor. Între timp ne-m antrenat fie la World Class, fie la bazinul lui Răzvan Florea".
Acum Bianca va ajunge la București. Părintele dă marea veste. ”Bianca va fi antrenată de Adrian Rădulescu, tehnicianul cu care se pregătește și David Popovici. Asta pentru căîși dorește să se perfecționeze, să dea totul pentru ca visul său, legat de Paris 2024, să devină realitate.

"Am făcut pași mărunți, nu am explodat dintr-o dată!"

"Campionii nu vin de nicăieri și nici nu explodează de pe o zi pe alta", spune Bianca Costea, dubla vicecampioană europeană de juniori pe pagina sa personală. ”Adevărul este că muncim din greu în fiecare zi, de dimineața până seara pentru a vă face să vă simțiți mândri de noi și pentru a vă oferi bucurie și emoție atunci când se cântă imnul României”, adaugă ea.
"Am început înotul la șase ani și jumătate. Nu am început cu gândul la performanță neapărat, părinții m-au dat să fac un sport și, încet-încet, am progresat. Mi-a plăcut să concurez, să stau în apă, să mă joc cu copiii, și de aici a început totul", declară Bianca.
Bianca Costea
A fost descoperită de antrenoarea Mihaela Hodinăși a practicat înotul la Viva Sport Cub Galați. ”De la început mi s-a spus că am un corp de înotătoare, că sunt talentată. Undeva, pe la nouă-zece ani, mi-am dat seama că asta vreau să fac asta în continuare. "Au fost pași mărunți, nu am avut o explozie deodată. Am luat-o încetul cu încetul, Campionat Național cu Campionat Național. Prima mea medalie de aur am luat-o la 10 ani. Când eram micăînotam toate stilurile, după am avut o perioadă de doi ani în care am făcut doar spate. La 12 ani am început să măîndrept spre crowl. Este stilul meu preferat în care mă simt cea mai rapidăși pe care-l controlez cel mai bine. Stilul în care atunci când înot mă simt cu adevărat liberă", subliniază puștoaica de 17 ani.

"Nu am simțit că mi-am pierdut copilăria!"

Bianca Costea spune căînotul reprezintă totul în viața ei. "E un sport greu, dar antrenamentul te face să te obișnuiești cu efortul. Este un sport de coordonare în care îți folosești toți mușchii, tehnica contează foarte mult, plutirea pe apă. Important este să reușești să te concentrezi la fiecare lovitură, la fiecare braț, la fiecare obiectiv pe care-l ai", considerăînotătoarea.
Nici perioadele cele mai grele, când se trezea la cinci dimineața, pentru a ajunge la antrenamente, nu a făcut-o să dea înapoi. ”A fost o perioadă destul de lungă când mă trezeam la cinci dimineața ca să ajung la șase la bazin. În clasa a opta și a noua măîntorceam acasădupă pregătire, îmi făceam temele, mergeam la școalăși apoi plecam la al doilea antrenament. Apoi la somn și o luam de la capăt în fiecare dimineață. Este un program greu, dar înotul necesită un astfel de program”, consideră Bianca.
"Am avut o copilărie fericită, nu am simțit că am pierdut această perioadă din viața mea. M-am bucurat de fiecare moment al copilăriei, am cunoscut copii din toatățara. Sportivii cu sportivii se înțeleg foarte bine, sportul te educă, mi-a făcut plăcere să cunosc atâția oameni", a adăugat Bianca.
În 2018, Bianca Costea a ajuns la cel mai mare club din România, Steaua București. "De atunci, sub coordonarea directă a antrenorilor Beatrice și Eduard Câșlaru, am participat la cele mai importante competiții din viața mea de până acum, în funcție de categoria mea de vârstă", explică Bianca.

Momentele pe care nu le va uita niciodată

În august 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku, Bianca a devenit campioană olimpicăîn proba de 50 metri liber, proba ei favorită. A doborât de două ori recordul competiției.
"Mi-am dorit extrem de mult acel rezultat, a fost cel mai minunat moment din viața mea de sportiv, la cei 14 ani pe care-i aveam atunci. M-am bucurat de fiecare clipă, de momentul în care am atins peretele. În sinea mea am știut că am câștigat, numai a trebuit să mă uit la tabelă să-mi confirm. M-am bucurat de tribune, părinții mei erau acolo, toți îmi strigau numele. M-am bucurat de momentele de pe podium care au fost scurte, dar și acum țin minte exact fiecare clipă. O experiență minunată care m-a făcut să trag și mai tare pentru a mai retrăi astfel de momente", a rememorat acele clipe Bianca Costea.
Au urmat alte și alte repere ale carierei. În 2021, la Campionatul Mondial de natație în bazin scurt de la Abu Dhabi, sportiva "roș-albastră" a reușit să doboare recordurile României la categoriile de vârstă 16,17, 18 și 19 ani, recorduri care datau de peste 30 de ani.
La doar 16 ani a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în probele de 50 metri și 100 metri liber. "A fost o experiență minunată. Mi-am dorit sățin minte și să fiu atentă la fiecare detaliu pentru ca la următoarele ediții ale Jocurilor Olimpice să nu mă mai ia totul prin surprindere și să fiu concentrată doar pe obiectivul pe care-l voi avea la acel moment. A fost copleșitor, dar într-un mod frumos. Să ajung acolo, să văd Satul Olimpic imens, să văd atâția sportivi din toată lumea, din toate sporturile, să cunosc oameni noi, să ajung la bazin și să văd cum se pregătesc marii sportivi înainte de finale, a fost ca un vis. Am avut ocazia săînvăț foarte multe lucruri", spune vicecampioana europeană de junioare.
La campionatele continentale pentru juniori de la Otopeni, Bianca Costea a cucerit medalia de argint la 50 m liber și a făcut parte din ștafeta de 4x100 metri mixt a României, vicecampioană continentală.
"Faptul că s-au ținut la noi acasă, la Otopeni, a avut un aport imens în performanțele noastre. Nu îi auzi pe oameni în momentul în care tu ești cu capul sub apă, focusat la momentul în care vei atinge peretele la final, dar îi auzi înainte de a intra în apă, la start. Atmosfera creatăa fost extraordinară. Te simți foarte bine să concurezi știind că vei aduce bucurie, că poporul român este alături de tine și te susține".

Paris 2024 și visul carierei sale

Bianca merge zilnic la bazin, se antreneazăși cu fiecare zi care trece e mai aproape de următoarea sa etapă, de următorul țel propus. "Am o carierăîntreagăîn față pentru a-mi îndeplini visul, acela de a câștiga o medalie la Jocurile Olimpice. Mă antrenez pentru Jocurile Olimpice, mă antrenez pentru a-mi realiza baremul de participare, dar o iau cu pași mărunți. O să mă axez pe 50 și 100 metri liber", spune Bianca.
La Paris va avea 19 ani, e vârsta propice pentru a face performanță. Dar nu vrea să pună prra multă presiune. Se gândește că ar exista posibilitatea ca România să alcătuiascăși o ștafetă mixtă, la Paris, din care obligatoriu să facă parte ea și David Popovici, așa cum s-a întâmplat și la Otopeni. "M-ar bucura foarte tare acest lucru. Mi-a plăcut extrem de tare să concurez în ștafeta mixtă alături de colegii mei, a fost o atmosferă minunată, mai ales bucuria de după medalie. A fost foarte frumos săîmpărțim cu toții aceeași bucurie, săîmpărțim momentele frumoase de pe podium. În seara de după cursă am adormit foarte greu din cauza fericirii, a adrenalinei", a povestit Bianca.
Bianca Costea

INTERVIU / "Am putere de la Dumnezeu să fac aceste rezultate!"

- Bianca, proba de 50 metri liber e proba ta favorită? Care ar fi caracteristicile ei?
- Este o probăîn care trebuie să reușești să dai tot ce ai din tine într-o perioadă foarte scurtă de timp. Nu toți reușesc, de aceea existăînotători de 200, 800, 1.500 metri. Dar eu de mică am simțit că sunt făcută pentru sprint, este o probăîn care fiecare detaliu contează, fiecare mișcare, trebuie să ai o putere foarte mare de concentrare pentru a reuși să faci cea mai bună performanță.
- Toată lumea vorbește doar despre David Popovici. Simțiți o frustrare că tu sau Vlad Stancu sunteți de multe ori doar amințiți?
- Toată lumea vorbește doar de David Popovici, dar David primește pe bună dreptate această atenție pentru că a ieșit dublu campion mondial la 17 ani. Este un lucru minunat și uimitor. Eu sunt de părere că fiecare are drumul lui, iar rezultatele celor din jur nu trebuie să te abată de la drumul tău
- Ai declarat că înaintea fiecărei intrări în bazin spui o rugăciune. Ești o persoană credincioasă?
- La fiecare intrare în bazin îmi fac o rugăciune pentru că nu doar eu înot. Am putere de la Dumnezeu să fac aceste rezultate. Îmi fac o cruce înainte de probăși dau apoi totul din mine. Când iese bine, îi mulțumesc lui Dumnezeu. Dacă o cursă nu mi-a ieșit, acest lucru s-a întâmplat cu un motiv. Trebuie săînvăț din ea.
- Cum a fost să înoți în bazinul de la Otopeni?
- Arată superb, m-am simțit minunat săînot în el, apa a fost extraordinară. Este un bazin în care te simți rapid, în care parcă plutești pe apă. Am rămas uimităîn momentul în care am intrat în el, mi-am spus căîn bazinul ăsta o să merg tare!
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo