Articol scris de Ion Alexandru
Michael Phelps este sportivul cu cele mai multe medalii olimpice din istorie. Primul deceniu al noului secol a fost cel în care a cucerit cele mai multe medalii, dar în acest al doilea deceniu, americanul și-a definitivat intrarea în istoria sportului.

Phelps

Credit imagine: Reuters

Natație
Michael Phelps a vorbit la superlativ despre David Popovici. "E singurul care ar putea face asta"
25/09/2022 LA 16:02
28 de medalii, dintre care 23 de aur! Aceasta este cartea de vizită cu care Michael Phelps intră în istoria sportului. Niciun alt sportiv nu a reușit așa ceva!
E adevărat la aceste performanțe fabuloase obținute de înotătorul american s-au întins pe 5 Jocurile Olimpice. La fel de adevărat este că Beijing 2008 va rămâne īn istorie ca "Olimpiada Phelps" după ce americanul a reușit performanța supremă de a câștiga 8 medalii de aur. Cu toate acestea, Londra 2012 i-a asigurat lui Michael Phelps eternitatea īn galeria marilor sportivi ai planetei.
https://i.eurosport.com/2012/07/31/869624.jpg

Phelps a intrat în istorie la Londra

2012, Jocurile Olimpice de la Londra. Phelps câștigă patru medalii de aur și două de argint. Total a ajuns la 22 de medalii și datorită prestației excelente din Anglia a reușită să depășească recordul de medalii olimpice. Fosta mare gimnastă din Rusia, Larisa Latynina a rămas pe locul secund în această ierarhie cu 18 medalii, obținute la Melbourne (1956), Roma (1960) și Tokyo (1964).
După succesul de la Londra. Phelps a decis să renunțe. Americanul nu a rezistat însă tentației de a reveni în bazin și la 16 ani de la prima participare, cu succes, la Jocurile Olimpice a fost din nou în blockstart la Rio.
În Brazilia, înotătorul din Baltimore a fost iarăși una dintre vedetele Jocurilor Olimpice. Phelps a câștigat încă 6 medalii, 5 de aur și 1 de argint și a intrat încă o dată în istorie. Americanul de 1.93 m a devenit primul înotător care câștigă proba de 200 m mixt la 4 Jocurile Olimpice consecutive.

Phelps

Credit imagine: Eurosport

Să ajungi în top ca sportiv presupune să câștigi trofee fără probleme. Fanii nu știu cât de mult îndură un sportiv de performanță, iar eu nu fac excepție. Am avut multe probleme, dar nu am vrut să fac mare caz de ele
În afara bazinului, Phelps a avut multe derapaje. Arestat de două ori din cauza faptului că a condus sub influența alcoolului, americanul s-a revanșat prin multe acte de caritate.

Tokyo 2020, primele Jocuril Olimpice din ultimii 20 de ani fără Phelps

Americanii au pus presiune pe Phelps să se întoarcă în bazin pentru a concura la Tokyo. El are 35 de ani, dar voia să fie în Japonia alături de cei trei copii ai săi doar pentru a-i introduce în spiritul olimpic. Pandemia îi va interzice acest lucru, iar sportul olimpic nu va mai fi la fel fără "glonţul din Baltimore".
Nu mă mai atrage competiția și nu aș putea repeta revenirea din 2012. Voi fi pe margine alături de cei trei băieți ai mei și vom transforma Jocurile Olimpice într-un eveniment de familie | Michael Phelps, înainte de pandemie
Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie. Naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo joia viitoare. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
https://i.eurosport.com/2021/07/15/3173912.jpg
Natație
Popovici, reacție savuroasă privind apropierea de Phelps, la 200 de metri: "Ăsta a fost primul gând"
15/08/2022 LA 18:00
Campionate europene
David Popovici, în luptă cu legendele natației! E mai bun ca Thorpe și foarte aproape de Phelps
15/08/2022 LA 16:49