Michael Phelps a luat startul la Atena 2004 cu obiectivul declarat de a doborî recordul unui alt înotător american fenomen, Mark Spitz: șapte medalii de aur la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice, amintește site-ul history.com. Phelps își trecuse în CV o primă participare olimpică încă din 2000, la Sydney, pe când avea doar 15 ani, devenind cel mai tânăr înotător american ajuns la competiția supremă în ultimii 68 de ani (cel mai bun rezultat obținut atunci a fost un loc cinci, la 200 m future).
“Omul-Pește” își începuse încă din 2001 seria de recorduri mondiale stabilite în natație, cu un rezultat în aceeași probă, 200 m future. Devenea, la 15 ani și 9 luni, cel mai tânăr înotător din istorie care stabilește un record mondial la seniori. Iar până la startul întrecerilor de la Atena, adunase deja cinci titluri mondiale.
Ziua în care Phelps a cedat locul în finală, în ultima probă din programul său
Natație
Robert Glință și David Popovici, desemnați cei mai buni sportivi ai anului 2021 de către FRNPM
27/04/2022 LA 15:29
Phelps a început tare la Atena, stabilind un nou record mondial la 400 m.
Șansele de a-și atinge obiectivul și a doborî recordul lui Spitz s-au spulberat însă când ștafeta de 4x100 m liber a ratat aurul, terminând abia pe locul trei finala. Prezența lui Phelps în această ștafetă fusese contestată în rândurile delegației americane, întrucât Michael nu concurase pe distanța de 100 m liber la trialurile americane, așa cum cerea procedura, însă antrenorii au decis să îl trimită în bazin prin prisma faptului că, oricum, Phelps îi învinsese anterior pe specialiștii probei. O nouă lovitură a venit după finala de la 200 m liber, catalogată de mulți jurnaliști drept “Cursa Secolului”, când Phleps a fost învins de Ian Thorpe (Australia) și Pieter van den Hoogenband (Olanda), pe care Phelps i-a numit doi dintre cei mai mari înotători ai stilului liber din istorie.
Michael Phelps a revenit însă în bazin mai motivat, a câștigat cu record olimpic aurul la 200 m fluture, apoi ștafeta de 4X200 m liber și aurul la 200 m mixt.
În penultima sa probă din program, a șaptea finală, Michael Phelps și Ian Crocker au purtat o luptă superbă la 100 m fluture, înotătorul din Baltimore câștigând duelul la diferență de 0,04 secunde. Cu doi ani mai mare decât Phelps, Crocker era deținătorul recordului mondial pe distanță, dar și cel arătat cu degetul pentru ratarea aurului de la ștafetă 4x100 m liber, întrucât timpul său fusese cel mai slab. Teoretic, depășindu-l pe Crocker în finală, Phelps își asigura automat locul în ștafetă, pe schimbul de fluture. Însă, cum Crocker nu înotase în ștafetă în seriile preliminare, Phelps a preferat să își ajute colegul să câștige și el medalia de aur (Crocker și-a încheiat cariera fără aur olimpic la individual). Crocker a înotat excelent în finală, reușind al doilea timp din istorie într-o ștafetă pe schimbul de future.
Cum regulamentul prevede că și toți sportivii care au înotat în rundele de calificare sunt răsplătiți cu aur, la fel ca și cei patru înotători din finală, când Aaron Piersol, Brendan Hansen, Ian Crocker și Jason Lezak au adus zdrobitoarea victorie a americanilor, câștigând detașat finala, Phelps a ajuns pentru a opta oară pe podium la Atena, egalând recordul gimnastului sovietic Aleksandr Dityatin, pentru cele mai multe medalii câștigate la o ediție a Jocurilor Olimpice.
La Atena, Phelps a egalat totuși și un record al lui Mark Spitz – și anume patru medalii olimpice de aur în probele individuale. Patru ani mai târziu, la Beijing, Michael Phelps avea să își vadă obiectivul atins, după ce câștiga opt medalii de aur la Jocurile Olimpice. În 2012, Phelps a câștigat alte patru medalii olimpice de aur, la Londra, iar în 2016 – cinci.
Natație
Un dublu campion olimpic, sancțiune dură după ce și-a arătat public susținerea pentru Vladimir Putin
22/04/2022 LA 09:57
Natație
David Popovici i-a ajutat pe sportivii ucraineni! Dezvăluiri despre situația provocată de război
20/04/2022 LA 08:49