Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

David Popovici s-a ales cu o poreclă impresionantă, înainte de Jocurile Olimpice

Cristian Mihală

Publicat 16/07/2021 la 12:19 GMT+3

David Popovici a fost poreclit de presa din vest "Racheta din România", după performanţele uluitoare de la Campionatele Europene de Juniori. Românul visează la o medalie olimpică la Tokyo, în direct la Eurosport.

David Popovici e marea speranţă a României la Jocurile Olimpice

Credit imagine: Eurosport

În urmă cu o săptămână, David Popovici uimea lumea nataţiei mondiale, fiind marea vedetă la Campionatul European din Italia. Tânărul de 16 ani a cucerit 3 medalii de aur (50 metri, 100 metri şi 200 metri), la proba de 100 de metri reuşind şi un record mondial.

David Popovici, poreclit "Racheta din România", înainte de Jocurile Olimpice

Inevitabil, acum toţi ochii iubitorilor de nataţie sunt aţintiţi către marea promisiune a României, iar o primă şansă ca acesta să strălucească pe cele mai înalte scene ale lumii va fi reprezentată de Jocurile Olimpice. La 16 ani, la Sydney 200, Diana Mocanu uimea lumea sportului, cucerind două medalii de aur la JO. Acum, la 21 de ani distanţă, Popovici are şansa sa la o medalie olimpică, chiar dacă se va afla într-o companie extrem de selectă.
De-a lungul timpului, presa a venit cu diferite porecle pentru cei mai în vogă înotători. Phelps e cunoscut drept "Glonţul din Baltimore", Thorpe - "Thorpedo", Ryan Lochte - "Jeezy", Pieter van den Hoogenband - "Olandezul zburător", Sun Yang - "Meteoritul din adâncuri" şi Chad Le Clos - "Maşina timpului"
Acum, odată cu performanţele incredibile de la Europene, Popovici s-a ales şi el cu un nickname, din partea jurnaliştilor de la len.eu: "Racheta din România". Analogia este evidentă cu Alexander Popov, un alt fenomen venit din Estul Europei. Poreclit "Racheta din Rusia", fostul mare înotător, ajuns între timp la 49 de ani, are o colecţie incredibilă de 50 de medalii la seniori: e cvatruplu campion olimpic, cucerind alte 5 medalii de argint şi de 11 ori medaliat la Mondiale (6 medalii de aur).
"Sunt doar un băiat care înoată repede", a spus, plin de modestie, Popovici, la întoarcerea în ţară. Totuşi, întreaga lume va fi cu ochii pe el la Tokyo, iar acest amănunt pare să nu îl doboare psihic: dimpotrivă, David a dezvăluit că evoluează cel mai bine când e sub presiune.

Jocurile Olimpice | David Popovici, cel mai bun timp în 2021, la seniori

Timpul obținut joia trecută în finala de 100 metri (47,30 secunde) reprezintă al 18-lea rezultat din toate timpurile pentru seniori, într-o probă în care reperul all-time a fost stabilit de legendarul Cesar Cielo Filho, la Mondialele din 2009 (46,91 secunde). Popovici a stabilit cel mai bun rezultat al anului: doar Kliment Kolesnikov a scos în 2021 un timp apropiat de român - 47.31 secunde, la naționalele Rusiei. Acesta a devenit, pe 19 mai, campion european, cu un timp de 47.37 secunde.
Caeleb Dressel, cel mai bun înotător al momentului, urmașul lui Phelps, a reușit în 2021 "doar" o performanță de 47.39 secunde. Americanul este dublu campion olimpic (la doar 19 ani) și de 15 ori campion mondial. Pe lângă probele de sprint în procedeul liber, el este specializat și la fluture, unde deține cea mai bună performanță din toate timpurile în proba de 100 de metri.
Sunt deja 12 ani de când David Popovici practică înotul, iar de la 7 ani a început să participe în competițiile oficiale. Inițial, a fost dus la bazin de mama sa ca urmare a unor probleme la spate, medicii recomandându-i să meargă la bazin.
A fost dragoste la prima vedere, iar acum înoată până la 14 kilometri pe zi. "Chiar și când sunt în vacanță, înot, fac asta zilnic, nu mă pot abține", mărturisea Popovici pentru ProTv, după calificarea la Tokyo. "Am doborât primul record național la 10 ani. De atunci, am devenit dependent de senzația pe care ți-o dă cel mai înalt loc de pe podium", a mărturisit de curând David Popovici.
45 de recorduri naționale deține deja Popovici, la doar 16 ani, la diferite categorii de vârstă.
picture

#ETalks cu David Popovici și antrenorul Adrian Rădulescu

Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie. Naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo joia viitoare. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
Honduras - România
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo