Sportivii Robert Glință și David Popovici, medaliați la Campionatele Europene și Mondiale, au fost desemnați, miercuri, de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern cei mai buni sportivi pe anul 2021 în cadrul unei festivități care a avut loc la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Au mai fost premiați pentru rezultatele obținute în cursul anului trecut următorii sportivi: Mihai Iacob, Denis Popescu, Angelica Muscalu, Cătălin Preda și Ștefan Cozma.
Președinta FRNPM, Camelia Potec, a declarat că Robert Glință și David Popovici reprezintă nu numai prezentul, ci și viitorul natației românești: "Iată că sportivul anului la natație în 2021 sunt de fapt doi sportivi, Robert Glință și David Popovici. Și ne bucurăm să spunem că avem doi având în vedere performanțele extraordinare obținute de aceștia anul trecut.
Natație
David Popovici i-a ajutat pe sportivii ucraineni! Dezvăluiri despre situația provocată de război
20/04/2022 LA 08:49
Sunt convinsă că avem lângă noi campionii de ieri, de astăzi, dar mai ales de mâine. Îi felicit și le urez mult succes mai departe", a afirmat Camelia Potec, citată de Agerpres.
Ministrul Sportului, Eduard Novak, a spus că își dorește ca Federația Română de Natație și Pentatlon Modern să continue în aceeași direcție ca și până acum.
"Sunt fericit că Federația Română de Natație și Pentatlon Modern reușește să se mențină la nivel înalt în competițiile internaționale, iar aici avem actori renumiți la nivel mondial. Nu vreau să creez nicio presiune, dar vă spun că avem mari așteptări de la voi pe mai departe.
În același timp, vă suntem recunoscători pentru că ne-ați făcut mândri. Îmi doresc ca alături de voi natația românească să aibă continuitate. Voi sunteți niște modele pentru cei mici, iar noi vă suntem aproape", a explicat ministrul.
Președintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat la rândul său: "Federația Română de Natație și Pentatlon Modern are o istorie frumoasă și importantă în sportul românesc. Natația un prezent și el poate fi văzut aici, dar mai ales are și viitor. Acești tineri au în spate oameni care îi ajută să devină cea mai bună versiune a lor. Felicitări și vă transmit că suntem și rămânem lângă dumneavoastră."
Citește și:

David Popovici: "Sunt foarte mulțumit de ce am realizat în 2021"

Înotătorul David Popovici, desemnat alături de Robert Glință cel mai bun sportiv al anului 2021 de către Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, a declarat, miercuri, că speră să împartă alături de colegul său și alte premii în viitor.
"Este prima oară când primesc acest premiu. Sper la cât mai multe premii de acest gen și sper să îl am pe Robert lângă mine de cât mai multe ori. Sunt foarte mulțumit de ceea ce am realizat în 2021, sper să realizez și mai multe, eu sunt încrezător că ne vom distra și anul acesta", a spus Popovici.
https://i.eurosport.com/2022/04/27/3362876.jpg
Acesta își dorește să nu se adeverească zvonurile potrivit cărora Campionatele Europene de juniori, programate în luna iulie la Otopeni, nu se vor putea desfășura în România.
"Eu sper să ne vedem la Europenele de juniori care se țin în premieră la noi. E cel mai important concurs de natație pe care îl vom găzdui. Sper ca zvonul pe care l-am auzit, că nu se vor putea ține aici Europenele din cauza anumitor probleme, să fie fals", a menționat Popovici.
La JO de la Tokyo, David Popovici a încheiat pe locul 4 proba de 200 m liber, el clasându-se apoi pe 7 la 100 m liber. La Campionatele Europene de înot în bazin scurt (25 metri), David Popovici a câștigat medalia de aur în proba de 200 m liber. La Europenele de înot pentru juniori de la Roma, David Popovici a câștigat aurul la 100 m liber (nou record mondial), 200 m liber (nou record mondial în semifinale) și 50 m liber, precum și o medalie de argint în proba masculină de ștafetă 4x100 m liber, alături de Mihai Gergely, Ștefan Cozma și Patrick Dinu.

David Popovici s-a calificat în finala de la 100 metri, cu un timp ce ne dă speranțe la medalie

Robert Glință: "E motivant să fiu pus la același nivel cu David Popovici"

Înotătorul Robert Glință, desemnat alături de David Popovici cel mai bun sportiv al anul 2021 de către de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, a declarat, miercuri, că 2021 a fost cel mai productiv an din cariera sa.
"Eu întotdeauna îmi doresc mai mult, chiar dacă 2021 a fost cel mai productiv an din toată cariera mea. Patru medalii europene și una la Mondiale... în copilăria mea nu mă gândeam că voi ajunge să cuceresc asemenea medalii într-un singur an. Dar uite că prezentul a venit și sunt pus pe treabă și în viitor.
Cu siguranță acest premiu cântărește mai mult decât celelalte pentru că știu cât este de muncit. Și nu doar de mine, chiar dacă eu sunt cel cu premiul cel mare în brațe, dar în spatele meu sunt mulți oameni. Și toți punem osul la treabă în aceeași măsură ca și mine", a afirmat el.
https://i.eurosport.com/2022/04/27/3362874.jpg
Glință a menționat că este motivant faptul că FRNPM l-a fost pus la egalitate cu David Popovici în clasamentul celor mai buni sportivi.
"Am fost un pic surprins că s-a făcut această egalitate la primul loc. Iar ea nu face decât să mă motiveze. Și David este un înotător deosebit, a obținut rezultate fabuloase în 2021.
De aceea spun că este motivant să fiu pus la același nivel cu David pentru că mă face să mențin ștacheta ridicată cel puțin la nivelul la care o menține el. Iar asta nu face decât să îmi ofere energie să obțin rezultate în continuare", a explicat Glință.
Robert Glință (25 de ani) a încheiat pe locul 8 proba 100 m spate la Jocurile Olimpice de la Tokyo. De asemenea, el a adus anul trecut prima medalie de aur a României la un Campionat European de natație pentru seniori, în probele masculine, în proba de 100 m spate, el câștigând la Budapesta și argintul la 50 m spate. La CE de înot în bazin scurt (25 metri), Robert Glință a câștigat argintul la 100 m spate și bronzul la 50 m spate, iar la Mondialele de înot în bazin scurt un bronz la 100 m spate.

Robert Glință, calificare incredibilă în finala de 100 metri spate

Natație
Robert Glință, de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Swim Open Stockholm
12/04/2022 LA 05:15
Natație
David Popovici a făcut legea la campionatul național în bazin de 50 de metri
27/03/2022 LA 06:55