UPDATE / Publicațiile ruse RBC și Kommersant, citate de Associated Press și Reuters, notează că patinatoarea Kamila Valieva ar fi fost testată pozitiv pentru un medicament interzis. Este vorba despre trimetazidina, care este utilizată în mod normal pentru a trata durerile în piept și care este interzisă de Agenția Mondială Antidoping.
Informațiile nu au fost deocamdată confirmate, iar reprezentanții Comitetului Olimpic Internațional au refuzat să comenteze speculațiile despre care experta Eurosport, Valentina Marchei, spune că sunt ca un "nor" deasupra patinajului artistic.
Conform Associated Press, purtătoarea de cuvânt a Federației Ruse de patinaj artistic, Olga Ermolina, a declarat că sportiva de 15 ani care evoluează sub drapelul neutru al Comitetului Olimpic Rus, Kamila Valieva, nu este suspendată.
Patinaj Artistic
Kamila Valieva s-a întors pe gheață! Prima reacție a rusoaicei după JO de la Beijing
29/03/2022 LA 09:51
UPDATE / Fosta patinatoare Valentina Marchei a oferit noi detalii de la Beijing cu privire la amânarea ceremoniei de decernare a medaliilor pentru proba pe echipe la patinaj artistic.
"Este o situație cu totul delicată în condițiile în care Valieva, noul superstar al patinajului artistic are numai 15 ani. Rămâne în continuare incert dacă medalia de aur câștigată de echipa Comitetului Olimpic Rus va fi confirmată.
Toată presa din Beijing așteaptă un update oficial. Deși proba individuală este programată marți, nu se știe dacă favorita Valieva va putea concura, deși ea s-a antrenat astăzi cu echipa sa.
Cel mai important aspect este că avem un atlet tânăr implicat în această poveste și, din cauza acestor speculații, ar putea fi una dintre cele mai triste zile ale acestui sport pe care îl iubesc și pe care l-am practicat ani întregi", a spus Valentina Marchei.

Reacții de ultimă oră de la Beijing cu privire la amânarea ceremoniei de decernare a medaliilor


Echipa Comitetului Olimpic Rus a revendicat aurul în proba pe echipe la patinaj artistic, dar ceremonia oficială de decernare a medaliilor a fost amânată din cauza unor probleme legale.
Potrivit celor de la Associated Press și Reuters, Kamila Valieva ar fi motivul principal al întârzierii, însă oficialii Comitetului Olimpic Internațional au declarat că ar fi inadecvat să comenteze cazul juridic care se află în desfășurare.
Ceremonia de decernare a medaliilor pentru proba pe echipe la patinaj artistic ar fi trebuit să aibă loc marți, dar a fost amânată din cauza "consultărilor legale" necesare cu organul de conducere al acestui sport.
Mai multe publicații internaționale de top au pus-o pe Kamila Valieva, rusoaica de 15 ani, în centrul atenției după ce aceasta ar fi fost testată pozitiv pentru o substanță interzisă în ianuarie, dar directorul de comunicații al CIO a spus că nu va comenta speculațiile apărute peste noapte, menționând că ar fi nepotrivit că vorbească despre asta.
Jurnaliștii Associated Press au adăugat că Valieva s-a antrenat normal astăzi, înaintea competiției individuale.
S-au înmulțit speculațiile cu privire la chestiunea care a dus la amânarea ceremoniei de decernare a medaliilor, dar, după apariția zvonurilor că această situație ar fi legată de un caz de dopaj, reprezentanții CIO au fost reticenți.
"Cu privire la problema amplă pe care ați prezentat-o despre un potențial caz de dopaj, care eu cred că este o speculație totală, v-aș aminti este că CIO a delegat atât managementul testelor, cât și sancțiunile în cazurile de dopaj către ITA (Agenția Internațională de Testare) și CAS (Curtea de Arbitraj pentru Sport) pentru a evita chiar și apariția unui conflict de interese și nu voi mai avea nimic de spus despre asta", a declarat Mark Adams.
Citește și:

"Ar putea face față și în competiția masculină!"

Kamila Valieva a devenit la Beijing a patra patinatoare care a reușit un triplu axel în istoria Jocurilor Olimpice. Evoluțiile asale au impresionat pe toată lumea, iar în cadrul emisiunii #OlympicTalks de pe pagina de Facebook Eurosport România, fostul patinator Cornel Gheorghe a vorbit despre calitățile rusoaicei de doar 15 ani.

Valieva scrie istorie la Beijing! Rusoaica de 15 ani a atras toate privirile în concursul pe echipe

"Este un fenomen al patinajului artistic feminin la o vârstă atât de fragedă, cu un patinaj extrem de matur, cu o tehnică desăvârșită. Stă foarte bine și la capitolul piruetelor și al pașilor de legătură, la flexibilitate... Are pachetul complet și e un pic derutant pentru adversarele ei când intră în concurs cu o asemenea sportivă alături de care știi deja că te bați pentru locul 2.
Ea poate face față în competiția masculină, poate n-o să o câștige, dar ar termina cu siguranță în primii 10 cu valoarea tehnică pe care o arată. Suntem la Jocurile Olimpice, cea mai mare competiție, iar ea își spulberă competiția cu 20 de puncte în condițiile în care se câștigă o medalie uneori la câteva sutimi de punct. Diferența de valoare este colosală, mai ales că aici sunt cei mai buni din toată lumea", a spus Gheorghe.
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se desfășoară în perioada 4-20 februarie și pot fi urmărite integral pe Eurosport și Eurosport Player.
Beijing 2022
Spectacol total la Gala Laureaților de la patinaj artistic
20/02/2022 LA 06:42
Beijing 2022
Antrenoarea Kamilei Valieva, răspuns ironic pentru Thomas Bach, după discursul vehement al acestuia
20/02/2022 LA 04:46