Kamila Valieva trebuia să fie vedeta absolută a patinajului artistic la Jocurile Olimpice de la Beijing, dar prestațiile ei de excepție au fost umbrite de scandalul de dopaj în care este implicată. Rusoaica a luat aur cu echipa Comitetului Olimpic Rus și este mare favorită și în concursul individual, fiind prima după programul scurt.

Kamila Valieva, prestație foarte bună în programul scurt la patinaj artistic

Chiar dacă va câștiga aurul, Valieva va trebui să aștepte finalul anchetei privind testul său pozitiv, existând posibilitatea de a-i fi retrase toate distincțiile dacă va fi găsită vinovată. Situația a creat o mare indignare în rândul celorlalte delegații de la Beijing, americanii fiind cei mai vehemenți.
Beijing 2022
Spectacol total la Gala Laureaților de la patinaj artistic
20/02/2022 LA 06:42
Natalia Maliszewska, o patinatoare poloneză de short-track, a avut și ea o poziție tranșantă cu privire la cazul Kamilei Valieva. Poloneza a afirmat, în mod ironic, că e mai ușor să ajungi la medalii dacă ieși pozitiv la o substanță interzisă decât dacă ieși pozitiv la Covid, situație cu care s-a confruntat la Beijing.
"Ultimele zile mi-au arătat, și acest lucru este destul de amuzant, că este mai ușor să ajungi să lupți pentru o medaliecu un rezultat pozitiv la un test antidoping, decât cu un rezultat pozitiv la coronavirus.", a spus Maliszewska pentru Eurosport.
Natalia Maliszewska era printre favoritele la o medalie în proba de 500 m la short-track, dar nu a putut lua startul din cauza faptului că a avut Covid. Ulterior, ea a participat fără prea mare succes în concursurile de 1000 m, 1500 m și ștafetă, astfel că se va întoarce acasă fără o medalie la gât.
Citește și:

WADA nu e de acord cu decizia TAS de a-i permite Kamilei Valieva să concureze

Decizia TAS a provocat o mare iritare în lumea sportului, iar Agenția Mondială Antidoping a oferit o primă poziție oficială cu privire la acest caz. Președintele WADA, Wiktor Banka, a explicat că o astfel de decizie este extrem de controversată, pe care o acceptă cu greu. În același timp, șeful WADA a insistat că eventualii vinovați în cazul Valieva și toți cei care încearcă să dopeze copii ar trebui pedepsiți frastic, cerând interzicerea pe viață în sport și chiar închisoare pentru aceștia.
"Suntem foarte dezamăgiți de decizia completului TAS. Este o chestiune de îngrijorare că judecătorii au decis să nu aplice termenii Codului Mondial Antidoping. Deci, din perspectiva noastră, aceasta este o altă hotărâre foarte controversată. Dar bineînțeles că o acceptăm.
Însă vorbind în general despre dopajul copiilor, din perspectiva mea personală și din perspectiva WADA, acest lucru estefoarte grav și de neiertat. Cred că oamenii care dopează copiii sunt ucigași ai sportului curat.Așadar, medicii, antrenorii și alt personal de asistență despre care s-a constatat că au furnizat minorilor medicamente care îmbunătățesc performanța ar trebui cu siguranță interziși pe viață.Personal, cred că ar trebui să fie închiși. Unele țări din lume criminalizează deja dopajul copiilor... Cred că aceasta este o decizie drastică, dar o soluție foarte bună.
Vorbind despre acest caz particular, cerem ca RUSADA să efectueze o investigație serioasă asupra anturajul din spatele sportivei. Și WADA va analiza, de asemenea, acest lucru și se va asigura că se va desfășura o investigație adecvată", a spus Wiktor Banka într-un interviu exclusiv pentru Eurosport.
Beijing 2022
Antrenoarea Kamilei Valieva, răspuns ironic pentru Thomas Bach, după discursul vehement al acestuia
20/02/2022 LA 04:46
Beijing 2022
Figure Skating Pair Skating - Free Skating - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 16:16