Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea campionului olimpic la nataţie care ura apa şi care a fost operat de o tumoră, în 2015

Cristian Mihală

Publicat 29/07/2021 la 11:49 GMT+3

Înotătorul australian Zac Stubblety-Cook a respectat planul tactic, joi, reușind să obțină prima medalie de aur pentru Australia la 200 bras, după 57 de ani, de la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din 1964. Zac Stubblety-Cook, 22 de ani, este eroul unei povești olimpice impresionante.

Izaac Stubblety-Cook (Australia, natación). Juegos Olímpicos Tokio 2020

Credit imagine: Getty Images

Simpla prezență la Jocurile Olimpice este o realizare impresionantă a australianului, căruia i s-a îndepărtat o tumoare benignă de mărimea unei mingi de golf, din umărul stâng, în 2015, aceasta punându-i sub semnul întrebării întreaga carieră. Mai mult, acesta a mărturisit că în copilărie se temea de apă.
În cursa de joi, în care australianul a câștigat titlul olimpic la 200 m bras, olandezul Arno Kamminga, medaliat cu argint la 100 de metri, a condus la ultima întoarcere, având un ritm de record mondial în lupta cu finlandezul Matti Mattssonși cu Stubblety-Cook pe locul trei, la 1,2 secunde.
Tânărul australian de 22 de ani a crescut apoi ritmul pe ultimii 50 de metri, reușind să asigure țării sale a cincea medalie de aur la natație de până acum, prima la masculin.
Kamminga a fost al doilea, Mattsson al treilea, iar deținătorul recordului mondial, rusul Anton Chupkov al patrulea.
"A fost distractiv, nu?" a întrebat retoric Stubblety-Cook la televiziunea australiană Seven, citat de Reuters. "Așa mă antrenez, așa muncesc, așa concurez. Am fost doar fericit că am putut să îmi execut planul de cursă și să fac ceea ce știu să fac cel mai bine.", a mai spus australianul.

Jocurile Olimpice: Medalie pentru Australia la 200 metri bras, după 57 ani

Singurul australian care a mai câștigat proba olimpică de 200 m bras a fost Ian O'Brien, care a doborât recordul mondial, în 1964, atunci când Tokyo a găzduit pentru prima dată Jocurile Olimpice.
Printr-o coincidență ciudată, și el a fost cel mai rapid calificat pentru finală și, de asemenea, a revenit pentru a câștiga de pe locul trei la 150 de metri.
"Poți fi outsider doar o singură dată. Am avut acest lux astăzi", a declarat Stubblety-Cook, al cărui timp de 2:06,38 secunde s-a constituit într-un nou record olimpic.
"Am știut în cursă că Arno și Wilby (britanicul James Wilby, n.r.) vor ieși foarte repede, pentru că au mult mai multă viteză pe prima sută decât mine. A fost vorba doar de a avea încredere în mine, pentru a reveni și, făcând asta, evident că am cules roadele, dar a trebuit să am cu siguranță încredere în mine, în antrenor, în tot ceea ce am făcut.", a mai explicat sportivul de la Antipozi.
Anul trecut, australianul a petrecut trei luni în afara apei, antrenându-se în garajul său, pe o bicicletă statică, în timpul pandemiei.
El a dezvăluit, de asemenea, că în copilărie a avut un mare obstacol în calea unei cariere de înotător de elită.
"Am crescut ca mulți australieni învățând să înot doar pentru a mă simți în siguranță în apă ", a spus el, pentru ca poi să completeze: "Și, de fapt, obișnuiam să urăsc piscina și să urăsc apa, mă speriam de partea adâncă. Cu siguranță am depășit asta acum".
Sursa: Mediafax
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo