Scandalul de dopaj în care e implicată Rusia duce la suspiciuni mari la Tokyo. Evgeny Rylov a câștigat en-fanfare proba de 200 metri spate, având aproape o secundă peste locul secund (cu 1:53:27 rusul a stabilit record olimpic), dar performanța sa e pusă sub semnul întrebării de Luke Greenbank, cel care a sosit pe trei.
"Evident că e o situație extrem de dificilă pentru noi, ceilalți, pentru că nu știm dacă adversarii sunt curați. E frustrant să concurezi împotriva unor sportivi care s-a demonstrat că vin dintr-o țară care a avut un program generalizat de doping. Dar trebuie să ne concentrăm pe ce putem face noi, pe ce putem noi controla, în curse", a spus Luke Greenbank la finalul cursei de 200 metri spate.
Întrebat despre declarațiile rivalului, Rylov a negat că ar fi folosit vreodată substanțe interzise, dar acceptă că adversarii își pun întrebări, în contextul scandalului de dopaj.
Olympic Games
Tokyo 2020 | Înot: Caeleb Dressel, unul dintre eroii Jocurilor Olimpice din această vară
11/08/2021 LA 14:01
"Mereu am fost pentru o competiție curată, din tot sufletul îmi doresc asta în sport. Eu sunt mereu testat, nu știum cum ar trebui să reacționez. Timpul va spune dacă am fost curat sau nu. Nu vreau să vorbesc mai mult, pentru că nu am fost acuzat direct, nu am nimic cu nimeni, fiecare e liber să își spună punctul de vedere", a explicat rusul.

Atleții ruși, sub steag neutru la Jocurile Olimpice

Rusia a primit o nouă suspendare de 4 ani de la WADA (World Anti-Doping Agency) în 2019, astfel că sportivii săi nu vor putea concura până în 2023 în vreo competiție decât sub steag neutru. Sancțiunea se aplică inclusiv la Jocurile Olimpice din 2020 și Mondialul de fotbal din 2022.
În ianuarie 2019, autoritățile au pus la dispoziția agenției mondiale antidoping baza de date a laboratorului din Moscova, unde sportivii erau testați. Rusia a fost obligată să ia această măsură pentru reintegrarea în lumea sportivă după precedentul scandal de dopaj. Doar că experții internaționali au constatat însă că din baza de date au fost șterse mai multe teste pozitive.
"Condamnăm în cea mai absolută manieră acțiunile celor responsabili de falsificările comise în documentele depuse în laboratorul de la Moscova. Ele sunt un atac la credibilitatea sportului și o insultă la adresa tuturor", se arăta în comunicatul CIO.
De aproximativ 5 ani şi jumătate, Rusia se confruntă cu un scandal de dopaj fără precedent în istoria sportului. În 2016, Agenția Internațională Antidopping (Wada) descoperea că aproximativ 1.000 de sportivi ruşi s-au dopat pentru a obţine performanţe, în perioada 2011-2015.
Astfel, la Jocurile Olimpice de la Tokyo sportivii ruşi sunt prezenți, dar aceştia evoluează sub steag neutru. În cazul medaliilor de aur, aceştia nu pot asculta imnul Rusiei.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Olympic Games
Simona Halep, impresionată de evoluțiile lui David Popovici la Tokyo: "Ne întâlnim în 2024"
05/08/2021 LA 09:22
Olympic Games
Popovici, anunț despre viitorul său după revenirea de la Tokyo! "Nu știu dacă o să rămân în România"
04/08/2021 LA 14:50