În ultimele zile, Kamila Valieva, patinatoarea de 15 ani din Rusia, a fost în centrul atenției la Jocurile Olimpice de la Beijing. Ea a fost depistată pozitiv pentru o substanță interzisă la campionatele naționale din Rusia și a primit o interdicție provizorie de a participa la competiții.
În cursul zilei de luni, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis că sportiva de 15 ani va putea concura în concursul individual de la Jocurile Olimpice de la Beijing. Paul Olteanu, Master Trainer & Executive Coach, fondator al MindArchitect, a vorbit pentru Eurosport despre cum trece un sportiv printr-un asemenea moment:
"Acest caz este interesant în mod particular, dat fiind vârsta sportivului de care povestim. Structurile corticale, cognitive, care se maturizează primele și care au un puternic cuvânt de spus cum percepem amenințări, apropo de presiune mediatică, presiunea concursului în sine se maturizează la ambele genuri până la vârsta de 15 ani. Practic, la 15 ani, la nivel emoțional, eu sunt foarte capabil să simt emoții intense, și pozitive, și negative.
Beijing 2022
Spectacol total la Gala Laureaților de la patinaj artistic
20/02/2022 LA 06:42
Dacă sunt supus la multă presiune, mult efort, creierul meu o să înceapă să le perceapă din plin la 15 ani. Partea care mă poate ajuta să îmi concentrez atenția pe competiție, nu pe presiunea mediatică, să pot să mă autoreglez emoțional în momente dificile, să pot să exercit inhibiție, să pot să controlez reacțiile fizice, psihice și emoționale sunt rețelele prefrontale. Cortexul prefrontal este ce avem noi în spatele frunții și se maturizează la ambele genuri până la 25 de ani.
La 15 ani eu practic am un motor de 700 de cai putere, foarte receptiv și puternic, care are volan, adică discernământ, gândire critică, poate opera cu multe variabile când iau decizii și inhibiție și autoreglare, adică frâne, din lemn. Asta nu înseamnă că eu nu pot să performez bine, problema e că din perspectivă cerebrală e mult mai greu să te autoreglezi, să te concentrezi, să reușești să îți stăpânești propria viață, psihică și emoțională la 15 ani, decât la 25. La 25 de ani e maturizată partea asta din creier și ține foarte mult de cum îmi concentrez atenția, ține mult de mindset.
Dar la 15 ani, mai vorbim de multă dezvoltare cerebrală. Presiunea pentru ea probabil că e foarte mare și e cu atât mai admirabil dacă reușește să performeze în condițiile date", a spus Paul Olteanu în cadrul Olympic Talks.
Citește și:

Kamila Valieva va participa marți în concursul individual de la Jocurile Olimpice

Scandalul a izbucnit când ceremonia de decernare a medaliilor pentru concursul pe echipe la patinaj artistic, programată marţi, a fost amânată din cauza unor "probleme juridice", după cum a anunţat atunci CIO, fără să ofere alte detalii.
Presa din Rusia a anunţat rapid că Valieva a fost testată pozitiv, însă a trebuit aşteptat până vineri un comunicat de presa al ITA, organismul responsabil de programul antidoping al Jocurilor, pentru confirmare.
Valieva a fost depistată pozitiv la o substanţă interzisă, trimetazidină, la un control efectuat în luna decembrie, al cărui rezultat a fost anunţat în cursul Jocurilor Olimpice de la Beijing. Marţi, RUSADA a suspendat-o provizoriu pe patinatoare. Miercuri, Valieva a făcut însă apel şi a obţinut ridicarea suspendării, din motive încă misterioase.
Marți, Valieva va participa în concursul individual, de la ora 12:00.
Beijing 2022
Antrenoarea Kamilei Valieva, răspuns ironic pentru Thomas Bach, după discursul vehement al acestuia
20/02/2022 LA 04:46
Beijing 2022
Figure Skating Pair Skating - Free Skating - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 16:16